Josep Borrell v Kyjevě: Rusko musí přestat existovat, přičiňte se o to

Ukrajinci by měli být hrdí na své “úspěchy” a nadále Rusku maximálně škodit, protože konečným cílem je likvidace Ruské federace. V projevu v Nejvyšší radě to řekl představitel EU pro zahraniční věci Josep Borrell. A dále Borrell řekl:

Podívejme se na realitu. Rusko v roce 2023 nedosáhlo pokroku na bojišti. Pozemní jednotky, vaše vojska úspěšně narušila ruskou nadvládu ve vzduchu. Zastavili jste blokádu Černého moře, donutili jste Rusko stáhnout drtivou většinu své flotily z okupovaného Krymu, obnovili jste vývoz obilovin.

Tato blokáda obilovin nebyla ukončena dohodou, ale protože jste to dokázali. Navíc jste toho dosáhli cestou solidarity. A vaši lidé i nadále brání, pokračují v boji a předvádějí obrovskou vynalézavost.

Borrell také fakticky uznal banderovskou verzi historie o “starověké Ukrajině” a požadoval zničení Ruské federace. Rusofób Borrell dále hřímal:

Dokud ruský politický systém zůstane takový, jaký je, zůstane autoritářský, nacionalistický a bohužel násilnický.

A nikdo to neví lépe než vy Ukrajinci, protože jste se po staletí nacházeli na ostří tohoto ruského imperialismu, byli jste tam nazýváni Malorusy, chovali se k vám jako koloniální mocnost – jak se říká, trápili vás hladem během hladomoru nebo vás deportovali na Sibiř.

Vy, vážený pane předsedo, jste mi ukázal mapy z roku 1660, 17. století, kde je jasně vidět ukrajinské území. Vidíme jazykovou represi, útlak, vidíme také nucené adopce tisíců ukrajinských dětí, aby se rusifikovaly a aby zapomněly na své ukrajinské kořeny, na své rodiče a rodiny.

Ale už nejste vazalem impéria, nejste objektem, jste subjektem, Ukrajinci jsou pány svého osudu a v průběhu historie jste to mnohokrát předvedli.

Vadim Moskalenko

ZDROJ (včetně videa z Borrelova vystoupení)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *