Erik Best: Restart Česka s drahou energií

České firmy si stále více stěžují na vysoké ceny energií, ale zdaleka ne tak hlasitě jako v Německu. Stefan Messer, předseda dozorčí rady rodinného koncernu Messer Group specializujícího se na technické plyny, deníku Handelsblatt řekl, že energeticky náročné podniky nemají v Německu velkou budoucnost.

První chemické závody se podle něj již zavírají a velké obavy má o automobilový průmysl, i když spíše z konkurenčních důvodů. Pokud ceny energií zůstanou trvale podstatně vyšší než byly před 3-5 lety, může být dle jeho slov podnik jakkoli robustní, ale bude-li energeticky náročný, nezbude majitelům nic jiného, než ho zavřít nebo přesídlit do jiné země. Některé společnosti by podle něj také mohly urgentněji hledat kupce.

Premiér Petr Fiala se minulý týden ve svém projevu Restart Česka o cenách energií v nejbližším období příliš nezmiňoval. Čeští majitelé, kteří tuší, co se ve státě děje a nechtějí své firmy zavírat nebo přesídlovat, mohou mít ještě okénko příležitostí pro odprodej.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Energetika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *