Erik Best: Všechny cesty vedou do Íránu

Události na Blízkém východě směřují ke střetu s Íránem. Tomáš Pojar, poradce pro národní bezpečnost, v podcastu Bruselský diktát řekl, že Washington do Íránu jasně vzkázal, …

že pokud se Hizballáh do války s Izraelem zapojí, vystaví se americké odvetě nejen toto libanonské hnutí, ale i samotný Írán jako jeho patron a sponzor.

V Sýrii a Iráku již ke střetům s Íránem došlo. Americký prezident Joe Biden varoval Teherán před dalšími útoky na americký personál na Blízkém východě. Biden ve středu prohlásil:

Ájatolláha jsem varoval, že pokud budou pokračovat v útocích proti našim jednotkám, odpovíme, a že by měl být připraven.

Co by dělali Češi, kdyby USA a Írán začaly válku? Jak jsme v dubnu 2021 napsali, v roce 2003 došlo k neshodám mezi prezidentem Václavem Havlem a premiérem Vladimírem Špidlou, když se rozhodovalo o podpisu Dopisu osmi a připojení ke „koalici ochotných“ proti Iráku.

V případě přímého střetu Izraele nebo Spojených států s Íránem by možná Česko mohlo vytáhnout stejný dopis z roku 2003 a pouze změnit pár slov, aby se dal aplikovat na nového nepřítele. Dopis by pak mohl být zaslán dalším ochotným zemím.

Kdo by ale dopis za Českou republiku podepsal? Podobně jako v roce 2003 by patrně došlo ke střetu mezi současným prezidentem a premiérem, protože tentokrát by ho chtěli podepsat oba dva.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *