Ing. Monika Hoření: Fiala nic nevyřeší a Nekula je nekompetentní

Experti, kteří se zabývají potravinovou a energetickou bezpečností, vystoupili společně 13. dubna na tiskové konferenci na Fakultě národohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.

Nemají v žádném z médií hlavního proudu možnost představit své odborné názory – jsou totiž velkými kritiky vlády Petra Fialy (ODS). »Tak se nás bojí, že nás nikam nezvou«, znělo unisono. Prostor jim poskytla akademická půda první české ekonomické univerzity.

Vlevo přednášející doc. ing. Miroslav Ševčík, CSc., proděkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze.

Bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba informoval o založení Klubu 2019 – neformální platformy, na níž si zemědělští a ekonomičtí odborníci vyměňují své poznatky. Cílem je »probudit veřejnost a říct jí, kde se nachází české zemědělství, kam to směřuje a jak to možná dopadne«. Petr Fiala nic nevyřeší a ministr zemědělství Nekula je nekompetentní, řekl důrazně.

Máme nejdražší energii

Energetický expert Vladimír Štěpán srovnal Českou republiku s Bulharskem a Rakouskem. Bulharsko je na ekonomickém dně, mělo několik »fialových« vlád, ze země odešlo 3,5 milionu lidí a »cvičí tam povolávací rozkazy«. Zato Rakousko je prosperující, krize se ho nedotkla, neboť je 100 % závislé na ruských energiích. Rakušané mají společný podnik s Gazpromem, jejich banky jsou aktivní v Rusku. »Rakouská matka České spořitelny bude spořitelně diktovat, že nebude podporovat VŠE kvůli ‚dezinformátorovi‘ doc. Ševčíkovi, přičemž Rakousko je proruské? To je neuvěřitelné, co si dovolí!« rozohnil se. Nejen proto soudí, že se řítíme »směr Bulharsko«. Štěpán kritizoval zvýšení DPH a dalších daní, což jsou plány Fialovy vlády – to podle něho krizi jen prohloubí a přínos do státního rozpočtu bude nižší než vyřešení příčin krize. Těmi jsou ceny energií, špatně zastropované, což se promítá do veškeré průmyslové i zemědělské výroby.

Jestliže někdo úmyslně likviduje stát a jeho ekonomiku, tak tím vysílá – podle bulharského vzoru – signál: Češi, vystěhujte se! Pravicová pětikoaliční vláda »zabila« demokratickou diskusi, provádí cenzuru, blokuje informace, aby se nedostaly k lidem a firmám, míní. Jediným řešením je zbavit se této vlády, která například deklaruje, jak jsme se odstřihli od plynu z Ruska. Jenže ve skutečnosti Němci do svých LNG terminálů v Belgii a Holandsku přivážejí ruský LNG, a nám ho prodají jako americký LNG. »Jsme v nejhlubší krizi, vláda to neřeší a potápí nás hlouběji a hlouběji.«

ČR je soběstačná ve výrobě elektrické energie, řekl další energetický expert a dřívější místopředseda ERÚ Ivan Noveský. Stoupl podstatně podíl elektřiny vyráběné u nás z uhlí, čímž si likvidujeme vlastní životní prostředí, zdůraznil. Máme nejnižší výrobní cenu elektřiny (za 15 haléřů vyrábíme kWh z uhlí, za 25 z jádra). Pokud bude muset být uhlí nahrazeno, tak čím, ptá se Noveský. Nejoptimističtější představa dalšího bloku JE je až rok 2036, a kolik je úskalí kolem toho a »odklánění«. Zakončil bonmotem, že jsme »přežili zimu, která nebyla, díky ruskému plynu ze zásobníků«.

Likvidace českého zemědělství

Hospodářskou politiku v podmínkách energetické krize a nastupující recese zhodnotil Zdeněk Jandejsek, český zemědělský inženýr, jenž 45 let pracuje v zemědělství, z toho 33 v potravinářství, a vždy ve vedoucí funkci. Růst energií se promítá do cen všech potravin. Navíc nejen v uplynulém období poklesl stav prasat, drůbeže, likvidují se ovocné sady (navzdory proklamacím vytvářet remízky), soběstačnost v zelenině činí jen 25 %. U nás prodávaná cibule pochází z Malajsie, Filipín, poznamenal děkan NHF Miroslav Ševčík, který tiskovou konferenci moderoval. Přitom výrobní náklady cibule dosahují 6-8 korun, odtušil Jandejsek a kroutil hlavou nad tím, jak české zemědělství likvidujeme. Ačkoli v letech 1989-1993 bylo saldo agrárního zahraničního obchodu vyrovnané, tak v loňském roce se propadlo do -57,5 mld. Kč. Dovoz zemědělských komodit činí 301 mld. Kč.

Jandejsek kritizoval šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzu, jenž se dle něho propůjčil k tomu, že pracuje »ve prospěch zahraničního kapitálu a kolonizátorů«. Jinak pečují o zemědělský sektor v sousedních zemích, v jejichž legislativě je zákon o ochraně zemědělského půdního fondu (zabraňuje spekulativním nákupům půdy). Jandejsek uvedl, že dotace v principu narušují tržní prostředí, osobně je proti nim, ovšem jejich význam je nutný tam, kde v okolí je vše dotované – a to je případ EU.

Jan Schneider z pohledu někdejšího zpravodajského důstojníka připomněl, že od roku 2000 je potravinářství a zemědělství zařazeno do krizového zákona jako prvky kritické infrastruktury. To však evidentně není známo ministru zemědělství Zdeňku Nekulovi (STAN), který o totéž žádal loni. »Krizový zákon máme na papíře. Má to nějaký dopad na realitu?«

Výroky odborníků, kteří nemají nárok na to, aby v ČT či ČRo zazněly, jsou shodné s názorem politologa Jana Kubáčka, který v CNN Prima News řekl, že to, co předvádí ministr zemědělství, je na úrovni sebevraždy a počínání Fialova kabinetu zhodnotil jako »zlý záměr a lenost«.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Ekonomika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *