PhDr. Jiří Jaroš Nickelli: Realita krajanů versus současný návrh korespondenční volby

U korespondenční volby je jeden fenomén,
který si poslanecká sněmovna neuvědomuje.

A to fenomén komplexnosti zahraničních voličů. Sněmovna automaticky a zcela neoprávněně předpokládá výběr zemí, z nichž budou krajané volit – euroatlantický západ. Ale realita je zcela opačná.

Krajané totiž nežijí pouze v „západních nebo latinsko amerických a severoamerických zemích“ včetně Kanady a Austrálie! Krajané žijí také na Balkáně, dokonce v rusofilském Srbsku, dále v Maďarsku, v Rumunsku, v Chorvatsku, Slovinsku, v Řecku – a také v RUSKU! A nejsou to malé počty. Zatím jde o odhady, nikdo se přesným sčítáním v těchto zemích nezabýval (pokud to nebyly tajné služby?) Navíc jsou tu krajané v neutrálních zemích – v Rakousku, ve Švédsku, ve Švýcarsku…

A kdo zajistí například volby v nám „nepřátelském Srbsku nebo dokonce v zemi ďáblově, v Rusku“??? Tam konsuláty nemáme, a nemáme je i v řadě zemí dalších. Tak jak stát zajistí volební možnosti těchto krajanů? Odebere jim je? Proč? Stát tvrdí, že korespondenční volbou zavádí další rozšíření lidského práva. Zavede stát diskriminaci krajanů podle zemí bydliště?? A vezměme připojený návrh o občanství. Kdo zajistí rozmnožení českých občanů u menšin na Balkáně – v bývalé Jugoslávii, v Makedonii, v Rumunsku, v Řecku anebo v Rusku, kde od carských dob žije česká menšina?? Tito lidé, naši čeští krajané, budou zbaveni občanství a segregováni jako voliči? A naopak – budou naše orgány dávat občanství sudeťákům, na základě jejich bývalého dekretálně ztraceného občanství v ČSR?? Skončí tak ČR jako dekretálně očištěný stát??

Obávám se, že myšlenkové pochody našich poslanců tak daleko nedospěly. Pokud vůbec někam dospěly… Kdyby to nebyla tragédie, mohli bychom ony návrhy poslanců pokládat za šaškodrama k zajištění vládnutí současných mocných na věčné časy a nikdy jinak.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *