Prof. Jeffrey Sachs: NATO až kam to jen půjde, do posledního Ukrajince

Americký ekonom Jeffrey Sach prohlásil, že Evropští lídři se bojí postavit USA, a to i přes to, že zájmy USA nejsou v souladu se skutečnými zájmy Evropy. Také hovořil o tom, že Spojené státy americké chtějí moc a chtějí rozšířit své vojenské impérium.

Americký ekonom Jeffrey Sachs v rozhovoru s Janou Bobošíkovou v pořadu Aby bylo jasno řekl:

Spojené státy americké chtějí moc a chtějí rozšířit své vojenské impérium. Chtějí NATO všude, kde se jim zachce, a chtějí ho až do posledního Ukrajince.

Současná demokracie je podle jeho názoru jen „hrou narativů a propagandy“, která vyústila až ve válku. Je smutné, co se teď děje. Výsledkem je válka na Ukrajině, ve které teď každý měsíc umírají desetitisíce lidí. Děje se to proto, že na tom trvá americká státní bezpečnost, shrnul nynější situaci ekonom.


Prof. Jeffrey Sachs: USA chtějí rozšířit své vojenské impérium. Chtějí NATO všude, kde se jim zachce:

13. srpna 2023 byl zvláštním hostem profesor Kolumbijské univerzity, který se podílel na polské ekonomické transformaci. S návratem k tržnímu hospodářství radil také slovinské a estonské vládě a zejména ruským prezidentům Michailu Gorbačovovi a Borisi Jelcinovi. Dnes radí šéfovi OSN a je označován za jednoho z nejvlivnějších světových ekonomů. K České republice má blízko díky své české manželce, doktorce Soně.


V poslední době navíc podle Sachse došlo ke smazání rozdílů mezi Evropskou unií a NATO. A není to náhoda, že sídla EU i NATO jsou v Bruselu. Je smutným faktem, že Evropská unie ztratila svou orientaci tím, že tuto vojenskou alianci, která je konstrukcí vedenou Spojenými státy, zaměnila s politickým, kulturním, sociálním a hospodářským uskupením Evropy, které má za cíl získat to nejlepší z více než dvoutisícileté evropské kultury, řekl a dodal, že nyní jsou všichni v tomto ohledu zmateni.

Vládní zastupitelé evropských států se Spojeným státům bojí postavit, a to i přes to, že směřování a kroky USA nejsou v jejich zájmu. Vím, že evropští lídři Bílý dům nechtějí naštvat. A skutečně nechápu proč, protože nic z toho není ve skutečném zájmu Evropy a mnozí evropští představitelé si toho jsou vědomi, ale nemluví o tom, uvedl s tím, že lidé se Spojených států amerických bojí a nechtějí si je postavit proti sobě i kvůli tomu, že si myslí, že zajišťují bezpečnost. Podle Sachse je špatné takto smýšlet. Připomněl nedávnou historii USA, která „přinesla Afghánistánu dvacet let zkázy“, válku v Iráku, destabilizovala Sýrii a Libyi a Ukrajinu. Ekonom dodal, že evropské státy by měly k těmto faktům více přihlédnout.

Pár slov dodal ekonom i k samotnému konfliktu na Ukrajině. Spojené státy se chystají z Ukrajiny udělat evropský Afghánistán, řekl Sachs a následně své tvrzení vysvětlil. Připomněl amerického prezidenta Jimmyho Cartera, který nařídil CIA financování džihádistů a pokusil se svrhnout afghánskou vládu. Tím tak z Afghánistánu udělali bojiště na dalších čtyřicet let a sami pak odešli. Dokud Spojené státy samy nemusejí bojovat, jsou spokojené s posíláním zbraní a proléváním krve. Smutné je, že se na tom z nějakého důvodu podílejí i sami Ukrajinci a ukrajinské vedení, uvedl Sachs a nadnesl otázku, zda chce Ukrajina doopravdy dál zahazovat stovky tisíc životů svých mužů jen kvůli rozšíření NATO.

Bobošíková v rozhovoru zmínila, že americká společnost Rand Corporation vydala zprávu o poválečné obnově Ukrajiny a že to vypadá, že Spojené státy americké i jiné evropské státy se na obnově Ukrajiny chtějí aktivně podílet. Sachs nad slovy Bobošíkové pouze vrtěl hlavou – nic podobného Marshallovu plánu na obnovu poválečné Evropy Ukrajinu nečeká:

Ukrajinu nikdo nezachrání, to mi věřte. Žádný Marshallův plán pro Ukrajinu nebude. Žádné stovky miliard dolarů pro Ukrajinu nebudou. Tohle všechno je jen fantazie.

Ruská ekonomika je nyní podle Světové banky nejsilnější v Evropě a pátou nejsilnější na světě. To si ekonom Sachs vysvětluje tím, že většina světa nesouhlasí s politikou Spojených států a Evropské unie. Američané a Evropané to nechápou, protože naše média neříkají pravdu, řekl a dodal, že tato média pouze podporují narativ americké vlády o tom, že celý svět je proti Rusku. V Africe, Latinské Americe, jižní Asii, střední Asii a východní Asii podle něj nikdo nevěří, že válka na Ukrajině je nevyprovokovanou ruskou agresí proti Ukrajině. Všichni vědí, že jde o USA a Rusko. O rozšíření NATO a o moc USA.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina, Politika, Rozhovory se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *