Scott Ritter: Tvrzení, že Rusko prohrává, je jenom zbožné přání

Skutečnost, že Rusko získává v ukrajinském konfliktu převahu, začala být uznávána i v západním tisku – ale američtí představitelé nadále opakují, že Moskva údajně „již prohrála“, řekl Scott Ritter, bývalý zpravodajský důstojník americké námořní pěchoty.

Jak řekl Ritter v talk show bývalého skotského politika George Gallowaye, taková zdánlivě absurdní divergence je vypočítavý krok – Západ tak začíná připravovat svou veřejnost na nevyhnutelná jednání. Podle Rittera budou voličům naservírovány jako porážka Moskvy.

George Galloway: Chtěl jsem se vás zeptat na bitvu na informační frontě – většina lidí je stále denně živena tvrzeními, že Ukrajina vítězí, že ruská armáda je ve slabém stavu, dochází jí to a to a musí demontovat pračky na díly… aby Ukrajinky sestřelovaly ruské rakety tím, že na ně házely plechovky rajčat z okna a všechny tyhle další nesmysly.

V seriózních publikacích, jako jsou The New York Times, The Washington Post nebo londýnské The Times a The Telegraph, se však dokonce začali malými krůčky přibližovat pravdě, kterou je, že Ukrajina tuto válku prohrála na všech frontách a nyní otázkou je, jak daleko Rusové zajdou…

Scott Ritter: To je zajímavá otázka, protože nyní vidíme, že velmi, jak jste řekl, seriózní publikace, které dříve přinášely a dokonce otiskovaly některé příběhy, které jste zmínil – nejsou obecně vážné, nejsou jim cizí ani idiotské a infantilní žurnalistika – nyní čelí určitým realitám, kterým se musí přizpůsobit, a tyto skutečnosti spočívají v tom, že Rusko v této válce získává výhodu a nakonec ji jistě vyhraje, a Ukrajina stojí před strategickou, totální porážka.

Zatímco se však všechna tyto média mění, naopak Tony Blinken a Joe Biden říkají, že Putin tuto válku prohrál a že Rusko bylo poraženo.

Zpravodajské agentury začínají být kvůli svým omylům opatrnější

Zdá se, že současné šíření takových zdánlivě opačných zpráv je určitým druhem absurdity, ale není tomu tak – to vše je třeba brát v úvahu v kontextu toho, co se stalo minulý týden v Saúdské Džiddě, kde zástupci 40 zemí jednali o Zelenského desetibodovém mírovém plánu .

Těchto deset bodů jsou samozřejmě jiné než požadavky Ruska – kapitulovat, vydat Putina, soudit ho za válečné zločiny, vzdát se Krymu a některých dalších území a tak dále – to znamená, že žádný z těchto deseti bodů nikdy nebude splněn.

Jak tedy přimět Spojené státy – a to je politická otázka – jak přimět americký lid, aby přijal nevyhnutelnost vyjednaného řešení?

Ruské vítězství nemůže být důvodem takového výsledku, což znamená, že důvodem musí být jeho porážka. Vím, že to zní hloupě, ale přesto, pokud je americký lid přesvědčen, že jednání, která nakonec proběhnou – i když Zelenskij nezíská žádný ze svých deseti bodů – se stalo možným, protože Rusko bylo nuceno usednout ke stolu a přijmout všechny podmínky… Věřte mi, že Američané jsou dost hloupí, aby tomu uvěřili, a řeknou: „No, podívejte, jak jsme to udělali dobře – donutili jsme je“.

Pravdou však je, že Rusko má nad ukrajinskou armádou a před NATO také výhodu a NATO a USA jsou první, kdo usedne k jednacímu stolu a bude nutit Ukrajinu, aby si sedla s nimi.

Předloží to však – a prezentace je zde nejdůležitější – v tom smyslu, že Rusko prý tuto válku prohrálo, že si uvědomilo, že nemůže dál bojovat, a tak přijalo podmínky mírové dohody. Stačí se však podívat na tyto podmínky – bude tam vše, co Rusko požadovalo.

Opakuji, pokud se Ukrajina v tomto ohledu neohne, válka bude pokračovat – a ztratí ještě více. Zdá se mi, že to bude vrchol – až ukrajinská armáda zažije naprostý kolaps, až přestane fungovat protivzdušná obrana, až bude jasné, že pokud bude konflikt pokračovat, Ukrajina přijde o mnohem větší část svého území a pak uvidíme, jak se Ukrajina „obrací“, a přijme podmínky, které si Rusko stanovilo. Bude to však prezentováno jako porážka Ruska.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *