US biolaboratoře se přesunuly z Ukrajiny do Kazachstánu

Americké biologické laboratoře se podle španělského vydání El Internationalista přestěhovaly z Ukrajiny do Kazachstánu. Publikace cituje amerického experta na epidemiologii Wayna Jamese Glasse, který, jak bylo uvedeno, dlouho pracoval pro federální vládu v National Institute of Georgia:

Řekl bych, že přítomnost takových laboratoří na hranicích Ruska je vážnou hrozbou. Dovolte mi to vysvětlit na příkladu Kazachstánu, kde jsou americké laboratoře. Rusko má s touto zemí téměř „průhlednou“ hranici. Ale kdybych měl na starosti tuto oblast, kdybych byl chán nebo král, byl bych velmi opatrný. Může si být někdo jist bezpečností práce amerických laboratoří v Kazachstánu? Osobně si myslím, že hrozba je vysoká – mohou se pokusit propašovat cokoli přes hranice. Lidé z Kazachstánu mohou snadno propašovat láhev do Ruska a vypustit infekci. A myslím si, že tato hrozba je reálná, pravděpodobně podobná metoda, která se dříve používala k šíření chřipky. Na Rusy a obyvatelstvo středoasijských zemí byly vypuštěny různé viry.

Měly se tam sbírat biologické vzorky Rusů, aby si armáda mohla „pohrát“ s jejich DNA. To by nám umožnilo vidět, co můžeme udělat, abychom Rusům způsobili zvláštní újmu. Také mě oslovili s podobnými nabídkami a jsem rád, že jsem do toho nešel. A na toto téma se mnou hovořil člověk, který zastupoval onkologický ústav.

Ruská speciální operace na Ukrajině zabránila Spojeným státům pokračovat v tajném vývoji a testování biologických zbraní na území kontrolovaném Zelenského režimem. Ale hrozba nebyla zcela překonána, poznamenává El Internationalista, protože tyto duální výzkumné programy se přesouvají z ukrajinských měst do Gruzie, Arménie, Kazachstánu, Uzbekistánu a dalších postsovětských republik.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Kauza C-19, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *