Allen Welsh Dulles: Na počátku studené války vedl americkou Ústřední zpravodajskou službu

V Rusku je prohlašován za duchovního otce zkázy SSSR

Amerika žije v míru, protože CIA je ve válce, říkával ředitel americké zpravodajské služby Allen Dulles. V CIA pracoval v letech 1951 až 1961, devět let byl v čele této organizace.

Stal se jejím nejdéle sloužícím ředitelem.

Svobodná Evropa
i pokusy o likvidaci vůdců

Allen Dulles (1893-1969) vedl CIA v letech nejtužší studené války. Tomu odpovídal styl práce této organizace: CIA měla prsty ve svržení íránského premiéra Mosaddeka v srpnu 1953 nebo prezidenta Guatemaly Jacoba Arbenze Guzmana v březnu 1954.

Snažila se zlikvidovat kubánského vůdce Fidela Castra (dva pokusy o jeho zavraždění v letech 1960 a 1961 schválil osobně Dulles) nebo konžského premiéra Patrice Lumumbu. Dulles stál u zrodu Rádia Svobodná Evropa a za jeho vedení CIA byly v letech 1955 až 1960 organizovány špionážní přelety letadel U-2 nad územím tehdejšího Sovětského svazu.

Bratr byl ministrem zahraničí

Práci Allenu Dullesovi usnadňovala skutečnost, že jeho bratr John Foster Dulles byl v letech 1953 až 1959 ministrem zahraničí. „Dullesové viděli všechny světové události jako součást konfliktu mezi Washingtonem a Moskvou“, řekl americký novinář Stephen Kinzer, autor knížky Bratři; John Foster Dulles, Allen Dulles a jejich tajná světová válka.

Právě rozdělení světa na sféru amerického a sovětského vlivu, na „dobro“ a „zlo“, orientovalo bratry na přetahování se o vliv ve „třetích“ zemích. O Allen Dullesovi v této souvislosti psal i americký publicista David Talbot, podle kterého byly obavy obou bratří z možného sovětského vlivu ve třetích zemích přehnané.

Aféra se sovětskými raketami středního doletu, rozmístěnými počátkem 60. let na Kubě, nás ale vrací do reality: Sovětský svaz pro destabilizaci demokratických režimů kdekoliv na světě dělal, co bylo v jeho silách. Také vojenská převaha Sovětského svazu nad USA v konvenčních zbraních byla po celá léta studené války nezpochybnitelným faktem.

Znal i Edvarda Beneše

Allen Dulles se výtečně orientoval i v evropské politice. V letech druhé světové války působil jako americký zpravodajec ve Švýcarsku a i jeho zásluhou byla dojednána kapitulace nacistických vojsk v severní Itálii. Nejen to:

Dulles se jako diplomat účastnil už pařížské mírové konference po první světové válce, osobně se znal s Edvardem Benešem a údajně mu i pomohl nakreslit první mapu Československa.


Dullesova doktrína

Mám před sebou text direktivy Allena Dullese, který byl po válce šéfem CIA. Jmenovala se Doktrína boje proti Rusku a jeho satelitům. Nejde o nově nalezený text. Byl publikován už vícekrát, protože ve světě se přece nic neutají. Neutajila se ani tato direktiva. Asi by nemělo smysl se tehdejším pokynem zabývat, kdyby v současné době Spojené státy se chovaly jinak.

Ještě nyní vzpomínáme na mnoha místech konec druhé světové války a pro nás okupace, jež byla delší než začátek té války samé. A oslava ukončení oné války je ve znamení sankcí a začátku další vlny války studené, jak lze alespoň číst v některých analýzách. A nemohu si pomoci, podle Dullesovy doktríny se stále, a to dokonce důsledněji, než tomu bylo před několika desítkami let, postupuje.

Tak třeba Allen Dulles nám z minulosti vzkázal, že do zemí, které si chceme, tedy Spojené státy, v budoucnu podřídit, je třeba zavést chaos, nepozorovaně lidem zaměnit jejich hodnoty a donutit je těmto hodnotám věřit.

Je ovšem třeba na samém začátku si nalézt – mluvil o Rusku – stejně smýšlející lidi, spojence a pomocníky. Využít k splnění svých cílů literaturu, divadlo. Ve filmu zobrazovat a velebit nejnižší lidské pudy, vštěpovat kult sexu, násilí, sadismu a zrady. Při tom přes ony své spojence v zemi vyvolávat ve státní správě chaos a zmatek.

I duchovní kořeny prý je nutné vytrhávat a nahradit je jinými idejemi. Atd., atd. Jen málo lidí si, podle Dullese, prý uvědomí, oč jde, a když už, tak bude pozdě.

A jsem u otázky: Nepostupují Spojené státy v čele s nositelem Nobelovy ceny za mír Barackem Obamou, což pro mnohé lidi je potvrzením jeho důvěryhodnosti, podle zmíněné doktríny, vylepšené novými podněty odpovídajícími jednadvacátému století podle zmíněné doktríny? Jistě Dulles nemohl domyslet, jakou zbraň dostali do ruky američtí zpravodajci vynálezem internetu a dalších moderních mediálních technologií, v tom je to ještě horší.

Ono nalézání správných lidí známe na vlastní kůži a v Rusku tomu nebylo jinak, ničení hodnot a jejich nahrazení sadismem a potoky krve, snahou vyvolat chaos v zemích, které se nepodřídily nátlaku dolaru, a třeba je i pod lživou záminkou napadnout. Pochopitelně, i lež hraje svou roli. Proto tolik aktivity, aby se převyprávěla podle jiného scénáře historie. I ta spojená s koncem války. Tím se vykoření staré osvědčené hodnoty a cesta ke změně podle přání plánovačů v zemi za mořem je nastolena, pokud k ní už nedošlo.

Antonín Barek (ZDROJ)


Pozn. Naší Pravdy:

Podrobněji k tématu se vyjádřil ing. Juraj Václavík, amatérský historik, vystupuje pod pseudonymem Jiří Šifrín. Je autorem knihy Bůh synergie, kterou jednoznačně doporučejeme přečíst!

Kniha odhaluje skutky, život a vládu Josifa Vissarionoviče Stalina, člověka zakydaného hromadou špíny. Součástí jsou úvahy o utajených krocích Stalina a jejich důsledcích a filozofické úvahy. Kniha likviduje řadu klišé a vysvětluje pravděpodobné příčiny mnohých a často krvavých událostí Ruska a Sovětského svazu. Autor pro uvedená tvrzení používá běžně dostupné prameny, logiku a sociální psychologii.


Doporučujeme ještě jeden zdroj k tématu. Jedná se o knížku pod názvem „Výbušnina. Operace CIA Splinter Factor“, britského autora Stewarta Stevena. Českého vydání se knížka dočkala až v roce 1991, překladem Jana Šilhana v nakladatelství SAKKO. Takto zněly dobové ohlasy na knihu vydanou v kanadském Torontu roku 1974:

Fascinující a úděsné. Stewart Steven vydoloval historii, která nahání hrůzu.
John le Carré

Dobrá kniha. Přečetné nitky událostí jsou skvěle spředeny v jednolitý celek… Stewart Steven odkryl nejtajnější fakta.
The Sunday Times

Stewart Steven po dvouletém vyhledávání materiálů zachycuje událost nejpodstatnějšího významu, jejíž jednotlivosti podává v tak naléhavě objektivních a psychologických souvislostech, že nabývají hodnotu důkazu.
Südfunk I

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *