Erik Best: Česká elektřina a plyn pro Ukrajinu

Nový antidezinformační web ministerstva vnitra se chlubí, že „skončilo ruské vydírání plynem“ a „podařilo se stabilizovat energetický trh“. Podle webu nemáme naletět na poplašné zprávy o opaku.

Energetický expert Pavel Janeček však pro server iDnes uvedl, že ze závislosti na Rusku jsme se stali závislými na LNG z USA a dalších zemí, které využívají neschopnosti Evropy si zajistit suroviny za příznivé ceny.

Ministr vnitra Vít Rakušan a ministr průmyslu Jozef Síkela (oba STAN) by to nepochybně označili za dezinformaci.

Co by ale řekli na páteční komentář premiéra Petra Fialy, že můžeme předpokládat, že Rusko tuto zimu bude opět napadat kritickou a energetickou infrastrukturu Ukrajiny a že pak budeme potřebovat Ukrajině pomoci, a to jak humanitárně, tak třeba i v oblasti energií.

Pokud „se podařilo stabilizovat energetický trh“, jak dlouho tomu tak bude, pokud Česká republika – jak chce Fiala zřejmě naznačit – bude souhlasit s tím, že v zimě postoupí Ukrajině část své elektřiny či zemního plynu?

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Energetika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *