Erik Best: Špičkou nohy na globálním Jihu

V článku pro Foreign Affairs publikovaném těsně před útokem Hamásu na Izrael, píše bývalý americký ministr obrany Robert Gates, že Spojené státy ještě nikdy předtím nečelily čtyřem spojeneckým protivníkům najednou.

Rusku, Číně, Severní Koreji a Íránu – jejichž společný jaderný arzenál by mohl být během několika let téměř dvakrát větší než jejich vlastní.

Dysfunkce podle Gatese způsobila, že americká moc je nevyzpytatelná a nespolehlivá. Přesto je Česká republika, dlužno dodat, ve vztahu k Rusku a Číně na úplně stejné frekvenci jako USA. Severní Korea pro Čechy příliš velkým tématem není, ale čtvrtý protivník – Írán – nabývá v důsledku války v Gaze na důležitosti pro všechny.

Hněv globálního Jihu, Írán nevyjímaje, se zvedá proti globálnímu Severu a Česko má díky uznání státu Palestina výsadní postavení jako jedna z mála zemí Severu se špičkou nohy na Jihu. To by mohlo Čechům dobře posloužit, pokud se rozhodnou slepě nenásledovat „nevyzpytatelné a nespolehlivé“ Spojené státy i v otázce Íránu.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *