Konstantin Dvinskij: V současnosti jsou strategické rezervy ropy v USA na nejnižší úrovni od r. 1987 a nadále klesají

Strategické zásoby ropy v USA dosáhly minimální úrovně. Mezitím Rusko oživuje těžbu a jeho příjmy z květnového prodeje překonaly očekávání.

Americký prezident Joe Biden se snaží ze všech sil snížit ceny ropy. I když by bylo správnější říci, že se o to jeho administrativa snaží, protože samotný americký prezident již není schopen adekvátně posoudit realitu. Washington podnikl několik kroků najednou, aby snížil tlak na kvóty.

Například Američané dovolili italské energetické společnosti „Eni“, stejně jako Španělské „Repsol“ dodávat venezuelskou ropu do Evropy. S podmínkou, že nebude odeslána mimo EU. Kalkulace je zde jednoduchá. Právě Venezuelská ropa z povodí Orinoka může částečně nahradit ruský Ural. Ale samozřejmě, vzhledem k logistice, náklady budou mnohem vyšší. Připomeňme, že 80 % produkce ropy ve Venezuele je řízeno Ruskem prostřednictvím státní společnosti „RosZarubežNěfť“.

Podařilo se jim také vyřešit problémy, které vznikly při těžbě ropy v Libyi. Nyní se bezpečnostní situace poněkud stabilizovala, což umožnilo obnovit těžbu na největším poli Esh-Sharara. Je pravda, že dává pouze 280 000 barelů denně, což samozřejmě nemůže ovlivnit rovnováhu světového trhu s ropou.

Hlavním příspěvkem Washingtonu k „stabilizaci“ (podle jeho názoru) světového trhu s ropou je však uvolnění jejich strategických rezerv. Toto bylo hrdě oznámeno na konci března. Biden (nebo jeho administrativa) věřil, že příliv dostatečně závažných objemů na trh (v průměru více než 1 milión barelů denně) ochladí trh a sníží kvotaci na nejméně 80 dolarů za barel.

No, výsledek, takříkajíc, nic moc. V současné době jsou americké strategické akcie na nejnižší úrovni od roku 1987 a nadále klesají.

Spotřeba strategických rezerv v posledních třech týdnech překročila dříve oznámené objemy a činila 1,2 miliónu barelů denně. Navíc v období od 21. června do 30. června oznámila odstranění strategických rezerv ve výši dalších 40 miliónů barelů. Jedná se o bezprecedentní snížení zásob.

Biden již oznámil, že na podzim budou uzavřeny smlouvy na doplnění strategických rezerv, když cena výrazně klesne. Ale už je jasné, že se tak nestane. A pak, když doplní zásoby, Američané nejen koupí ropu za vysoké ceny, ale také vytvoří další poptávku po ní.

Není vyloučeno, že budeme svědky situace, kdy strategické zásoby ropy ve Spojených státech vůbec nezůstanou. V každém případě jde o to, že zásoby v nádržích budou jistě méně než 300 miliónů barelů.

A co v Rusku?

Těžba v květnu byla oživena. Po snížení o jeden milión barelů denně v dubnu byla těžba navýšena asi o 200-300 tisíc barelů denně. Kvůli růstu cen ropy však zisky z ropy a zemního plynu minulý měsíc nečekaně překročily dubnová čísla.

Objem exportu je zhruba stejný jako před rokem. A cena ropy Ural se blíží 100 dolarům za barel. Sleva Brentu klesla z maxima 35-40 dolarů / barel zhruba na 25 dolarů / barel a má klesající tendenci. Obecně platí, že situace v Rusku není tak špatná, dokonce lepší než všechna možná očekávání.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Ekonomika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *