Štěpán Kotrba: Proč jen nenadávat na socialismus, ale taky si ho za něco vážit

Ano, 40 let socialismu, z toho 20 let „dusivé normalizace“ bylo pro každého z vás prudce výnosným a vrcholně ziskovým podnikem.

Dodnes žijete v domech, postavených komunisty, dodnes chodíte do prodejen postavených komunisty, jezdíte po silnicích a kolejích postavených komunisty, jezdíte v tramvajích, vyrobených za komunistů. A léčíte se v nemocnících, většinou postavených a vybavených komunisty.

A to je třicet let od chvíle, kdy jste je vykopli od vesla. Jako neschopné řídit stát.

Z čeho se platil socialismus? Neodcházelo každý rok 300 miliard na dividendách do zahraničí. Stovky miliard dostal režim od Kaddáfího za tanky, BVP, náboje a semtex, miliardy od Rusů za letadla, nákladní auta, traktory, kombajny a export do třetího světa, miliardy za vzdělávání černoušků, Vietnamců a Kubánců. V roce 1982 jsme splatili Velké Británii a USA cca 100 miliónů dolarů jako dluh za britskou „pomoc“ ve válce a za znárodnění kapitalistů v roce 1948, jiné dluhy jsme neměli.

Byli jsme vcelku potravinově soběstační, měli jsme levné uhlí, ropu a plyn. Československo investovalo do plynovodů a rafinérií v SSSR. Měli jsme RVHP jako pohodlně a nediskriminačně dostupný trh. Měli jsme jadernou a vodní energii – v nadbytku. Československá centrální banka vlastnila 105 tun zlata. To je základ ekonomiky.

Do r. 1989 jsme vyasfaltovali (frakce ropy) cesty do každé vesnice, 6-8 miliónům lidí jsme postavili „králikárny“ s centrálním vytápěním, teplou vodou, koupelnou a hajzlem v bytě. V každé díře bylo zdravotní středisko, nákupní středisko, středisko služeb pro domácnost a školka, škola a kulturák. Elektrifikovali jsme každou díru – do každého baráku s popisným číslem včetně chat vedl proud a do každého obytného baráku vedl v roce 89 telefon. Do většiny baráků vedla pitná voda a odpad.

Z poválečné podvýživy a přídělového systému, masa jednou za týden, jsme se dostali do fáze běžně dostupné pestré stravy a křivice či kurděje byly neznámé. Proočkovali jsme celou populaci proti šíleným chorobám jako TBC, obrna…, fluorizovali jsme pitnou vodu jako prevenci zubního kazu dětí.

V každé prdeli byly jesle a mateřské školy. V každé škole byl klavír a tělocvična, přírodovědný, fyzikální a chemický kabinet, v mnoha už i bazén se zdravotně nezávadnou vodou, v mnoha i dětský „školní“ lékař, starající se o preventivní medicínu a ozdravovny. Vozili jsme děti na školy v přírodě a lyže. V každé větší díře byla lidová škola umění s vybavením a střední škola, pionýrský dům s vybavením pro technické a přírodovědné kroužky dětí. Mikroskopy, vrtačky, ponky, flétny, housle, klavíry. Učební pomůcky, které tvoří dodnes základ kabinetů. Kdo dnes vyrábí vycpanou sovu nebo tchoře?

Investovali jsme do masového vydávání beletrie, včetně „západních“ autorů. Ve vynikajících překladech. Do poezie. Dnes jsou jich stále plné knihovny v každé vesnici a u většiny lidí doma… Investovali jsme do masového vydávání dětských časopisů bez komerce a reklam. Investovali jsme obrovské peníze do kinematografie, animovaného dětského filmu, lidového umění. To všechno stát.

Ano, stát, který vedle toho živil 250 tisícovou armádu a 150 tisíc vojáků Varšavské smlouvy, protože v 1968 hrozila jaderná konfrontace v Evropě (Pershingy x Temp-S) a pak už nikdo nikomu nevěřil. Ta „armáda míru“ byla skutečná a nutná. Ale komunisti to neuměli lidem říct. A proto tím vším každý opovrhoval a listoval doma katalogy Neckermanna a Quelle.

To nepočítám dvojí rozvoj průmyslu od války: nejdříve primitivní náhrada těžkého průmyslu za vybombardované a ukradené. Bez sléváren nejsou kolejnice a plechy, bez plechů nejsou nákladní auta, vagóny, pluhy, rypadla ani bagry. Bez aut není výstavba elektráren. Bez vagónů není doprava uhlí v zimě. Pak dvě generace inovací (nejdříve elektřina na sloupech a štěrkové cesty mezi vesnicemi, pak elektřina v zemi a asfalt). Na vesnicích po válce nebyla elektřina standartem. Ale bez elekřitny není ani efektivní zemědělství.

Průmysl, zejména lehký i tam, kde nikdy nebyl, aby byla práce pro všechny v dojezdové vzdálenosti od místa bydliště, postavené sklárny, keramické továrny, nábytkářské firmy, textilky, obuvnický průmysl, smaltovaná výroba (od hrnců po panely na stěny sporáků, umyvadla a vany), kanalizační roury a chemické vany, strojírenství – od šroubků po turbíny, motory všeho druhu a výroba těžkých aut a jeřábů, strojírenské a papírenské stroje a výroba, … kabely, vypínače, svítidla, žárovky…

Vyráběli jsme unikátní práškovací a hasicí letadla (Čmelák), malé dopravní letouny (Andula), unikátní aerotaxi a poštovní letoun (Ae-145 z roku 1958, L-200 Morava). Aerokluby měly sportovní letouny (Zlín) i neuvěřitleně spolehlivé větroně (Šohaj, Blaník…). Armáda měla české hlídkové letouny (L-39).

Stavěli jsme lodě. Od malých pramic po motorové čluny a plachetnice, ale i velké nákladní i dopravní, bagry a remorkéry pro říční dopravu. Existují dodnes, protože nové se už nevyrábí.

To všechno stát. Ne „trh“. Bylo třeba 15 miliónů lidí obléci, ubytovat v určitém standartu – standartem není plesnivý sklepní byt s kohoutkem studené vody a záchodem na chodbě a topením klubkami. A 15 miliónů lidí stravovat. A 15 miliónů lidí oblékat a obouvat.

Ta výstavba vždy začínala infrastrukturou. Telefonními přípojkami do bytů a výsadbou parků končila. Ne jako dnes, kdy developer postaví byty a o výstavbu silnic a kanalizace se nikdo nestará… Nejprve se musely postavit silnice, pak společná infrastruktura (trafostanice, kanalizace, čističky…) pak museli dostat byt či telefon doktoři, manažeři fabrik, učitelé a pak zbytek. Dělníci z továrny dostali „stabilizační“ byt dřív. Jo, nemusel mít telefon do bytu, ale do domu nebo vedlejšího domu byl. Stejně jako byla vždy budka v ulici. Občanská vybavenost a „prosluněnost“ samozřejmostí.

Světoznámý architekt Le Corbusier

Nevíte co je prosluněnost? Všechny byty musely být navrhovány tak, aby byly dostatečně prosluněny. Byt považujeme za prosluněný, je-li součet podlahových ploch jeho prosluněných obytných místností roven nejméně jedné třetině součtu podlahových ploch všech jeho obytných místností. Otvory, kterými sluneční záření vniká do místnosti jsou zaskleny průhledným a barvy nezkreslujícím materiálem, celková plocha otvorů je rovna nejméně 10 % podlahové plochy místnosti, přitom nejmenší rozměr osvětlovacího otvoru je 900 mm… Světoznámý architekt Le Corbusier (byl socialista) v minulém století jednoduše formuloval nejkategoričtější příkaz architektury „Dát lidem slunce a světlo“.

Dnes si nemáte na co stěžovat. Všechno je.
Jen prachy na to většinou nemáte.

A až dnes, kdy „trh“ nezajistitil základní antibiotika na angínu, oceníte snad kapacitní plánování výroby, samostatnost ve výrobě většiny základních léků včetně vitamínů a antibiotik, krevních derivátů a schopnost každé lékárny elementární výroby dezinfekcí, léčivých mastí, roztoků a směsí z dostupných chemikálií (peroxidem, jódem a hypermanganem počínaje, glycerínem a mastmi na opruzeniny, spáleniny a proti plísni konče).

Až dnes, kdy „trh“ nezajistitil každému dítěti pediatra, školku, zubaře nebo pohotovost, víme, co všechno tvoří „životní komfort“.

Až dnes, když vybavení školáka stojí tisíce každý rok, snad oceníme za režijní cenu vyrobené učebnice ze SPN, které školy půjčovaly až sedmi ročníkům žáků. Do kterých se nečmáralo, ale četlo se z nich. Které byly vybaveny prvotřídními ilustracemi předních výtvarníků.

Ano, nebyl dostatek západního zboží a služeb. Ne proto, že by na ně nebylo, ale proto, že je sem COCOM (Coordinating Committee for Multilateral Export Controls) nedovolil dovézt. Nebo proto, že nebyly valuty, protože Západ velmi kontroloval, jak velké valutové příjmy socialistickým zemím „dovolí“. A za co. A tak jsme se museli cenově podbízet, hledat šedou zónu pro export a valut byl nedostatek na všechno.

Nebylo na rozhazování. Takže jste si nemohli jezdit letecky na Kanáry, ale maximálně vlakem či autobusem k Baltu nebo Balatonu. Nebo na Mácháč.

Ano, trpěla příroda. Přednost měli lidi. Před ochranou remízků měla přednost efektivita zemědělství, jakou dnes neznáme. (efektivita není jen výtěžnost z hektaru, ale nákladová efektivita za tunu). Na horách byly ale stromy, ne kůrovec.

Ano, neopravovaly se staré, předválečné domy – protože to bylo neekonomické pro vestavbu moderní infrastruktury a moderního vybavení do města (třeba ta teplá voda, plyn, suché sklepy, nosnost podlah, ústřední topení, záchody či koupelny v bytě).

Ano, ne všeho zboží byl dostatek a ne všechno zboží mělo design a kvalitativní parametry toho „západního“.

Ale vysavač ETA 401 z dob, kdy se rodiče vzali, funguje dodnes. Ledničku Calex 132 mám také dodnes a chladí líp, než ta superduper ze Západu, která odešla po deseti letech. Totéž pračka se ždímačkou Perobot z Kovosmaltu z počátku šedesátých let. Nebyla sice automatická s dvaceti programy, ale neměla kurvítka a cenu opravy větší, než je cena nové. Buben byl pouze pozinkovaný, ne nerezový…

Takže ano, nadávejte na komunisty, na frontu na banány a nedostek hajzlpapíru (to bylo ten rok, když vyhořela jediná papírna, která ho vyráběla). Dnes se banánů můžete přejíst. Ale doktora nemáte. A nemáte na něj ani nárok. A do lázní se jen tak nedostanete… A byt vám zaměstnavatel nepřidělí a vy si na něj nevyděláte ani za dvacet let.

Uběhlo 35 let od „sametového“ převratu. Vcelku se nám daří výborně, tvrdí ti, kteří teď vládnou. Takže už je čas. Srovnávat, nejen cenu povinného ručení.

* * *

Pozn. Naší Pravdy:

Coordinating Committee for Multilateral Export Controls (CoCom, Coordinating Committee for Multilateral Export Controls , Koordinační výbor pro kontroly vývozů se sídlem v Paříži byl odpovědný orgán za tvorbu seznamů strategických výrobků a technologií, které západné státy odepíraly komunistickým zemím. Hlavním kritériem pro označení země jako komunistické a uvalení embarga byla vládnoucí komunistická strana a státem vlastněné hospodářství.

CoCom byl založen v roce 1949 a vůdčí roli v něm hrály USA. Mezi členské země dále patřily: Spojené království, Turecko, Portugalsko, Norsko, Nizozemí, Lucembursko, Belgie, Itálie, Řecko, Francie, Spolková republika Německo, Dánsko, Kanada a Japonsko. Vědecko-technická rozvědka byla nástrojem k získávání západních technologií a obcházení embarga. Národní podniky směrovaly své požadavky na „nákupy“ technologií Ministerstvu vnitra, které úkoly delegoval na I. správu MV. Po červnovém zasedání členských zemí CoCom-u v Paříži v červnu 1990 bylo embargo pro Československo, Maďarsko a Polsko zrušené.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

32 komentářů: Štěpán Kotrba: Proč jen nenadávat na socialismus, ale taky si ho za něco vážit

  1. Tony Morava napsal:

    Oceňuji, že se bavíme o socialismu, spousta trotlů mluví totiž o komunismu, což glosuji, že ten měl ve své říši Inka, jelikož v ní neexistovaly peníze.
    Ale vraťme se k socialismu, i kdyby ve srovnání se zdál být méně úspěšným, což zjevně ne, tak fungoval na udržitelném systému a samofinacoval se, kdežto veškeré to kapitalistické západní pozlátko je dílem, Marx tomu říkal „zvláštní nadhodnota“ čili nakradeno z kolonií, dílem na dluh u Rotschilda apod. To je podstatné a taky neudržitelné. A bublina užuž praská.

    • admin napsal:

      Tony, zdravím Vás.

      Vyjádřil jste se skvěle. V souladu i s mým světonázorem. Dost bude záležet, jak se vyvine stav v Rusku. Bohužel, tamější vládnoucí strana Jednotné Rusko s oligarchátem v čele záruku zlepšení situace rozhodně neslibuje. Rusko i nadále slouží jako kolonie Západu. Skrze vývoz nerostného bohatství. A navíc, politika ruské centrobanky v čele s E. Nabiullinovou je dokonalou zárukou, že ekonomika a ruku v ruce s ní sociální politika v RF – se nevzchopí.

  2. Jiří Mourek napsal:

    Email co mi přišel před deseti lety:
    To je pravda že lidé mají krátkou paměť. A proto si něco zopakujeme,ano?
    Pokud komunisti na všech úrovních hlídaly a spravovaly náš společný majetek tak bylo dobře.
    Po takzvané revoluci se vytratil vliv komunistů a ti musely odstoupit a předat vládu lůze,
    která se vrhla na náš společný majetek a během krátké doby ho rozkradla
    a zdevastovala že jsme na tom mnohem hůř jak po válce. A kdo se tady ujal moci?
    Zloději, podvodníci a další verbež který se nechtělo pracovat. A ty co se sem stáhly z celého světa.
    Že by vlastenci? Ani náhodou. jen viděly otevřenou pokladnu a tak si přišly taky něco nahrabat.
    Podívejte se kolem sebe na příznivce ODS a TOPky kdo to je a co dělaly v roce 2000
    jakou měli působnost ve fabrikách co byly v likvidaci.
    Kam přišel zisk z takto zlikvidovaných fabrik?
    A toho majetku byla strašná spousta co se rozkradla
    a kdo si z toho stačil urvat aspoň kousek je příznivec ODS,
    která ho schovala pod svoje křídla.
    Jak je možný, že za tak špatnou dobu jako byla dříve nebyl nikdo potrestaný?
    Zato za tu novodobou historii jich je nespočetně a kolik jich je na který to teprve čeká.
    Vy tady vytahujete minulost jen proto abyste odvrátily pozornost od problémů,
    které máme nyní a to určitě ne vinou komunistů ale těch zbohatlíků kteří se na té mega rozkrádačce podílely.
    Někdo tady tvrdil, že si u nás na sebe dělník nevydělá.
    On nejen, že si vydělá na sebe, ale i na auto pana majitele
    a druhý pro manželku a dceru a synáčka
    a pak několikrát za rok na dovolenou v těch nejexotičtějších místech na světě.
    A čím dražší tím lepší podnikatel.
    Takže zaplaťte dělníkům to co si vydělají a budu rukama vybírat i kanály.
    Pak tady někdo psal. že dělníka nezajímá práce. V první řadě se ptá kolik za to bude mít.
    A Vy, když jdete dojednat zakázku tak nemáte v ruce kalkulačku
    abyste si spočítaly kolik na tom trhnete?
    Tak by bylo dobrá z toho obláčku na chvíli slézt na zem a podívat se po čem šlapete
    a kdo Vám vydělává peníze

    vývoj státního zadlužení

    1989 + 280 miliard Kč
    1993 – 158,8 mld. Kč
    2003 – 493,2 mld. Kč
    2007 – 892,3 mld. Kč
    2009 – 1 178,2 mld. Kč
    2010 –1 344,1 mld. Kč
    2011 – 1 499,4 mld. Kč
    2013 – 1 800 mld. Kč (odhad ČNB duben 2013)
    23. březen 2014 v 9:14 · To se mi líbí

  3. Jarmila Švestková napsal:

    Když jsem po listopadu 1989 tvrdila svým spolupracovnicím, že nastupuje tvrdý kapitalismus, nevěřily, Havel byl pro ně svatý.
    Za socialismu jsem byla jednou z oddávajících a moje svatební řeč končila přáním, aby novomanželé žili v míru, který společnost tolik potřebuje.
    Jestlipak si vzpomenou?

    • admin napsal:

      Paní Jarmilo, klidný sobotní večer Vám přeji!

      Víte, co se odnepaměti říká: sytý hladovému neuvěří. Jen uvědomělí jedinci ano. Ale kolik těchto jedinců mezi námi je? Však sama víte, jak to je.

      K Vašemu dotazu, zda si ti Vámi oddaní vzpomenou na Vaše slova. Řekl bych, že ne, bohužel. Dnešní lid, dobře si toho všímejte, je naprosto závislý, jako narkoman na své droze, na zařízení, kterému já říkám teledebilizátor. Je to moderní Goebbelsova psychologická zbraň hromadného ničení. Horší než cokoli jiného. Protože láme vejpůl lidské vědomí, aby se z lidí stali jen naprosto tupí otroci režimu. Tak to je. Nedávný kovidismus je toho jednoznačným dokladem, nakolik se společnost antagonisticky rozdělila.

      Vašek

  4. Jozef napsal:

    Štěpáne, dobre už bolo! Narodil som sa za I. republiky, detsvo som prežil vo vojnovej Slovenskej republike, teda aj roky vojny, roky socializmu i normalizácie, ale žijem aj roky rozkrádania, neprávneho štátu a hlavne v popieraní toho základného, že žena a muž je rodina. Pred rokom 1989 keď bol svet bipolárny, kedy bojovali o prežitie socializmus a kapitalizmus s pohľadu ieológie, dnes ide znovu o získanie svetových zásob nerastných surovín v Ruskej federácii a tak znovu ovládnuť svet postupnými lokálnymi vojnami USA, NATO a liberálnou politikou rozdeľ a panuj. To sa jankeom nepodarí. Rusi majú všetko a memento ich boja je skúsenosť s nacistickým Nemeckom a dnes s USA a NATO.

    • admin napsal:

      Pane Jozefe, klidný sobotní podvečer Vám ode mne.

      Za Vaše slova DÍKY. Dovolte mi pár Vašich myšlenek okomentovat.

      dnes ide znovu o získanie svetových zásob nerastných surovín v Ruskej federácii ►Samozřejmě. Přesně, jak píšete. S politováním v hlase Vám však sděluji, že ty suroviny na Sibiři, když už ne zcela, tak z valné části ANO, již ruskému národu NEPATŘÍ. Vše je v rukou dílem ruských oligarchů, dílem západních a čínských dolarových magnátů. Doporučuji sledovat seriál vystoupení Valerije Pjakina:

      https://nase-pravda.net/tagy/pjakin-valerij/

      To sa jankeom nepodarí. ►Víte, jak se to říká, nikdy neříkej nikdy. Pokud nedojde v Rusku k obnovení socialistického zřízení, pak si buďte jist, že se to Američanům zcela jistě podaří, protože ruské vládnoucí kruhy jsou JEDNOZNAČNĚ proamerické. Putin jedná nikoli ve prospěch Ruska, ale přesně naopak, tedy proti Rusku a proti ruskému národu především. I proto válka na Ukrajině nekončí a ani v nejbližší době jen tak neskončí. PROČ? Protože ruský oligarchát na válce na Ukrajině naprosto skvěle vydělává stovky miliard amer. dolarů, které vzápětí lije rovnou do svých daňových rájů na Západě, především v Anglii a v USA. Jen na okraj, aby bylo jasno, oč jde: během války na Ukrajině počet ruských dolar. miliardářů se zvedl o 22.

      Rusi majú všetko ►Ovšem, ale toto VŠECKO ruský oligarchát pod Putinovou ochranou doslova drancuje a valí všemi možnými cestami rovnou na Západ! Věděl jste, pane Jozefe, že např. vývoz obohaceného uranu 235 (strateg. surovina) z Ruska do USA, v letošním roce, vzrostl oproti loňskému roku o 120 %? Nevěříte? Koukněte se na zdroj, to jednoznačně svědčí ve prospěch strateg. spojenectví USA a RF skrze surovinové zdroje na Sibiři!

      ZDROJ: https://dzen.ru/a/ZOjmwupiblV8EyrA?utm_referer=yandex.com

      memento ich boja je skúsenosť s nacistickým Nemeckom a dnes s USA a NATO ►Jaképak memento, pane Jozefe? Věděl jste, že nejen Rusko, ale i Čína je členskou zemí nejen amer. Světové banky či MMF, ale také polofaš. organizace WHO, tedy Světové zdrav. organizace? Uvědomme si všichni laskavě, co se chystá na celé lidstvo v podobě Pandemické smlouvy, která vstoupí v platnost v květnu 2024. To bude přece naprostá katastrofa. A Rusko, ale ani Čína, se tomu NIJAK nebrání! Západ, tedy jakýsi nový Trojspolek USA-Německo-Británie, pak vytvoří skrze Agendu 2030 celoplanetární fašismus, proti kterému již nebude žádné obrany.

      Vašek

      P.S.
      Máte svatou pravdu, že dobře už bylo.

  5. Jarka napsal:

    Ono je to presne podľa starého príslovia. „Všetko si začneme vážiť, až keď o to prídeme.“ A ešte: „Čo je zadarmo, nemá pre nás cenu.“ To je asi dôvod, pre ktorý to mladí nechápu. Ale prečo to nechápe aj veľa mojich rovesníkov (70+), tomu nerozumiem. My sme predsa tí, čo sme si to museli odriekať a „odmakať“.

    • admin napsal:

      Paní Jarko, vítejte.

      S Vaším přístupem k věci naprosto souhlasím. Doplním jen následující, mám na zřeteli tato Vaše slova: „Ale prečo to nechápe aj veľa mojich rovesníkov (70+), tomu nerozumiem.“

      Víte, všude je jakási ZPĚTNÁ VAZBA, přesněji, měla by být. Nebo-li, jak se do lesa volá, tak se z něho i ozývá. To jen k tomu, že máte ráda stará lidová moudra a pořekadla. Ostatně, já jakbysmet. Takže, abyste pochopila, PROČ Vaši vrstevníci, tedy věkově 70+, podporují s jejich dětmi a vnuky největší ideové chudáky, přesněji grázly, kteří doslova mrzačí komplet celou společnost, o vztahu k Matce Přírodě ani nemluvě.

      Je tomu tak PROTO, že Vaši vrstevníci považují televizi za svatyni tzv. pravdy. To dokazuje, že jim schází KRITICKÉ MYŠLENÍ. Ostatně, nedávný kovidový fašismus (on teprve přijde s novou silou, protože NWO ví, že si to může dovolit) je toho dokladem.

      Jinak řečeno, Vaši vrstevníci přijímají TV signály, ale již nedokáží vyslat signál vlastního KRITICKÉHO přístupu k věci. Jsou tedy pasivně oddání osudu, i kdyby měli zemřít. To je čistý nihilismus.

      Vašek

  6. Jozef Halušic napsal:

    Děkuji autorovi za tento článek. Bohužel společnost, když toto vše napíšu nebo řeknu (dělám to už 25 let, kdy jsem pochopil slova mého táty, který v listopadu a prosinci 89 řekl: jen blbněte, ještě si vzpomenete na komunisty). Měl pravdu a já mu po těch letech mnohokrát poděkoval za tato slova, i když už 20 let mu osobně poděkovat nemůžu. Takže když tato fakta zmíním, dozvím se, že komunisti vše ukradli, postavili králíkárny a kdyby je nepostavili, udělali by líp, prostě vše bylo špatně. Takových článků jako je tento, by mělo býti daleko více a na veřejných místech vytesat zlatým písmem. Jsem ročník 1972 a v roce 89 mi bylo 17 let, ale historii poválečnou mám dobře zmapovanou. Ještě jednou moc děkuji. Jozef z Olomouce

    • admin napsal:

      Pane Jozefe, zdravím Vás.

      K tomu, že „komunisti vše ukradli“. Opak je pravdou, co se za socialismu navýskalo, to se v tomto režimu rozvýskalo. Ono se snad za poslední třetinu století, tedy po převratu před bezmála 34 lety, něco vybudovalo? Nejsem si toho vědom. Republika setrvačností jede z toho, co se zbudovalo před r. 1990.

  7. Dušan Frantál napsal:

    „Co napsáno jest, je třeba vytesat do kamene“, snad (a věřím tomu, ve svých 78-letech), že lidstvo se probudí z této řízené temné globální letargie se všemi jejími nebezpečnými nesmysly a pozvedne – alespoň „v poslední chvíli“ skutečný prapor svobody člověka a začne používat zdravý, očištěný rozum. Když nic jiného, tak alespoň kvůli budoucímu životu našich následných generací. Děkuji všem lidem, kteří se nebojí používat svůj vlastní, zdravý rozum a dovedou se sjednotit. Kdo viděl pravdivou pohádku „Nekonečný příběh“, ví, o čem jsem napsal.
    Klidné a mírové časy všem slušným lidem světa ze srdce přeji.

    • admin napsal:

      Pane Dušane, srdečně Vás zdravím!

      Za Vaše vpravdě krásná slova – mnohokrát DĚKUJI. Obzvláště pak Vám děkuji za připomenutí pohádky Nekonečný příběh, výborně, pane Dušane! Uvádím pro všechny ostatní čtenáře našeho webu odkaz na tuto skvělou německo-americkou pohádku z r. 1984:

      https://www.youtube.com/watch?v=M0MS0wBFmgA

      Pane Dušane, dovolte mi dovětek. Kdo první dějinný pokus o zcela jiné společenské uspořádání zničil, ten musí vše také napravit. Jistě mi rozumíte. Pokud se tak totiž nestane, bude osud lidstva zpečetěn, protože Světová zdravotnická organizace WHO zastřešená fašistickými úmysly Světového ekonomického fóra WEF, je více než NEBEZPEČNÁ organizace, se kterou žertovat znamená jediné: ZNIČENÍ lidstva asi tak, jako byl zničen i socialismus rukama těch, kdo ho řídili rovnou do propasti. Na dnešní den připadá tahle DŮLEŽITÁ událost:

      https://nase-pravda.net/2023-09-19-03/
      https://nase-pravda.net/2023-09-20-02/

      K tomu nejen Vám povím jedno jediné: Pokud v květnu příštího roku bude schválena Pandemická smlouva, WHO se stane novou OSN s faš. zákonodárstvím s celosvětovou působností. Pak už ani atomové zbraně nebudou zapotřebí, abychom byli z této planety nadobro odstraněni. Samozřejmě, naděje umírá jako poslední, snad odkaz Sodomy a Gomory nevyzněl doztracena.

  8. František Vrnataz napsal:

    To, co je zde napsáno, je pravda, ale ti, co dobu nezažili, nevěří, vymývání mozků je současnost.

    • admin napsal:

      Pane Františku, vítejte.

      Ano, s tím nelze, než souhlasit. I proto dokonce v Rusku to došlo až tak daleko, že Rusové jako národ ve své podstatě si nepamatují na život v SSSR. Je to hrozná tragédie, když společenská paměť je na úbytě. Není dnes síly, která by národu sdělila pravdu tak, aby to národ pochopil.

      Osobně jsem dospěl k zásadnímu poznání: pokud se společenská sociální situace nezhorší natolik, že další civilizovaný život již nebude možný, národ neprohlédne. Musíme projít bodem zlomu. Nerad to říkám, ale bez kritického propadu v sociální oblasti náprava již možná nebude. Jsem si proto naprosto jist, že kdyby Evropa nezažila hrůzy ve druhé světové válce, nikdy by zde socialismus, mimo hranice SSSR, nevznikl. Ani v Rusku ne, pokud by ruský národ nezažil krutost carského režimu.

  9. Jan Nedorostek napsal:

    Vážený Štěpáne,
    když jsem přečetl Váš článek o roku 1968, vyhrkly mi slzy. Byl jste 2. člověk po mém otci, který popsal pravdivě události o roku 68. Vstup vojsk VS byla naše záchrana. Bylo třeba chránit hranici Východního bloku bez zvaní a vyrovnat potenciál proti „Západu“, zrovna na naší hranici. Chyběla neznalost situace. Západ podporoval protisovětskou náladu a nabízel zbohatnutí, svobodu, demokracii…na což ovčané slyšeli. Velice chytře připravený postup Západní propagandy, na který, bohužel, mnoho lidí ještě dnes slyší. Proto je třeba více Kotrbů, Jiřích Havlů, Vrabelů, kteří dobře čtou Západní stratégii a ovčanům v hlavách rozsvěcují. Teprve dnes se dostává pravda napovrch, díky Štěpánově odvaze. Děkuji redakci naše-pravda.net, admin a hlavně děkuji a zdravím Štěpána. Třeba si vzpomene na FB.

    • admin napsal:

      Pane Jane, děkuji za Vaše slova.

      Stejně jako i autor článku, jste postihl podstatu věci. Příchodem vojsk VS na území ČSSR se pád režimu oddálil o 21 rok. Ostatně, jugoslávský scénář je toho dokladem. Tamější vedení vsadilo v ekonomice i politice na Západ, na rozdíl od ČSSR, ve výsledku se stalo, že Západ zasel nenávist mezi národy Jugoslávie, aby nakonec bombami NATO na jaře 1999 dílo zkázy dokonal.

      A naprosto to samé se souběžně konalo na východ od nás v SSSR a pozdějších, již samostatných bývalých svazových republikách. A výsledek toho všeho? Místo kýžené svobody a demokracie jen samý zmar, samé národnostní rozmíšky, morálka, ekonomika a sociální politika v troskách, což v zásadě trvá dodnes, včetně Ruska, o Ukrajině raději ani nemluvě.

  10. Ivana Vágnerová napsal:

    Pane Kotrbo, velmi si vážím Vaší objektivní a na faktech založené novinářské práce. Je potřeba, aby se tohle dostávalo mezi lidi. V současné době si začínám myslet, že snad i ten nejobyčejnější člověk vnímá politiku naší současné vlády za likvidační pro české národní uvědomění – kam směřujeme a co nás čeká … Děkuji Vám za to, že se nebojíte psát objektivně.

  11. Věra Novotná napsal:

    Vážení, vše o čem píšete, je pravda. Dnes je mi 79 let, v roce 1967 jsem vystudovala VŠZ v Praze. Tenkrát jsme platili za koleje 80 Kčs a obědy a večeře v menze za 2 Kčs. Po absolvování jsem nastoupila na st. statek, jako praktikantka za 1 300 Kčs měsíčně. Tam jsem poznala svého budoucího manžela. Když jsme se vzali, dostali jsme od st. statku novomanželský příspěvek 6 000 Kčs a byl nám nabídnut zadarmo nově postavený, třípokojový byt v paneláku. Byt jsme odmítli, chtěli jsme stavět, dům jsme postavili za 220 000 Kčs a 120 000 nám stát na stavbu přispěl, zbytek, těch 100 000 jsme 15 let spláceli s 1 % úrokem. Jezdili jsme každý rok na dovolenou z peněz ROH, zadarmo, děti měly zadarmo o prázdninách tábory, dokonce i v zahraničí v Polsku a NDR.

    • admin napsal:

      Paní Novotná, přeji Vám
      klidný pozdní páteční večer.

      Za Vaše slova, coby pamětnice, moc děkuji. Jsem sice asi o 15 let mladší, ale mohu plně potvrdit pravdivost Vašich slov, neboť vím, jak to bylo ve fabrice v 80. letech, kde jsem pracoval. Jako dělník jsem vydělal 2 000 Kčs měsíčně, později, po VŠ, 3 000 Kčs. Za třípokojový družstevní byt jsem platil 400 Kčs měsíčně. Za týdenní dovolenou v podnikové rekr. chatě s plnou penzí ve Vys. Tatrách jsem zaplatil 300 Kčs.

  12. Holický K. napsal:

    Skvělý článek. Jen více takových. Snad si lidi postupně uvědomí, že je třeba současný systém změnit. Reálný socializmus měl také své chybičky, ale po dnešních zkušenostech by se daly odstranit. Pokud by se komunisté dostali k moci, doufám že by to zvládli. Ovšem bylo by třeba neopakovat verzi z 50. a 70-tých let.

    • admin napsal:

      Pane Holický,
      příjemný poslední prázdninový večer Vám ode mne.

      Dovolím si aspoň stručně okomentovat Vaše slova, protože jsou docela podstatná. Nuže tedy. )

      Snad si lidi postupně uvědomí, že je třeba současný systém změnit. ►Samozřejmě je vysoce žádoucí a také naprosto NEZBYTNÉ současné společenské poměry změnit. Jenže, sami od sebe si to lidé, bohužel, NIKDY neuvědomí. PROČ? Nemají žádné vedení! PROČ? Inu proto, že sdělováky makají jako smyslů zbavené, aby byl národ v duchu Goebbelse doslova ohnutý tím „správným“ směrem, tedy v duchu bezduchého stáda kráčejícího na vlastní popravu. Zdaleka ne každý je totiž vybaven vlastním kritickým myšlením! Nedávný kovidismus toho byl přece více než jasným dokladem. Co se národu řeklo z TV obrazovky, to také, až na světlé výjimky, národ, jako nesvéprávné stádo, provedl.

      Reálný socializmus měl také své chybičky, ale po dnešních zkušenostech by se daly odstranit. ►Ty chyby se daly přece odstranit již mnohem dříve, tedy ještě v 80. letech. Ostatně, na tom se nemálo pracovalo. Politika přestavby znamenala jediné: zavedení ekon. modelu více otevřeného okolnímu světu. Řekněme, obdobně, jako je tomu v současné Číně. Od 1.1.1990 by se tak v ČSSR také stalo, byla PLNĚ připravena k realizaci Nová ekon. soustava řízení, jenže státní převrat provedený pod taktovkou KGB a STB tomu zabránil, ONI totiž spěchali, aby se socialismus své obrody již nedožil. Byl to přece SSSR, kdo socialismus ZNIČIL doslova na šrot, nebyl to Západ. I proto je dnes Rusko, přesně v duchu „poturčenec horší Turka“, doslova světovým představitelem boje PROTI socialismu, doslova představitelem boje ve jménu NWO a WHO, tedy těch, kdož usilují o zlatou miliardu na této planetě. A to není vtip, to je více než VÁŽNÉ.

      Pokud by se komunisté dostali k moci, doufám že by to zvládli. ►Ovšemže, ale pod jednou naprosto nezbytnou podmínkou: muselo by dojít k socialistické změně napřed v Rusku, jinak by nás okolní země doslova udusily. Izolovaně se tohle v malé zemi provést nedá.

      Ovšem bylo by třeba neopakovat verzi z 50. a 70-tých let. ►Samozřejmě. Ale to by se stát nemohlo, to by totiž nebyl socialismus, ale debilismus. Kauza 50. léta byla spojena s tím, co se popisuje v této knize:

      https://vk.com/doc305263124_649215429?hash=Mtyty8wFBEf6xHhBsF2LspA5lMoKBJY2DMq9U4qKRGT

  13. Oleg napsal:

    Drzá zjevná soustavně opakovaná lež je hlavním propagandistickým nástrojem tzv. liberální tzv. demokracie

    • admin napsal:

      Pane Oleg, je tomu tak.

      Stokrát opakovaná lež se stává pravdou, zaštiťoval se říšský ministr propagandy Paul Joseph Goebbels. A liberální vládci se v Goebbelsovi shlédli. Viz kauza Dr. Josefa Skály:

      https://nase-pravda.net/2023-06-07-05/

      Těžko obhajovat alternativní názor, byť pravdivý, když ten oficiální i v Rusku souzní s tím, co kázali němečtí fašisté skrze ministra propagandy Goebbelse. Společnost zabředla do tmářství ne nepodobnému době pobělohorské.

      P.S.
      Albert Einstein: Nikde neleží pravda na povrchu.

    • Pavel Sedláček napsal:

      Ano, to byla skutečnost! Dneska, bohužel nemáme nic, jen zničenou zem a prolhanou Vládu.

  14. Viktor Závodník napsal:

    Dnes se socialismus scvrkl na pár pojmů a jmen, na něž je pohlíženo jako na něco silně negativního. Jeden úhel pohledu a ještě cíleně zaměřený. A to se má za pravdu o minulosti, v níž vyrůstaly celé generace, a nemám dojem, že by je to nějak poškodilo. Spíš naopak! To, o čem se píše v článku, je pod čarou a zamlčeno. A interpretace té dnešní reality je echt to samé – jeden úhel pohledu a ještě cíleně zaměřený. „Vedeme si dobře a je-li něco špatného, pak za to může…“ oblíbený univerzální viník – dosaď si … Ještě, že ho mají! To je ta pravda v oficiálním pojetí. A ta skutečná pravda se třepotá ve větru a dotkne-li se jí někdo, dostane přes prsty.

    • admin napsal:

      Pane Závodník, vítejte.

      Již panu Mišíkovi jsem to napsal. Propaganda, tedy z rukou placených sdělovadel, je, jak se o nich svého času vyjádřil jistý ministr propagandy, více než silná zbraň. A tato zbraň kloní stádo, tedy plebs, kýženým směrem.

      Je to, bohužel, jakýsi snad postulát, že národy o Pravdě nepřesvědčilo nic jiného, než bída, neštěstí, zmar a války. Pravdivé slovo na ně již neplatí. Stačí srovnat vztah mezi Slovany bezprostředně po skončení druhé svět. války s tím, co prožíváme dnes. Vždyť je to hrůza nebetyčná.

      P.S.
      Caitlin Johnstoneová:
      Ve světě ovládaném propagandou bude rozumný světonázor nutně okrajový – https://nase-pravda.net/2023-08-29-01/

  15. oldo napsal:

    Pane Kotrbo, tleskám!

  16. Dušan Mišík napsal:

    Jako vždy perfektní a podložené fakty. Ale, jak tyto informace dostat mezi lidi?
    Článek si přidávám do soukromého archivu.

    • admin napsal:

      Pane Mišík, zdravím Vás.

      Mezi lidi to dostat nejde, to zaprvé (vliv TV). A i kdyby to šlo, není vůle. Kdo pohřbil socialismus? Komunisté v Moskvě, přímo v jámě lvové. Ba co hůře, dokonce ani samotný ruský národ to nechápe. Tak co byste pak chtěl? Je to mizérie, co Vám budu povídat… (( To Vám pravím navzdory tomu, že bez socialismu lidstvo ani náhodou – nepřežije. Ovšem, pokud neuvažuji novodobý otrokářský plán NWO à la zlatá miliarda.

  17. Idealista napsal:

    Štěpáne, co slovo to perla a hlavně pravda. Jen tak dál, ať je Tě slyšet, lidi to potřebují.
    Zdraví Tě Jarda K.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *