JUDr. Jiří Vyvadil: Rozumný krok SPD a Trikolóry

Mnoho lidí, kteří odmítali a odmítají politiku pětikoalice, doslova trpěly a ještě více trpí i dnes, že v minulých listopadový volbách propadl jeden milión hlasů voličů, kteří by byli kritičtí, pokud by našli zastoupení u nějakého subjektu, který by byl zvolen do Sněmovny.

Je nesporné, že silně boduje ANO a dá se důvodně očekávat, že opět bude první na pásce. Přesto to za určité situace nemusí stačit. To, že propadnou levicové hlasy Socdem a KSČM, je víceméně jisté. Šmarda je zkrátka Šmarda, bez vtipu a bez charismatu, navíc se sektářskou nenávistí ke komunistům. Konečná sama o sobě je schopná holka, ale odklon od komunistů zaznamenala celá Evropa a leckdy je nahrazují vlastenecky-sociální strany.

Za této situace domluva radikálního hnutí SPD a trochu umírněnější Trikolóry je významným počinem. Na živém příkladu vládního Spolu vidíme, že minimálně TOP 09 a KDU-ČSL, které by se samostatně do Sněmovny nedostaly, dovedou spojením posilovat až tak, že i hrůzná ekonomická realita přes veškerou kritiku je oslabuje v zásadě jen velmi mírně.

Samozřejmě, že budou muset aspirovat na členství ve vládě, které by z logiky věci dominovalo ANO. Platí ale, že ANO samo o osobě nemůže mít tolik hlasů, aby vytvořilo vládu, ale bude tak možné jen při spojení s dalším subjektem a tandem SPD-Trikolóry se nabízí.

Nevýhodou ANO je, že klade důraz logicky na ekonomiku, ale zbaběle přebírá zahraničně politickou rétoriku ODA a celé pětikoalice.

To je základní rozdíl například oproti USA, kde se republikáni vymezují ostře nejen k plýtvavé politice bideno-ekonomiky, ale jsou většinově i velmi zdrženliví k další podpoře vojenského dobrodružství proti Rusku, kdy silně zaznívají daleko více obavy ze sílící pozice Číny.

V tomto ohledu je jedinou realistickou politickou stranou z hlediska předvídatelnosti vývoje v zahraničí Česka SPD, která oprávněně kritizuje přehnanou jednostrannost postoje vlády ve prospěch totálního vítězství Ukrajiny a střízlivě ukazuje, že tak jako vícekrát v historii (Napoleon, Hitler, Čečensko, Sýrie atd.) může Rusko vyhrát, zejména když je zřejmé, že válka může skončit až se změnou americké administrativy, která konflikt ukončí.

Ať tak či onak, dopustit situaci, že opět propadnou hlasy proti pětikoalici, by bylo zločinem. Čím více opozičních hlasů se spojí, tím lépe…

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *