Mgr. Lubomír Man: To mi snad dělají naschvál, paní Müllerová

A co vám dělají naschvál, pane Švejk? A kdo?

Ale lidi v České televizi. Předevčírem jejich vědecký moderátor namísto o teplotním vrcholu světového klimatu mluvil o teplotním píku světového klimatu.

A dneska zas nějaký jejich host namísto o souboru či sbírce opatření na podporu čehosi mluvil o setu opatření na podporu čehosi. Jako by jim čeština nebyla dost dobrá nebo co. Řeknu vám, paní domácí, jestli to takhle půjde dál, tak svým vnukům za 10 let neporozumíte.

Nepřehánějte, pane domácí. Vždyť zrovna ten set u nás zdomácněl tak, že se už ve sportu, například v tenisu nebo volejbalu, bere jako čistě české slovo. To jste si ještě nevšiml?

Ale všiml, paní domácí. Jenomže právě proto, že je set tak spojen se sportem, působí, když ho umístíte jinam, asi tak přirozeně jako čert postávající u kropénky.

Ano? A co tak set holicích strojků? Nebo set dámských letních šatů? To už by šlo?

To bych snad ještě bral. Ale dávat set dohromady s věcmi nehmotnými, jako jsou zrovna ta opatření, považuji za přešlap. Vždyť já, paní Müllerová, slyšel už i takové hrůzy jako set matematických příkladů nebo set českých diktátů. Copak vy tu cizotu z takových spojení necítíte?

Ale to víte, že ano. Ale zároveň si myslím, že jde o zvyk. Že si prostě na ten set opatření nebo set matematických příkladů, když nám to budou opakovat, zvykneme stejně, jako jsme si zvykli na set v tenise.

S tím ovšem rozdílem, že set v tenise vyplňoval místo, kde nic nebylo, protože nebyl ani tenis. Ale set opatření na podporu čehosi a set matematických příkladů vytlačuje z jejich míst až dosud plně vyhovující česká slova soubor a sbírka. A to už se mi nelíbí a to už vůči jazyku, který jsme přijímali s mateřským mlékem, cítím jako nefér hru. Kterou s námi kdosi hraje buď proto, že je zažraný snob, nebo sleduje ten cíl, abychom víc než Čechy byli světoobčany. Se stejnými názory a stejným jazykem.

Proboha svatého jenom to ne, pane Švejk. Protože kdyby všichni chlapi mluvili stejně, určitě by se nimi nenašel nikdo, s kým bych si poklábosila tak, jako s vámi.

Dík za poklonu, paní domácí. Ale já už letím. Dnes se U kalicha podává jakási novinka jménem Tortila. Nesmím ji zmeškat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Glosy, Rozhovory se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *