Německo: Sahra Wagenknechtová založí novou levicovou stranu

Podle německého Bildu se blíží chvíle založení nové levicové politické strany. Za projektem je zakladatelka strany Levice a její dnešní poslankyně ve Spolkovém sněmu Sahra Wagenknechtová. Po ministru obrany Borisi Pistoriusovi (SPD) a předsedovi CSU Markusu Söderovi je nejoblíbenější německou političkou.

Průzkum (INSA pro BILD) ukazuje, že nová Wagenknechtové strana by celostátně poskočila na 15 % preferencí. Potenciál podle INSA je 25 % celostátně a 42 % ve východním Německu. Bová politická formace by se mohla stát voličskou možností také pro ty, kteří dnes ze „zoufalství“ z vládní politiky volí Alternativu pro Německo. Zda a kdy strana vznikne, Wagenknechtová říká: „Rozhodnutí padne do konce roku.“ Podle pozorovatelů se to ale může stát dřív. Jediné jasné je, že to nebude do 8. října, kdy se konají volby v Hesensku a Bavorsku.

Dr. Sahra Wagenknechtová, německá politička, ekonomka a publicistka. Bývalá místopředsedkyně strany Die Linke

Wagenknechtová zdůrazňuje, že má v úmyslu „ukončit šílenou sociálně-ekonomickou politiku vládnoucí koalice“ vedené kancléřem Olafem Scholzem. Vláda podle ní nedokáže vypracovat opatření, která by stimulovala tvorbu pracovních míst pro obyvatelstvo a pomohla snížit nezaměstnanost. V rámci sociální spravedlnosti politička mluví o zvyšování mezd, iniciování opatření na podporu chudých a schopnost vládních agentur stanovit horní cenové limity pro klíčové zboží. Pro udržení vyrovnaného federálního rozpočtu vyzývá k reformě daňového systému.

Zahraničněpolitická koncepce nové strany bude zaměřena na „komplexní využívání diplomatických nástrojů“. Podle Wagenknechtové tento přístup znamená nepřípustnost dalšího navyšování vojenského rozpočtu Německa, stejně jako „uzavření míru s Ruskem za každou cenu“. Význam normalizace vztahů s Moskvou vysvětluje mimo jiné katastrofálními důsledky současného kurzu včetně sankcí pro německou ekonomiku. Kritizuje také, že lidé jsou vyloučeni ze společnosti, když vyjadřují alternativní, nepopulární názory.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *