Erik Best: Deindustrializace? No a co?

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) v nedělním diskusním pořadu OVM vyložil karty na stůl, když řekl, že součástí státního rozpočtu na příští rok nejsou prostředky na řešení extrémních výkyvů v cenách energií, ale pokud to situace bude požadovat, vláda k mimořádným opatřením přistoupí.

To znamená, že v nejlepším případě mohou podniky v příštím roce počítat s vyššími náklady za energie v důsledku plánovaných změn v systému dotací. Horším scénářem je náhlé prudké zvýšení světových cen energií nebo jejich nedostatek, což povede k vleklým vládním jednáním o řešení obnovené krize.

Firmy zaměstnávající v České republice desetitisíce lidí se před měsícem v otevřeném dopise iniciativně obrátily na premiéra Petra Fialu se žádostí o jeho podporu manželství stejnopohlavních párů, ale v otázce energetické politiky už tak hlasité nejsou.

Žádné celostránkové inzeráty nehovoří o tom, jak vysoké ceny energií ohrožují Česko jako jednu z nejprůmyslovějších zemí v Evropě. Předseda představenstva německého chemického koncernu Evonik Christian Kullmann si minulý týden v deníku Handelsblatt postěžoval, že jeho zemi hrozí deindustrializace, ale že spousta lidí se chová, jako by to nevadilo anebo by to ani tak špatné nebylo.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *