Ing. Jiří Paroubek: Strana evropských socialistů dělá stále stejné chyby

Strana evropských socialistů (PES) se projevuje stále stejně jako doktrinářská, rigidně uvažující spojka bruselských politických elit. Ihned po ukončení voleb do slovenského parlamentu začal předseda této celoevropské strany, která sdružuje všechny evropské socialistické a sociálně-demokratické strany, vyhrožovat Robertu Ficovi.

Ta jeho základní výhružka spočívá v tom, že Ficův Smer bude exkomunikován z této strany, pokud začne dělat vlasteneckou a pronárodní politiku. Tu bohužel není schopna dělat česká SOCDEM, ani většina dalších sociálně-demokratických stran v Evropě. Raději podporují válku na Ukrajině, dodávky zbraní a pokles životní úrovně svých spoluobčanů. 

Smer se před volbami jasně vyjádřil, že jeho vláda zastaví dodávky zbraní na Ukrajinu a to pochopitelně vehiklu Evropské komise, kterým PES v tuhle chvíli je, velmi vadí. Orbán tak dostává ve Ficovi spojence, se kterým bude jistě umět spolupracovat a dohodnout se.

Druhá věc, která vadila šéfům PES v Bruselu, bylo to, že se Smer po volbách může spojit s nějakou nacionalistickou slovenskou stranou. Strana Republika se do slovenského parlamentu nedostala, ale Slovenská národní strana. SNS – tradiční spojenec Smeru z předchozích let a vlád Smeru, se do parlamentu naopak dostala.

Nepřímo tak vedení PES říká, když pozastavuje členství Smeru a také Pellegriniho Hlasu v PES, že by raději akceptovalo vládu s účastí nebo dokonce pod vedením neoliberálního Progresivního Slovenska. Tedy strany v nejlepším případě pravého středu.

Šmardovci už se hned po slovenských volbách oháněli tím, co jim nakukali v Bruselu, a sice, že Progresivní Slovensko je vlastně levicová strana…

Zmatek v hlavách šéfů PES a Šmardy a spol. je opravdu nesmírný… Takže výsledek je jasný. Strana Evropských socialistů oslabila své pozice tím, že vyloučila ze svých řad jednu ze svých nejúspěšnějších stran, neboť není mnoho socialistických stran v Evropě, které dokážou vyhrávat volby. A současně PES dala najevo, že je jí bližší vláda složená z válečných štváčů a ze zapřísáhlých pravičáků jako je Matovič a Sulík s fíkovým listem v podobě Progresivního Slovenska. To je neuvěřitelné. Píši tento článek jako starý socialista, který zvolna ztrácí zbytek iluzí o Straně evropských socialistů.

Vyloučit strany, které jsou politicky úspěšné, chtějí sloužit svému národu co nejlépe, rozejít se s chaosem a stupiditou předchozí pravicové vlády z řad PES, je opravdu skandální rozhodnutí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *