JUDr. Jiří Vyvadil: Vladimír Putin bojující a postupně vítězící…

Zní to pateticky či melodramaticky, ale pro muslimský svět a země Globálního jihu vůbec je to významný plus. Víceméně končí Putinovo soustředění na zvláštní voj. operaci na Ukrajině.

Protože téměř není pochyb o tom, že skončí dříve či později vítězstvím Ruska a porážkou Západu, který do ní investoval neskutečně mnoho financí a zbraní, ačkoliv z historického hlediska bylo zřejmé, že Biden dopadne tak jako Napoleon, který dorazil do Moskvy, aby nakonec prchal z jejích hořících sutin, či jako Hitler, který chtěl porazit Sovětský svaz, aby nakonec sovětští vojáci stáli u jeho ohořelých ostatků zvěstovatele tisícileté říše…

V podstatě stejný výsledek lze očekávat nyní: USA jako historicky velmocenský gigant Západu sjednotil 27 států Evropské unie, stejně jako 31 členů – států nejsilnějšího světového vojenského paktu současnosti, aby porazili Rusko, jen proto, že na počátku arogantně odmítli uvažovat, že se Ukrajina nestane členským státem NATO.

Dnes je jasné, že se Ukrajina přirozeně nestane členem NATO, ale je jisté, že celá tato nesmyslná a pro Ukrajince lidsky a ekonomicky drahá avantýra možná na desetiletí tuto zemi postihne.

Na rovinu: Evropa potřebuje, aby nejen Ukrajina, ale i všechny východoevropské státy, které zvlčely v představě, jak to Rusko dostanou na kolena ve svých představách, se vrátily do reality. A realita je zřejmá: Rusko zjevně se upevní a zůstane jedinou geopolitickou velmocí Evropy. Maďarsko, Slovensko s ním bude na tom dobře, s ostatními státy klidně může nevycházet. Dnes už Evropu nepotřebuje, jeho pozice světové velmoci naopak vzrostla.

A tady přichází nová geopolitická úloha Ruska, které se díky selhání Bidenových USA v klidu dere k vítězství.

Ne, nechci hovořit o Putinově kandidatuře na prezidenta v březnu příštího roku. Samozřejmě, že zvítězí a i když bude tuším kandidovat jakýkoliv liberál, stejně jako šéf komunistů Zjuganov, který, možná částečně důvodně může bušit, že ne všechno sociální se děje přiměřeně, má to jisté.

Putin pro muslimský svět a vůbec svět Globálního jihu představuje zřejmě spolu s čínským prezidentem Xi Tiao Phingem věrohodné světové vůdce – odpůrce současného prezidenta USA Bidena, který je schopen se postavit izraelskému premiérovi Netanjahuovi. Oproti čínskému prezidentovi je však pomyslně jedničkou, protože se USA postavil vojensky natvrdo a to má hodnotu zlata. Taková je realita… Putin je válečník, Xi je obchodník.

A v současné době ten, kdo se jako válečník umí postavit celému Západu (opakuji 27 států EU, 31 států NATO) platí mnohem víc než jinak jistě silný obchodník.

Výhodou ovšem je, že i ten obchodník i válečník tvoří skvělý tandem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika, Z Ruska se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *