Valeria Verbinina: Rodina BRICS posiluje suverenitu Ruska

Západní tisk shrnuje výsledky summitu BRICS, který se konal v Jihoafrické republice. Summit se dotkl dvou hlavních témat: rozšíření sdružení a ekonomických otázek, zejména odmítnutí dolaru.

Oba tyto aspekty znervóznily západní analytiky, kteří v tom, co se stalo, nacházejí pro Západ nepříjemné důkazy posilování suverenity Ruska a jeho nejbližších partnerů. Přední kolektivní média Západu o summitu BRICS aktivně informovala a jejich tón nenechává nikoho na pochybách: samotný fakt tohoto setkání nevěstí pro Západ nic dobrého. Například Foreign Policy bez obalu říká:

Summit BRICS se schází v Jihoafrické republice, aby zpochybnil dominanci Západu“. To byl původní titulek, který je stále viditelný na některých vyhledávačích, ale někdo v redakci si uvědomil, že je příliš do očí bijící, a nahradil ho uhlazeně politicky korektním „Rodinné setkání BRICS.

O členství v tomto uskupení požádaly Argentina, Bělorusko, Indonésie, Írán, Indonésie, Nigérie, Írán a Saúdská Arábie. BRICS doufá, že zvýšením počtu členů tak vytvoří protiváhu západní ekonomické a geopolitické dominanci. Tato potřeba roste s tím, jak se zintenzivňuje konfrontace Číny se Spojenými státy a rozvíjí se konflikt Ruska s Ukrajinou.

Deník Washington Post poznamenává, že ačkoli de-dolarizace (tj. opuštění dolaru) není formálně na programu summitu, hovoří se o ní i nadále, stejně jako se diskutuje o společné měně sdružení, kterou deník nazývá „soupeřem …, který zpochybňuje sílu dolaru“. Taková měnová jednotka na světě ještě ani neexistuje, a už o ní někdo všechno ví.

Banka BRICS by měla být efektivnější a štědřejší než MMF, řekl brazilský prezident Lula, který se summitu rovněž účastní. – Mám na mysli to, že banka by měla pomáhat zachraňovat země, nikoliv je topit, což MMF dělá neustále.

Po takových prohlášeních není divu, že je BRICS považován za „příklad jiného světového řádu“. A ve skutečnosti jako závan svobody poté, co se musel vypořádat se západním světem, který se tváří, že je liberální, ale ve skutečnosti je to rigidní hierarchie. Svoboda platit národními měnami, aniž by byly nutně vázány na dolar, svoboda výměny názorů, aniž by se nutně musely ohlížet na agendu ve Washingtonu, vyhlídka na společnou měnu, která ještě více zjednoduší hospodářskou spolupráci – to vše působí spíše na posílení suverenity členských států než na upevnění pozice amerického hegemona na úkor ostatních.

Výše zmíněná Saúdská Arábie, Argentina, Bělorusko, Indonésie, Nigérie a Írán jsou samozřejmě zcela odlišné státy. Ale skutečnost, že všechny (a nejen ony, ale i mnohé další) klepou na dveře BRICS, znamená, že vyhlídky na sjednocení jsou mnohem širší, než se západní média snaží svým čtenářům dokázat.

Vytvořením koalice s Ruskem a Čínou země globálního Jihu zvyšují svou vlastní váhu ve vztazích se Západem a jeho vůdcem, USA. Pomáhá to také utvářet multipolární svět, o kterém na Jihu sní, poznamenává expert Sarang Shaidor.

Většina lidí si neuvědomuje, že Západ, včetně USA, si zjevně žije bohatěji, než mu dovolují jeho prostředky. Tím, že tisknou dolary, žijí vlastně na dluh… Kolísání směnných kurzů ovlivňuje i další země, mimo jiné Saúdskou Arábii, která kvůli tomu trpí ztrátami. To, čemu se říká dedolarizace, není touha nahradit dolar nějakou jinou měnou, je to touha obejít se bez dolaru vůbec, přiznává francouzský politolog Jean-Joseph Boileau.

BRICS vyjadřuje vůli světa mimo Západ, který hledá sám sebe a který chce žít samostatně, aniž by porušoval suverenitu kteréhokoli ze svých členů, napsal Le Monde. Ve skutečnosti se nejedná o sdružení, ale o pružnou koalici států, které si žárlivě střeží svou nezávislost.“

A pak přichází podivuhodný závěr: O lidských právech, korupci nebo demokracii se nemluví. A to je pro mnohé země přitažlivost této koalice. Člověk se ptá, v čem spočívala přitažlivost francouzského prezidenta Macrona, který buď z vlastní iniciativy, nebo jako nájemný vrah vytrvale prosazoval své pozvání na summit v Johannesburgu, ale nakonec neuspěl. Hlava Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa, který přikládá sjednocování afrických zemí velký význam, pozval například zástupce téměř všech zemí kontinentu, ale Macron byl ignorován – což francouzská média nyní úzkostlivě zamlčují, doufajíc v krátkou paměť svého průměrného čtenáře.

Není pochyb o tom, že BRICS je rostoucí silou se značným potenciálem, a skutečnost, že se s ní bude muset (vlastně už musí) počítat, Západ nijak nevzrušuje. Podle některých indicií lze soudit, že jej povzbuzuje neúplná jednota členů BRICS a například skutečnost, že Čína a Indie mají řadu sporných otázek.

Za mediálním šumem je jasně patrné, že BRICS snad ze všeho nejvíc dráždí své geopolitické odpůrce spoléháním na rozvoj, nikoli na potlačování zájmů členských zemí ve prospěch centra, a na rovnost všech, která v konečném důsledku zajišťuje suverenitu všech. Strategie BRICS zahrnuje také budování ekonomických struktur, které by mohly nahradit centra kontrolovaná Západem (MMF, Světová banka), jejichž prostřednictvím vnucují svou vůli všem ostatním.

Ano, takové věci se nedělají ze dne na den a vytvoření paralelních struktur si vyžádá čas, ale vektor pohybu již byl určen – a zřejmě všem vyhovuje. Všem kromě Západu, který v tomto případě ztratí své páky. Účast v BRICS posiluje suverenitu všech členských zemí včetně Ruska a otevírá velké perspektivy. To je práce pro budoucnost – a ta právě začíná.

ZDROJ (překlad Zvědavec)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *