Valerij Pjakin: Otázka-Odpověď ze dne 25.12.2023

V úvodu se Valerij Pjakin věnoval účasti ruského prezidenta v rozšířeném zasedání Rady ministerstva obrany 19. prosince 2023. Tam se vyjádřil k dějinným událostem spojeným s územními zisky Ukrajiny, s odkazem na Stalina.

Putin uvedl, že jen na východě Polska to znamenalo ztrátu 10 miliónů obyvatel ve prospěch Ukrajiny. Aby se prý Poláci neurazili, tak Stalin Polsku poskytl část východního Německa, Graňský koridor i samotný Gdaňsk. Část území ve prospěch Ukrajiny Stalin poskytl ukrojením z území Rumunska a Maďarska. Putin řekl, že když Ukrajina nechce s Ruskem se domluvit, zbývá pak jedině územní narovnání se sousedy, protože zejména Poláci po tom doslova touží.

Pjakin se vyjádřil, že názory stoupenců rozčlenění Ukrajiny ve prospěch Západu jsou mimo diskusi, prostě nepadají v úvahu. Z toho důvodu, že ona území byla původně ruským územím. Pjakin zmínil Kateřinu II., kterak plakala, že vydává ruská území Rakousku-Uhersku. I proto po II. svět. válce se lidé na původních ruských územích s prosbou obraceli ke Stalinovi, aby tato původem ruské území byla přičleněna zpět k Rusku. Konec konců na to téma byla Teheránská, Jaltská a Postupimská konference, kde se tyto věci ohledně poválečného územního rozdělení řešily i za přítomnosti západních účastníků jednání. (Pozn. Naší Pravdy: Pjakin přespříliš obhajuje Putinovy výroky, že nebyly myšleny tak, jak vyzněly.)

Ostatní již ve videu:

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika, Rozhovory, Z Ruska se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *