Marek Řezanka: Nejhorší možný signál

Důvodů, proč by měla vláda Petra Fialy okamžitě skončit, je od jejího vzniku nepočítaně:

Nekompetentnost jejích ministrů, to, že někteří ministři jsou zapleteni do korupčních kauz, hrubé porušení předvolebních slibů, tvrdá asociální politika, omezování svobody slova a bezprecedentní stíhání lidí s „nesprávnými“ názory či preference eskalace války před diplomatickými jednáními.

Pomyslnou korunou všeho je setrvávání dvou ministrů, kteří již dávno měli být nahrazeni – či s nimiž měla celá vláda padnout. Jedná se o Víta Rakušana, který neumí vysvětlit, kdo mu financoval speciálně šifrovaný mobil pro komunikaci s lidmi v okolí zločince Michala Redla, a o ministryni obrany, Janu Černochovou, která by podle svých výroků měla zastávat funkci ministryně války, kdyby taková existovala. Přibližme si tři její skandály, kdy poškodila zájmy občanů České republiky a kdy překročila všechny pomyslné mantinely toho, co si politik může dovolit:

  • Darja Duginová

    1) „…Dnešní noc na 21. 8. si v Rusku zapamatují.“ (21.8.2022) Takto ministryně Černochová veřejně okomentovala atentát na civilistku, novinářku, Darju Duginovou. Je zcela bezpředmětné, co psala o tom, čeho lituje či nelituje – to pouze vypovídá o míře její empatie a (ne)lidskosti – ale důležitý je onen dovětek o zapamatování. Kdyby stejný status napsala k obětem Hamásu či k střelbě fanatika na muslimy v mešitách, byla by stíhána. Osobně dodám, že je neskutečně tristní mít za ministryni osobu schvalující terorismus.

  • 2) „Nyní vyhodnocujeme prokázaný dopad ruských raket na polské území. Ať by šlo o omyl, nebo provokaci, je to další eskalace konfliktu ze strany Ruska a nesmí zůstat bez odezvy.“ (15.11.2022) Na konci září 2023 mají vyšetřovatelé jasno – a experti z polské prokuratury prohlašují: „Byla to ukrajinská raketa protivzdušné obrany, která explodovala v Przewodově a zabila dva lidi.“ Jinými slovy ministryně Černochová šířila dezinformaci – a ještě na základě ní požadovala útok na Rusko. Nepotřebovala nic vyšetřovat a nic zjišťovat. Hned by střílela. Osobně doplním, že je krajně nežádoucí mít v čele resortu obrany člověka nevyzrálého se sklony ke zbrklým činům, navíc extrémně násilné povahy.
  • 3) „Stydím se za OSN. Dle mého názoru nemá Česká republika v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme.“ (28.10.2023) Tímto výrokem Jana Černochová hrubě poškodila Českou republiku ve světě a učinila ji jako partnera v OSN nedůvěryhodnou. A co paní Černochovou na rezoluci OSN tak rozčílilo?: Že tato organizace vyzvala k okamžitému a trvalému humanitárnímu příměří vedoucímu k zastavení nepřátelských akcí, k plnění závazků podle mezinárodního práva a k zajištění neomezené humanitární pomoci civilistům. Paní Černochové je úplně jedno, kolik bude v Gaze povražděno žen a dětí – či kolik civilistů bude čelit humanitární katastrofě. Paní Černochová svým postojem de facto schvaluje genocidu. Osobně podotýkám, že fanatici do vlády nepatří, zvláště, vyžívají-li se v krvelačnosti.

Okamura k Černochové: Jste blázen, jste odpornej člověk
a jste bezpečnostním rizikem pro ČR

Již jen samotný fakt, že někdo jako Jana Černochová reprezentuje Českou republiku, je dostačující důvod k pádu celého Fialova kabinetu. Fialův kabinet totiž stíhá občany za údajné schvalování genocidy, za souhlas s válečnými zločiny a za šíření „dezinformací“. Jako vrchol všeho pak má v čele resortu obrany osobu, která se výše popsaných skutků dopouští, ale je beztrestná. Horší signál již Fialova vláda občanům vyslat nemohla.


Balada o jednom snu

Byla jednou jedna Jana,
a ta měla velký sen,
v kterém míru zvoní hrana,
a je konec OSN.

V tom snu stála v zlaté zbroji
a na meči měla krev.
Co ji plně uspokojí?
Spoustu padlých – mocný řev.

V tom snu mnohé války vedla:
Bál se Číňan – chvěl se Rus.
Přestat válčit nedovedla,
mír byl pro ni čirý hnus.

Jak se někde něco stane,
aniž chce snad vědět víc,
vzplane srdce odhodlané,
nejkrutější z bojovnic.

Svědomí? To nemá žádné.
Klidně zničí celý svět.
Pro ni ať si národ padne,
ona nezná cestu zpět.

V tom snu byla lítou saní,
která spálí vlastní stát,
a jen další zbraně shání,
neb jí válka nedá spát.

Chce víc mrtvých a měst v suti,
touží slyšet nářek vdov,
jejichž muže zemřít nutí
pro pár vzletně prázdných slov.

Plameny svět polykaly:
Co si víc jen mohla přát?
Když padaly katedrály,
vzbudila se akorát.

Zklamaná, že svět dál stojí,
sepsala pár hutných vět,
jak je připravena k boji,
což ví celý Internet.

Z jaké země je ta žena,
co má plíce jako měch,
a je žlučí potažená?
Peklo hřímá: Přece z Čech…

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *