Erik Best: Prohra v globální energetické válce

Jen málokterá země čelila takovému narušení dodávek energie jako Česká republika. Závislost na Rusku byla obzvlášť vysoká, diverzifikace proto bude nadmíru obtížná.

Premiér Petr Fiala loni v létě vybídl české velvyslance, aby hledali všechny i dosud přehlížené možnosti v energetice.

Mezi země od té doby označené za potenciální partnery patří Irák, Jordánsko, Katar, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Ty jsou taktéž shodou okolností mezi 40 zeměmi, které navrhly rezoluci OSN o „nezákonných izraelských akcích… na okupovaném palestinském území“, kvůli čemuž ministryně obrany Jana Černochová vyzvala k vystoupení z OSN.

V reakci na tweet Černochové a na způsob, jakým ona, Fiala a ministr průmyslu Jozef Síkela propagují Izrael, Saúdská Arábie podle Seznam Zpráv dnešní plánovanou návštěvu Síkely zrušila. „Energie jsou zbraní, kterou jsme sami dali v minulých letech Vladimiru Putinovi do rukou“, prohlásil loni Fiala, „a tato situace si vyžaduje hledání celoevropských řešení.“ Přesto Fialův kabinet jakožto „hlas Izraele v Evropě“ nyní zůstává v Evropě sám a dává energetickou zbraň do rukou stoupenců Palestiny.

Jelikož se politika Petra Fialy nezmění, Češi by se měli připravit na prohru v globální energetické válce.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *