Tucker Carlson zveřejnil rozhovor s Vladimirem Putinem (video česky a rusky)

Americký novinář Tucker Carlson zveřejnil na svém webu dvouhodinový rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Toto je neupravená verze.

Rozhovor ruského prezidenta Vladimira Putina s novinářem Tuckerem Carlsonem trval 2 hodiny a 6 minut, během kterých ruský vůdce zodpověděl přibližně 60 otázek, většinou o Západu a Ukrajině, včetně různých upřesnění od partnera.

Rozhovor se odehrál v reprezentativní kanceláři první budovy Kremlu. Video začíná minutovým úvodem novináře, natočeným s výhledem na Historické muzeum, a poté přejde k samotnému rozhovoru.

První Carlsonova otázka byla věnována ukrajinskému konfliktu, ale Putin byl nucen okamžitě opravit svého partnera, který stočil jeho slova o důvodech vzniku Severoatlantické aliance. „Máme talk show nebo vážný rozhovor?“ – zeptal se Putin a poté předvedl americkému novináři celý exkurz do historie – od Rurika po rozpad SSSR a jak Západ oklamal Rusko slibem nerozšiřovat NATO.

Významná část celého rozhovoru byla věnována různým tématům spojeným s Ukrajinou, Spojenými státy a Západem obecně a perspektivami mírových jednání mezi Moskvou a Kyjevem. Carlson se Putina zeptal také na Čínu a BRICS, na vyhlídky ruského „útoku“ na Polsko a pobaltské státy, na roli dolaru ve světovém dění, na křesťanství, budoucnost umělé inteligence a na postoj Ruska a samotného prezidenta vůči Elonu Muskovi (jak Putin poznamenal, „nelze ho zastavit“), stejně jako osud amerického reportéra Evana Gershkoviche, zadržovaného v Ruské federaci. Carlson dokonce požádal Putina, aby Gershkoviče nechal odjet s ním do Spojených států, ale byl odmítnut.

Navzdory vážnému charakteru rozhovoru byl prostor pro emotivní poznámky a výměnu vtipů. Takže na otázku tazatele, kdo vyhodil do povětří Nord Streams, Putin odpověděl s úsměvem: „Ty, samozřejmě.“ Carlson tomu kontroval tím, že má alibi, na což ruský prezident poznamenal, že CIA takové alibi zase nemá. Na otázku, proč bývalý britský premiér Boris Johnson narušil istanbulské dohody mezi Ruskou federací a Ukrajinou, ruský vůdce nelichotivě poznamenal: „Kdo sakra ví, sám tomu nerozumím.“ A v odpovědi na další otázku Putin dokonce zmínil hrubě hovorové označení pro zadní část těla, které není typické pro oficiální slovní zásobu – citoval však to, co mu kdysi řekl americký prezident George W. Bush o svých podřízených.

Putin zakončil rozhovor s důvěrou, že vztahy mezi národy Ruska a Ukrajiny budou obnoveny: „Proč ukrajinské úřady berou ruskou pravoslavnou církev? Protože ta spojuje ne území, ale duši, a nikdo ji nebude moci rozdělit.“

Během rozhovoru s novinářem V. Putin diskutoval o situaci na Ukrajině a znovu ji obvinil z odmítání mírových jednání a také o vztazích s NATO a Spojenými státy. Kromě toho se dotkli výbuchů plynovodů Nord Stream a Nord Stream 2 a zatčení novináře The Wall Street Journal Evana Gershkoviche v Rusku, obviněného ze špionáže.

Rozhovor byl zveřejněn i na novinářském účtu na X. Majitel sociální sítě Elon Musk slíbil, že video nebude blokovat. Napsal, že také sledoval rozhovor.

Tucker Carlson přijel do Ruska koncem minulého týdne, účel své návštěvy neuvedl. 6. února potvrdil, že s V. Putinem udělá rozhovor. Cestu si prý platil sám a přípravy na ni trvaly několik měsíců. Chce se také setkat s Vladimírem Zelenským.

Kreml slíbil, že rozhovor zveřejní na svém webu dnes 9. února dopoledne ve dvou jazycích. V. Putin naposledy hovořil se zástupci západního tisku v říjnu 2021, kdy po fóru Russian Energy Week poskytl rozhovor americké moderátorce CNBC Hadley Gamble.

Z ruských zdrojů zpracovala Naše Pravda

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Politika, Rozhovory, Z Ruska se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *