JUDr. Jiří Vyvadil: Strana Marine Le Pen zvažuje vystoupení ze struktur NATO

To, že Emanuel Macron jedná jako zběsilý, je pochopitelné. Ve skutečnosti totiž prohrává všude, kde může a nejde jenom o jeho iniciativu vyslat na Ukrajinu pozemní vojsko.

Na toto mu Rusové odpovídají, ať se připraví na to, že se mu Francouzi budou domů vracet v rakvích.

Naposledy dostal tvrdý políček v minulých dnech spolu s nově zvoleným prezidentem Senegalu. Ale k tomu až později.

Vraťme se k nadpisu. Mimořádně úspěšný 28letý lídr Národního sdružení Jordan Bardella řekl podle serveru Politico, že jeho „srdce se přiklání k Trumpovi“ před příštími prezidentskými volbami v USA.

Marine Le Penová

Jím vedená strana a strana zároveň podporující Marine Le Pen pro příští prezidentské volby má naději až na 30 % hlasů oproti Macronově En Marche, která klesla na 20 %. Bardella před příštími americkými prezidentskými volbami, chválil ekonomickou politiku bývalého prezidenta a zpochybňoval kognitivní schopnosti prezidenta Joea Bidena. Bardella s odkazem na francouzské politické osobnosti řekl:

Jediné modely, které sleduji, jsou francouzské příklady. Mezi Bidenem a Trumpem se mé srdce přiklání k Trumpovi, ale nejsem Američan.

Bardella rovněž řekl, že se nechce vměšovat do americké politiky, ale přesto kritizoval způsobilost demokratického prezidenta vykonávat úřad:

Když jste prezidentem přední světové ekonomické mocnosti, musíte být vitální, fit a dostatečně bystří, abyste mohli činit správná rozhodnutí. Poslední záběry, které jsme viděli kolovat na sociálních sítích, nejsou uklidňující.

Asi tak.

Kdyby ale žil v České republice, pokusil by se jej totalitní premiér Fiala se svou kamarilou zřejmě minimálně politicky zlikvidovat. Je to totiž klasický populista a extrémista…

Nejenom, že by volil Trumpa, ale dokonce jeho strana má v plánu revidovat své aktivity v NATO. Bardella řekl serveru Politico, že Národní sdružení je stále pro odchod z integrovaného velení NATO, ale až po skončení války na Ukrajině.

Jordan Bardella

Návrh, který jsme vždy prosazovali… nepočítal s válkou, poznamenal Bardella. Naznačil, že Národní sdružení by si v příštích prezidentských volbách, které jsou naplánovány na rok 2027, udrželo svou pozici v NATO pouze v případě, že by konflikt na Ukrajině skončil.

Nedávné průzkumy veřejného mínění předpovídají, že Bardellovo Národní sdružení získá v evropských volbách 9. června kolem 30 procent hlasů – zhruba o 10 % před kandidátkou strany Renaissance francouzského prezidenta Emmanuela Macrona vedenou Valérií Hayerovou.

Předpovědi otřásly prezidentem, který nedávno zahnal do kouta své krajně levicové a krajně pravicové oponenty hlasováním o pomoci Ukrajině, což donutilo Národní sdružení odhalit své pochybnosti o francouzské strategii pro Ukrajinu.

Jordan Bardella a Marine Le Penová

Bardella rovněž zopakoval svůj nesouhlas s vysláním francouzských vojáků na Ukrajinu, což je možnost, kterou Macron odmítl vyloučit. Vyjádřil také znepokojení nad možností vstupu Kyjeva do EU a NATO a tvrdil, že by to mohlo vést k eskalaci, a zdůraznil, že je důležité vyhnout se přímé konfrontaci s Ruskem.

Takže je zjevné, že Macronovi v samotné Francii hoří půda pod nohama, protože s dobrodružným výsadkem na Ukrajině nesouhlasí ani druhá opoziční strana NUPE.

A to nemluvím o tom, že s jeho plány nesouhlasí ani USA, ani Německo a kromě šílence Vondry či polského ministra zahraničních věcí Sikorského ani nikdo v NATO.

A to, že jeho mezinárodní postavení oslabuje, dokazuje i poslední vývoj v Senegalu, kde sotva čtyřicetiletý Bassirou Diomaye Faye byl propuštěn z vězení a byl zvolen prezidentem, vášnivě v dokonalé angličtině odmítl jakoukoliv spolupráci s neokolonizační Francií.

Takže za Macronova prezidentství Francie ztratila v Africe Niger, Mali, Burkinu Fasso a nově i Senegal.

A takový politik by chtěl řídit Evropu?

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *