Ing. Jana Bobošíková: Nebezpečné obilí z Ukrajiny (video)

Moderátorka Jana Bobošíková se zaměřila na hrozbu, o níž se hovoří v posledních dnech v souvislosti s potravinami z Ukrajiny a zejména s tamním obilím. A také se podívala, co za poslední tři roky do Evropy z Ukrajiny přišlo.

Karcinogenní plísně, toxické pesticidy či salmonela, jmenovala ze čtyř desítek případů záchytů v potravinách a krmivech z Ukrajiny, které činily vážné zdravotní riziko. Znatelně větší množství nebezpečných potravin a krmiv však do EU za stejné období vyvezli Poláci či Němci. Z Polska bylo do Evropy vyvezeno jen od začátku letošního roku více nebezpečných produktů, než kolik jich bylo z Ukrajiny od roku 2020.

Poté, co se v posledních měsících začalo ukrajinské obilí dostávat, namísto do dřívějších odbytišť v rozvojových zemích, do Evropy, začala se stávat pro unijní zemědělce vážným důsledkem ruského napadení Ukrajiny hrozba, že by kvůli přílivu obilí z východu museli zlevnit své produkty evropským zákazníkům na takové ceny, kterými podle svých slov nejsou schopni konkurovat, a obavy zemědělců, že by museli evropským zákazníkům zlevňovat své obilí, tak začaly vyvolávat nevoli zemědělců v mnoha zemích EU.

Během protestů zemědělců, volajících po ochranářské politice a obnovení cel či rovnou po úplném zákazu dovozu obilí, zaznívaly také argumentace o případech, kdy se v ukrajinském obilí nacházely nelegální pesticidy a jiné zakázané látky, což byl také důvod, proč nakonec vlády některých států zemědělcům ustoupily a dovoz ukrajinského obilí zatrhly. Takový krok učinily Polsko, Maďarsko, Slovensko a posléze i Bulharsko.

Český ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) však takovýto krok těchto států odmítl za Česko podpořit a na tiskové konferenci ve čtvrtek 20.4. uvedl, že při kontrolách zboží z Ukrajiny Státní zemědělská a potravinářská inspekce nenašla nic závadného. Ukrajinské produkty tak chce, stejně jako například Rumunsko, intenzivněji kontrolovat, nikoliv zakazovat jejich dovoz.

Podle ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Klanici se letos již provedlo 64 rozborů potravin na mykotoxiny a 26 rozborů na tropanové a námelové alkaloidy, vše bez nálezu. Obdobně v posledních dnech provedl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský osm kontrol dovozových krmiv pro zvířata z Ukrajiny, také nenašel pochybení.

Jana Bobošíková upozornila, že do zemí Evropské unie v minulosti měly proudit z Ukrajiny potraviny plné pesticidů, karcinogenních plísní a salmonely. Není to pěkný pohled, avizovala následně moderátorka a začala jmenovat, že v Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) její pořad nalezl za poslední tři roky od ledna 2020 čtyři desítky potvrzených oznámení o prokazatelném zdravotním riziku u potravin či krmiv pocházejících z Ukrajiny.

Uvedla, že když před rokem došlo na zavedení bezcelního dovozu z Ukrajiny, byly již k dispozici informace například o nepovolených látkách v instantních nudlích z Ukrajiny v Lotyšsku, které musely být zničeny, ministři zemědělství v EU také věděli o salmonele v kuřecím mase z Ukrajiny v Polsku a o sedmkrát překročené hranici pesticidů při dovozu ukrajinské špaldy, věděli o salmonele v ukrajinské slunečnicové chalvě, kvůli které ji stáhly z trhu Finsko a Německo, nebo o zbytcích pesticidů v ukrajinských instantních nudlích v Německu.

Tyto potraviny představovaly podle Evropské komise vážné riziko. Ovšem ani tato situace nezabránila ministrům zemědělství členských států v tom, aby umožnili daleko snazší vstup ukrajinských potravin na unijní trh. A české předsednictví v tomto žádnou změnu nepřineslo.

Z aktuálních případů Bobošíková poukázala na zadržení ukrajinské pšenice v Polsku. Stejně jako na Slovensku obsahovala dvojnásobné množství toxického pesticidu, následně se zaměřila i na německý záchyt z poloviny dubna, kdy v sousední zemi upozornili na nebezpečné karcinogenní plísně ve vlašských ořeších, jež překročily normy až dvacetkrát. Bobošíková rovněž upozorňovala i na problémy s výskytem salmonely v ukrajinském mase.


Víte, že desítky potravin z Ukrajiny obsahují zdraví nebezpečné látky? Víte, že řada zemí Evropské unie už dávno stáhla některé ukrajinské potraviny z trhu kvůli karcinogenním plísním, pesticidům nebo salmonele?

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *