Marek Řezanka: Válka a válka

Od konce února 2022 jsme mediální propagandou zpracováváni, že nic horšího než válka na Ukrajině ve světě neexistuje. Že tam Rusové páchají odpornou genocidu a nejhorší možné zločiny válečné a proti lidskosti.

Tato propaganda samozřejmě zcela zapomněla na americké zločiny v Iráku či Libyi, jako by k nim nikdy nedošlo.

V současnosti můžeme porovnávat dění na Ukrajině s událostmi v Gaze:

  • Izraelské bombardování Gazy si od 7. do 17.10.2023 vyžádalo nejméně 3 000 životů civilistů, z toho přibližně 940 dětí a 1 032 žen.
  • Od 24.2.2022 bylo na Ukrajině k 1.1.2023 zabito zhruba 7 000 civilistů, z toho 1 875 žen a 433 dětí. Nejvíce civilních obětí potom připadá na Luhanskou a Doněckou oblast.  
  • Od roku 2014 do roku 2021 bylo na východě Ukrajiny v rámci občanské války zavražděno asi 3 400 civilistů.

Na konci února 2022 česká verze Wikipedie odstranila informaci o „Aleji Andělů“, což je pomník dětem Donbasu, které zabila ukrajinská armáda během občanské války od roku 2014. Rusko je viněno z okupace ukrajinských území – ale izraelská okupace Západního břehu Jordánu a de jure pásma Gazy je dlouhodobě tolerována. Vyložené dvojí metry v pohledu na zločin a jemu adekvátní trest na nás vyskakují takřka na každém kroku.

Generální tajemník OSN, António Guterres podotkl, že útok Hamásu na Izrael „nevznikl ve vakuu“ a že Palestinci trpěli 56 let „dusivou okupací“. Ve vakuu samozřejmě nebylo ani dění na Ukrajině od roku 2014. Pokud však toto někdo vysloví nahlas, je určitou propagandou okamžitě převálcován, jak si vůbec mohl dovolit dávat fakta do souvislostí – a nenechat je hezky vytržená a izolovaná ve vakuu agitace.  

Elon Musk varuje před třetí světovou válkou – zejména po eskalaci dění na Blízkém východě, a vyzývá: „Musíme najít mír na Ukrajině a myslím, že musíme obnovit normální vztahy s Ruskem.“

Na tato slova reagoval poradce V. Zelenského, M. Podoljak, následovně:

Musk věří, že ‚kapitulace Ukrajiny‘ nás dovede ke konci války a ‚věčnému míru‘.

To je katastrofální chyba. Odmítnutí podpory Ukrajiny válku rozhodně neukončí, ale nevyhnutelně povede k prudkému nárůstu konfliktů po celém světě, konci éry mezinárodního práva, kolapsu mezinárodní ekonomiky a triumfu sil zla.

Už nebudou žádná pravidla. Předvídatelnost a smluvní kapacita nakonec zmizí. Apetit agresorů poroste, teroristické skupiny budou dostávat stále více investic v rámci osy zla…

Podoljakova slova působí v kontextu relativně nedávných dějin poněkud směšně. S „osou zla“ přišel svého času G.W. Bush – a pod hlavičkou tohoto termínu a lží o zbraních hromadného ničení v Iráku rozpoutal bezprecedentní masakr civilního obyvatelstva, navzdory jakémukoli mezinárodnímu právu. To již dávno neplatí – zejména vinou politiky USA. Co se týče kolapsu mezinárodní ekonomiky, tento proces je již v běhu. Válka na Ukrajině ho pouze přiživuje. Volodymyr Zelenskyj navíc toužil navštívit Izrael, aby vyjádřil podporu bombardování Gazy. Tam nám mrtvé ženy a děti nevadí? Zde se nejedná o porušování mezinárodního práva? Tyto oběti si nebudeme ukazovat na fotografiích?

Můžeme jen litovat, že V. Zelenskyj a B. Netanjahu zatím bok po boku nestanuli. Jeden figuruje jako hlavní aktér v aféře Pandora Papers, druhý čelil korupčnímu skandálu. Ani jeden nemá podporu většinového domácího obyvatelstva, ale oba jsou připraveni vést zničující války až do jejich hořkého konce.

Darja Duginová

Dne 23.10.2023 Martin J. Kadrman zveřejnil na svém facebookovém profilu následující text: „Ve svých 29 letech byla pro nás natolik nebezpečná, že jsme ji nechali zavraždit.“ A přiložil fotografii novinářky Darji Duginové. The Washington Post uveřejnil informaci, že za atentátem na tuto civilní oběť stojí ukrajinská tajná služba SBU (která atentát dlouho popírala), a že tento odporný čin byl podporován americkou rozvědkou CIA.

Pod zmíněným příspěvkem se vyrojilo nebývalé množství autorů nenávistných komentářů, zcela zjevně porušující § 312e:

Podpora a propagace terorismu
(1) Kdo veřejně podněcuje ke spáchání teroristického trestného činu, nebo kdo veřejně schvaluje spáchaný teroristický trestný čin nebo pro něj veřejně vychvaluje jeho pachatele, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až deset let.

(4) Odnětím svobody na pět až patnáct let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku, bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 písm. b) nebo d) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem…

Některé z těchto příspěvků si zde ocitujme:

  • „Ta už tady u Nás hoří v Pekle. Každopádně v blízké době čekáme na příjezd jejího fotra, bude mít kotel vedle ní.“
  • „Prostě ta země je v agresivní válce, ať se to snaží před vlastními lidmi tajit, a její slouhové jsou legitimními cíli.“
  • „Jediná vada na tom všem je, že s ní nejel její fotr.“
  • „Podle mě zdechla moc rychle.“
  • „Dostala mrcha, co si zasloužila. Jen ta smrt byla pro ni příliš milosrdná.“

Helen Joanne Cox

Představme si na chvíli, že se podobně zrůdné příspěvky netýkají Darji Duginové, ale zavražděné labouristické poslankyně, Jo Coxové. Otázka zní: Rovněž by policie nekonala a tvářila se, že k žádnému trestnému činu nedošlo? Nakonec, nemusíme chodit nikam daleko. Jistý Benedikt Čermák byl souzen za podporu a propagaci terorismu, když v souvislosti s teroristickým útokem na dvě mešity na Novém Zélandu v roce 2019 v internetové diskusi napsal: „Jak jim chutná jejich medicína! Dobrá práce!????“ Původně mu hrozil šestiletý trest odnětí svobody. Nakonec byl Čermákův trest zmírněn na podmínečný. Ale porovnejme si obsah Čermákova statusu s těmi, které se objevily pod příspěvkem pana Kadrmana.

Nový rozměr Čermákova příspěvku dodalo izraelské bombardování Gazy. Sociální sítě jsou doslova posety příspěvky, které by všechny Palestince nejradši vyhladily. Objevily se karikatury brouka, který má bílé vlasy, rudý jazyk, černé obočí a zelenou čelenku – což jsou barvy vlajky Palestinského území. Budou za toto padat aspoň podmíněné tresty?  

I když každá válka přináší nezměrné utrpení a nenapravitelné škody, mainstreamová média se tváří, že není válka jako válka. Jedna je ta správná a dobrá – a druhá je ta odporná a nepřijatelná. A o jedněch obětech mluví od rána do večera – a druhé jakoby nikdy neexistovaly.

Dokud budeme podléhat falešnému dojmu, že nás smí pobuřovat jen některé zločiny – a jiné smíme bojkotovat, náš svět bezpečnějším ani lepším místem k životu nebude. Potřebujeme univerzálně platné hodnoty – a právo. Jinak se nacházíme na strmé cestě do propasti, z níž se již nikdy nemusíme dostat.


Chceme-li žít déle…

 Dvacátý srpen smutek připomíná:
Zhašený plamen nadšeného mládí.
Žijeme v době, která chaos ladí,
a která tříští lidství jako mina.

 Šedavé mraky slova nezakryjí,
slova těch, kteří odporný čin schválí.
Zvláštní čas, kdy si kvapí pro metály
lež, zášť a zloba v temné scenérii.

 Již jsme si zvykli na přepólování,
na zločin, křivdy, o nichž jistí žvaní,
jak že jsou nutné, správné, zkrátka skvělé.

 Nechci si zvykat na žár nenávisti
živené strachem. Ta nás neočistí.
Zastavme zrůdnost, chceme-li žít déle…

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *