JAN HÁJEK: Kdo jsme? Jsme ještě Češi?

Jsem Čech, jsem Kostaričan. Střídám tyto dvě země, které jsou mi blízké. V Česku jsem se narodil. Pražák, odkojený Vltavou. Mám zde děti i vnoučata. V Kostarice i jinde ve světě jsem ale prožil více než čtvrtstoletí. Mám zde také dvě děti, na které jsem hrdý, stejně jako na ty české.

V současné době pracuji na sportovním projektu pro kostarickou mládež. Ale jsem stále jaksi jednou nohou ve své vlasti, kde jsem se narodil. Sleduji, co se zde děje. Jak je naše společnost rozdělená. Jak se nenávidí sourozenci, synové s otci, rodiny mezi sebou, sousedé a vlastně celá naše vlast.

Zaprodanci typu Pavla, Rychetského, Fialy, Rakušana, Černochové a dalších likvidují krok za krokem svrchovanost naší země. Pavel, loutka vedená nitkami z USA, se nyní předvedl utěšováním malé ukrajinské holčičky, která se stala cílem šikany spolužáků. Nemám rád šikanu. Jakoukoliv. Ale kolik českých dětí si pan prezident pozval na Hrad? Tak už vidím ty zástupy šikanovaných českých dětí před branou Hradu. Prezident s fatálními úlety. Rychetský, překračující své pravomoci měníc zákony podle toho, jak se to komu hodí. Fiala, signalista, nechápající…, toužící po křesílku v rozpadající se Evropské unii. Podporující dalšího neschopného člověka, jako je ministr financí. Rakušan, šedá eminence typu kardinála Richelieu, bažící po moci a snad i nesmrtelnosti. Který se navíc v těchto dnech podepsal na přijímání migrantů. Pánové Kolářové, likvidující pomníky našich opravdových osvoboditelů. Novotný, utápějící se v bizarních slovních hrách urážejících hodnoty našich předků a každého normálně uvažujícího člověka. Černochová, hrající si na Krvavou Mary, přivlastňující si práva rozhodovat o osudu naší země. Její poslední výlet do USA s dárečkem pro Velkého bratra je opravdu vrchol.

Kde jsou hodnoty demokracie, existuje-li vůbec? Kde je česká policie, která měla v této věci již dávno zasáhnout? Samozřejmě, v rukách pana Rakušana. Čímž pan Novotný a další mohou zůstat v klidu.

Kde jsou hodnoty našich umělců nesahajících ani po kotníky těm, co již, bohužel, odešli. Paní Holubová snad nemá zapotřebí vnucovat se panu prezidentovi… Navíc, ve svých projevech, jako mnoho lidí kolem nemá ani potuchy o tom, o co na Ukrajině jde a co se tam děje. Stejně jako panu Svěrákovi, kterého jinak obdivuji za jeho hry a nádherné filmy, ale který se na stará kolena zpronevěřil svému poslání. Možná, kdyby si přečetli můj rozhovor s nositelem Nobelovy ceny míru Oscarem Ariasem Sánchezem, by něco pochopili.

S některými lidmi se dá v dnešní době jednoduše manipulovat. Jsou přežraní, změkčilí, mají všechno. Je jednoduché díky internetu propojujícímu statisíce sociálních sítí, který vidí nejen do jejich domácností, nýbrž do nitra každého jedince, sledovat, monitorovat a manipulovat jejich jednání a chování. Lidé stráví více než 70 procent volného času na těchto sítích. Možná již ani nevědí, co je to kniha. Jací velcí filosofové psali o nás lidech, našem jednání, logice, psychice, metafyzice…

Cestou těchto sdělovacích a manipulativních prostředků je jednoduché ovládnout národ, který má vše, který předpokládá, že to nějak přejde. NEPŘEJDE. Pokud se necháme. Sdělovací prostředky jsou dnes v rukách těch, co se nás snaží ovládnout. To není jen o EU, NATO. Jsou v rukách globálních nadnárodních korporací. Malá skupina bohatých a mocných.

Díky sociálním sítím dokážou odvést myšlenky lidí od podstatných věcí k malichernostem. Sociální sítě ovládají lidské uvažování. Je to rakovina, která prorůstá celou společností. Lidé jsou mnohdy unaveni, jsou i mnohdy pohodlní, nechávají to běžet, ať se děje, co se děje. Mají pocit, že se jich to až tak moc netýká. Bohužel se mýlí. Stáváme se otroky těchto nadnárodních korporací. Sociální sítě, navíc v rukou dětí, jsou základním ovládacím nástrojem.

A tak případ Covid – velký důkaz, jak lze s lidmi lehce manipulovat. Válka na Ukrajině, válka o moc mezi Ruskem a USA. Zase vše otočeno. Ukrajina bojuje válku těch druhých. Všiml jsem si, kolik mladých mužů, Ukrajinců je například v Praze. Mluvil jsem s mnohými. Jejich slova jsou taková, že z Ukrajiny utekli před válkou a vládou, která je okrádala. Vládou, ať šlo o Porošenka, Turčynova, Janukovyče, Zelenského a dalších. Vždy zde šlo o moc oligarchů. Lidé z Ukrajiny utíkají již desítky let. Nyní nechtějí bojovat za ty, co jim vlastně ubližují. Měl jsem tu možnost učit děti Ukrajinců, co utekli dříve a nyní. Není v tom velký rozdíl.

Bohužel mnozí lidé i mně blízcí to vidí pouze černobíle. Bez znalosti historie, zejména dohod mezi Gorbačovem a zástupci USA o zakonzervování západních vojenských sil a nepřibližování se k ruským hranicím, když Varšavská smlouva byla zrušena.

Bez znalosti toho, co předcházelo vstupu ruských vojsk na Ukrajinu, zejména pravdivé situaci o Doněcku a Luhansku, obav Ruska, že se může přihodit něco podobného, jako se stalo v Srbsku, bez znalosti geopolitické situace a případných následků vstupem států, sousedících s Ruskem, do NATO. Samozřejmě. Vstup ruské armády na území Ukrajiny byla nezodpovědnost a porušení mezinárodních práv. Stejně tak ale bychom mohli hovořit o genocidě rusky mluvících na východě Ukrajiny. Je to situace velmi komplikovaná. Obavy, strach, pokus předejít negativnímu dopadu agresivní politiky USA.

Snahu nobelisty Američané odmítli

Důkazem toho, že USA opravdu nemají zájem na ukončení této zástupné války, je i můj rozhovor s nositelem Nobelovy ceny míru Oscarem Ariasem Sánchezem, který se nabídl být prostředníkem v této záležitosti, ale který byl přímo odmítnut americkou stranou s tím, že nemají zájem.

Dokonce jsem se dočetl, že je nutné odstranit Putina, aby válka byla ukončena. Obrovský omyl našich novinářů a mnohých politiků. Vůbec nemají přehled o situaci v Rusku. Ano, je tam generálská klika, která nesouhlasí s postupem, jak to řídí Putin. Ale pokud by se dostali do čela státu odchodem či úmrtím Putina, válka by se rozhořela mnohem silněji. Jde totiž o generály, kteří chtějí přitvrdit a skoncovat s válkou konečným vítězstvím. Špatné pro nás. Zejména, pokud bychom na našem území darovali Američanům letiště a další pozemky, podle jejich žádosti. Byli bychom totiž v tuto chvíli první na ráně. A mám velké obavy z toho, že tato válka, zejména oficiálním vstupem NATO, se může proměnit na válku jadernou.

A tak se vracím k tomu, čím jsem začal. Naše češství se vytrácí. Naše ministryně války Černochová nepochopila, že USA potřebují Česko. Ne Česko USA. USA se potřebují přiblížit co nejvíce k ruským hranicím. A tak my máme možnost klást si podmínky. Ne Američané. Je třeba vzít v potaz to, že naše armáda by se Rusku, pokud by na nás kvůli hloupé politice naší vlády zaútočilo, neubránila. Nemáme zbraně ani vycvičené vojáky. Ale pozváním Armády USA na naše území by se situace ještě více zhoršila, neboť, jak jsem již uvedl, stali bychom se terčem a zásadním cílem ruských raket. Žádný štít, zejména, když jej ani nemáme, by nás neochránil. A Američanům bychom byli zcela fuk. A tak pomáhejme lidem postiženým válkou, ale ne těm, co na tom rejžují. A tak mám myslím oprávněné obavy o příčetnosti, nebo přinejmenším schopnosti a odbornosti této paní.

Naše vláda by měla být česká. Chránit naše zájmy, a ne se podbízet jiným, kteří toho umí jenom zneužívat. Proto byla volena. Ale ta se stará jen o své vlastní, hlavně politické zájmy. Češi pro ně nic neznamenají. A tak místo aby řešili stále stoupající inflaci a rostoucí chudobu zejména starých lidí, předhazují nám prostřednictvím našich sdělovacích prostředků jakési odpadky, jako je nesmyslná genderová identita, LGBT, LGBT+, LGBTQ, nesmyslné informace o situaci na Ukrajině, které si často protiřečí a nesouhlasí s informacemi z jiných zdrojů, včetně západních atd.

A kam se poděla naše kultura, sport, vzdělanost? Na školách se nesmí říkat pravda, jinak docent přijde o místo. Nesmí se projevit ani jako soukromá osoba, natož jako zástupce nějaké organizace, jinak hrozí sankce. Osobně mně blokuje FB většinu mých komentářů. Do deníku Dnes nemohu nejen přispívat, ale mám trvale zablokovanou i možnost komentářů.

Sportovci také nemohou projevit svůj názor. Jako například olympijský vítěz Svoboda. Zato hlouposti, co hlásá rusobijec Hašek, jsou ve všech možných sdělovacích prostředcích, aniž by si jejich zástupci všimli, že pan Hašek již leze krkem mnohým lidem ve vedení NHL a klubů, které zde hrají.

Znovu opakuji. Kolektivní vina je blbost. A pokud ji někdo chce mocí protlačit, tak by se měla vztahovat na všechny státy, které podporují válku a jsou v ní aktivní. Čímž nemám na mysli jen válku na Ukrajině.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Kauza Ukrajina, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *