JUDr. Jindřich Rajchl: Odmítám být pátým kolem u vozu!

Advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl se ve svém pravidelném vysílání pozastavil nad výroky šéfa Pražské plynárenské o tom, že je férové platit Němcům poplatky za plyn. Zvláště v době, kdy jsou u nás ceny stále ještě nejdražší v Evropě.

Rajchl upozornil na dva týdny starý rozhovor zveřejněný na serveru seznamzpravy.cz s ředitelem Pražské plynárenské Martinem Pacovským. Rajchlovi se zvláště nelíbilo vyjádření o tom, že Němcům za mnohé dlužíme:

Musíme si uvědomit, že Němci nainvestovali nesmírné peníze, řádově stovky miliard eur, do plynové infrastruktury, zejména do LNG terminálů. Zrovna my jako Česká republika jim dlužíme hodně za to, že udrželi dodávku plynu.

Proto řediteli přijde fér platit poplatek za dopravu plynu přes Německo, kterou země zavedla. Jedná se údajně o 1,5 eura na přepravenou megawatthodinu:

To, že máme ceny kolem 30 eur, je dáno i tím, že prostě nahradili ruský plyn z roku na rok výstavbou LNG terminálů, a to je podle mě velký zázrak.

Elitní advokát a šéf strany PRO Jindřich Rajchl však nesouhlasí. Připomenul, že Pacovského na místo dosadili Piráti místo Pavla Janečka, který držel Pražskou plynárenskou v černých číslech. A že Pacovský pak firmu téměř zruinoval. Co se týče onoho zaslouženého placení, Rajchl doslova vybouchl:

My teď máme nejdražší plyn široko daleko, náš nárůst 231 % je bezprecedentně nejvyšší v celé Evropě. A my ještě budeme platit Němcům za ty terminály. Tak tady to máte, to bití se v prsou, jak jsme se odstřihli od toho ruského plynu. My za to zase zaplatíme a přijmeme roli té kolonie, která bude platit ten mejdan.

Západ žije na dluh. Západ žije svůj velký mejdan a my to tady platíme. Kdyby nebylo nás, tak už se to dávno zhroutilo. Je to naše pracovní síla, naše energie, naše peníze, které posíláme, z České republiky odchází stovky miliard korun. Možná až bilion korun ze společností vlastněných západními nadnárodními korporacemi. A my jim to lifrujeme z té naší země.

Rajchl si také myslí, že je potřeba zdanit především tyto společnosti a zdůraznil, že Česko je jednou z mála zemí, která nemá sektorovou daň na banky, nikoliv se snažit brát peníze z kapes lidí:

My teď máme nejdražší plyn široko daleko, náš nárůst 231 % je bezprecedentně nejvyšší v celé Evropě. A my ještě budeme platit Němcům za ty terminály.

Já odmítám být pátým kolem u vozu, které zaplatí všechno, co si Němci vymyslí. Kritizoval to Miroslav Singer, kritizoval to Pavel Janeček na Twitteru. Je to další nesmysl, kdy z našich peněz budeme Němcům platit poplatky za jejich investice do LNG terminálů. Oni si postavili LNG terminály, my se na tom máme zase podílet. To já naprosto odmítám.


Pozn. Naší Pravdy: Dr. Rajchl hovoří hezky, avšak to zásadní o sobě a jeho straně PRO nepoví. A sice, že on sám s jeho stranou odmítá opustit řady EU a NATO, potažmo WHO, která svou rolí plně nahradí OSN. S následky tomu odpovídajícími již od května příštího roku, kdy se stane právně závaznou normou pro členské země Pandemická smlouva. Taková dvojaká politika ze strany PRO, jež se považuje za českou vlasteneckou politicku sílu, rozhodně není dobrou vizitkou.

Správně předseda strany SPD Tomio Okamura říká, že vztah ke členství v EU je klíčem k opravdové vlastenecké politice. V tomto směru strana PRO se dostala na vedlejší kolej, asi jako KSČM, která, bohužel, ač jako stoupenec vystoupení z NATO, v souladu se stranou PRO chce i nadále setrvat v řadách EU. Je to, obrazně řečeno, totéž, jako když nadávám na manželku, ale nechci se s ní rozvést.

Příspěvek byl publikován v rubrice Ekonomika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *