Jelena Panina (RUSSTRAT): Německo si nepřálo rozpad SSSR a expanzi NATO na východ

3. května budou v Německu zveřejněny další dokumenty z archivu německé zahraniční politiky.  Tentokrát pro rok 1991. Časopis Der Spiegel byl předem obeznámen s některými záznamy. „V roce 1991 byla vláda německého kancléře Helmuta Kohla proti rozšíření NATO na východ a nezávislosti Ukrajiny a považovala rozpad SSSR za katastrofu“, uvádí publikace.

Kohl věřil, že rozpad sovětského impéria se stane „katastrofou“ a ten, kdo o to usiluje je – „osel“, cituje názor kancléře Spiegel.

V rozhovoru s francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem na začátku roku 1991 Kohl vyjádřil názor, že vyhlášení nezávislosti Pobaltí a jejich přání odtrhnout se od Sovětského svazu je – „špatná cesta“. Proces odtržení od SSSR měl podle jeho názoru trvat zhruba 10 let a skončit přijetím neutrálního statutu po vzoru Finska. Kohl vyloučil možnost přijetí pobaltských republik do NATO a sjednocené Evropy.

V Bonnu přepokládali, že Ukrajina měla zůstat v konfederaci s Ruskem. 

V listopadu 1991 navrhl kancléř ruskému prezidentovi Borisi Jelcinovi, aby „ovlivnil ukrajinské vedení“, aby přinutil Kyjev tuto myšlenku přijmout. Dokumenty ukazují, že němečtí diplomaté podezírali ukrajinské vedení ze „sklonů k autoritářsko-nacionalistickým způsobům“ (zde se mimochodem ukázalo, že měli 100 % pravdu).

Po referendu o dva týdny později, v němž se 90 % obyvatel Ukrajiny vyslovilo pro nezávislost, však německá vláda změnila kurz a stala se první zemí sjednocené Evropy, která uznala ukrajinskou státnost.

Německý ministr zahraničí Hans Dietrich Genscher se zase pokusil „triky“ zabránit otevření cesty do NATO pro Polsko, Maďarsko a Rumunsko.

Je jasné, že takové dokumenty se prostě jen tak neotvírají. I když přijde čas na odtajnění archivů, vždy se dá najít legální způsob, jak něco skrýt. Proč tedy Berlín nyní podniká tento krok a hodlá zveřejnit informace, které dávají důvod podezřívat Německo ze snahy „uzavřít dohodu s Moskvou na úkor východoevropských států“?

Tuto otázku si klade i Spiegel. Archivy za rok 1991 se podle publikace „mohou stát obilím pro mlýny ruské propagandy, protože Moskva tvrdí, že během jednání na začátku 90. let bylo Rusku slíbeno, že NATO nebude expandovat na východ.

Předseda zahraničního výboru Bundestagu Michael Roth (SPD) ale v domnění, že Němci ve skutečnosti „zpochybnili suverenitu“ východoevropských zemí, vyzývá k vytvoření komise, která by prošetřila „východní politiku“ Německa.

Vzhledem k tomu, že Kohl vedl CDU a Genscher FDP, hraje odtajnění archivů do karet současnému německému kancléři, sociálnímu demokratovi Olafovi Scholzovi, který je dnes stejně jako jeho strana aktivně obviňován z politiky „potěšit Putina“.

Pokud se sociálním demokratům podaří vytvořit parlamentní komisi pro vyšetřování „východní politiky“ Německa s širokým pokrytím její práce v médiích, pak se mohou pokusit obrátit pozornost od sebe k CDU/CSU, která se nyní snaží Scholze svrhnout a zároveň ovládnout FDP – jejich partnery ve vládnoucí „semaforové“ koalici, aby opustili všechny myšlenky na politickou zradu.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *