Erik Best: Lídr východního křídla

Jan Pokorný z Českého rozhlasu se včera prezidenta Petra Pavla zeptal, co by znamenalo, pokud by platilo Ficovo „ani náboj Ukrajině“, na což Pavel odpověděl:

Znamenalo by to, že Ukrajina dříve či později tento boj prohraje a vyhraje Rusko.

Pavel o chvíli později dodal, že příspěvek Slovenska sám o sobě Ukrajinu nezachrání, ani ji nepotopí, ale je velmi důležitý z hlediska zachování jednoty.

Další otázka měla směřovat, avšak nesměřovala, k rozhodnutí amerického Kongresu vypustit pomoc Ukrajině z klíčového zákona o financování v zájmu zabránění zastavení provozu státních institucí. Není to z hlediska Ukrajiny důležitější než to, kdo bude příštím slovenským premiérem? S tím, jak Maďarsko, Polsko, Slovensko i USA nyní od vojenské pomoci Kyjevu ustupují, je pro Pavla možná nejdůležitější otázkou, zda má Česká republika stát v čele válečného úsilí východního křídla/Bukurešťské devítky. Návštěva Bílého domu prezidenta generála Petra Pavla najednou dává geopolitický smysl.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *