PhDr. Jiří Jaroš Nickelli: Odešla významná vlastenka a badatelka

Smutná zpráva, kterou nám poslala dcera paní profesorky Masarykovy university Dr. Stanislavy Kučerové, o jejím úmrtí ve věku 96ti let, nás všechny vlastence velmi rozrušila.

Paní profesorka Pedagogické fakulty Masarykovy university v Brně Stanislava Kučerová zůstane zapsána zlatým písmem v dějinách nejen pedagogiky a literární historie, ale jako významná vlastenka hájící národní kulturu a dějiny českého národa i v době šílící a vymknuté z kloubů, jak by pravil Shakespeare o dnešním třeštění. 

Jen namátkou – její vynikající práce o původu a díle Boženy Němcové, její vzpomínky na okupaci a na chování tzv. sudetských Němců – vrahů českého národa, její pronikavá analýza padíla hanobícího české dějiny, zvaného „Podiven“ (pod pseudonymem se skrývají jména jednoho politika a dvou tendenčních historiků), mnoho článků věnovaných významu našich osvoboditelů od německého fašismu, pronikavé rozbory neoprávněnosti obnovení tzv. Mariánského sloupu, a pomníku velevraha Radetzkyho, jehož jméno zčeštují a jeho konání dnes adorují zcela neoprávněně jistí novináři.

To vše a mnohé další zůstane pronikavou nepominutelnou stopou v moderní historii nejen naší země, ale i bratrského Slovenska, kdy rozbití společného státu paní profesorka vnímala zvláště bolestně.

Českým národním listům pak patří velké poděkování, za publikaci řady jejich odborných a zasvěcených statí, které nám vlastencům znovu zpřesnily a osvětlily řadu často i neznámých detailů z československé literární historie, ale i fakta například týkající se odsunu brněnských a jiných Němců z osvobozeného státu.

V našich vzpomínkách a ve svém díle bude paní profesorka Kučerová navždy zapsána nesmazatelnou stopou. Čest její památce.

Jiří Jaroš Nickelli, Brno

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Přišlo nám do pošty se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *