JUDr. Jiří Vyvadil: Kdy skončí válka Západu proti Rusku?

Vím, že svým příspěvkem neudělám radost těm, kteří by si přáli slyšet, že už třeba tuto zimu. Nestane se tak. Je to inovovaný styl americké nekonečné války, tentokrát chytře uskutečněné tak, že za Západ bojuje Ukrajina.

A každá americká válka, i tato hybridní končí tak, že jeden militaristický prezident ji započne a jeho mírumilovnější následovníci se ji snaží ukončit. A tak Bush jr. odstartoval dvě nejzoufalejší války v historii USA, v Afghánistánu a Iráku. A naopak jeho následovníci Barack Obama společně s Donaldem Trumpem je často s vážnými problémy končili.

Joe Biden šel na to lstivěji, na jedné straně noha amerického vojáka nevstoupila na ukrajinské bojiště, ale na druhé straně masivní vojenská, finanční i organizační podpora Ukrajiny téměř nemá chybu.

On sám tu válku neukončí. Nemá ani důvod. Stále je to pro něj obrovský volební trumf, kdy při nulových živých ztrátách amerických boys Ukrajinci bojují a budou bojovat až do konce. Co více si může přát. Americká ekonomika i podle mých neekonomických odborností si vede dobře a Biden spoléhá na to, že mu to přinese volební body.

Zdá se, že zcela jiná situace je ovšem v Evropě. Zejména Německo díky dobrovolnému odříznutí od levných zdrojů energií z Ruska i časově absolutně nedomyšleného odstavení jaderných elektráren, které mohlo mít smysl jen potud, kdyby i nadále existoval levný ruský zdroj plynu a ropy, se znovu stává nemocným mužem Evropy.

Podpora války na Ukrajině se prostě Evropě nevyplácí a EU si to bude muset zřejmě vytrpět zaslouženě až do dna.

Německo zavrhlo Gerharda Schrödera, kancléře, který přivodil jeho patnáctiletý hospodářský bum, a má nyní vládu ideologických ignorantů.

Bude zle a nejen pro Německo, pro celou Evropu. A konec tomuto deliriu může přinést až nový americký prezident, který toto šílenství zastaví a nastolí se znovu rozumné zákonitosti vývoje. A zastaví se válka.

Takže ještě dva roky, přátelé. Obrňte se trpělivostí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *