Mgr. Martina Bednářová: Svá tvrzení jsem doložila. Soud pokračuje dál

Odvolací soud zrušil osvobozující rozsudek v případu propuštěné učitelky Mgr. Martiny Bednářové. Případ se vrací k obvodnímu soudu.

Pražský odvolací soud ve středu 25. října zrušil osvobozující rozsudek v případu paní učitelky Martiny Bednářové, která byla kvůli názorům na válku na Ukrajině obviněna z popírání genocidy. Případ se vrací zpět před obvodní soud pro Prahu 6 k soudkyni Kláře Jantošové. Důvodem je doplnění dokazování.

Soudkyně odmítla soudit za názor

Podle původního rozhodnutí obvodního soudu žalovaný skutek není trestným činem. „Za názor paní obžalovaná být souzena nemůže a nebude“, konstatovala soudkyně odvodního soudu pro Prahu 6 Klára Jantošová a připomněla, že paní Bednářová už byla za své názory propuštěna z práce.

“Já jsem všechna svá tvrzení u soudu nevyvratitelně a nezpochybnitelně doložila”, vyjádřila se dnes serveru Reportéři on-line Martina Bednářová. Kromě oficiálních stanovisek soudu prý předložila i závěry mezinárodních institucí a organizací, záznamy z dobových konferencí a dobovou popsanou fotodokumentaci.

Nahrávka byla zmanipulována, říká učitelka

Žalující strana pak dle vyjádření Bednářové nepředložila kromě nahrávky z vyučovací hodiny žádné protidůkazy ani fakta. Nahrávku, která posloužila jako důkaz obžaloby, pak označila učitelka Bednářová za upravenou střihem:

A právě na těch částech nahrávky, které byly upraveny, dodatečně ozvučeny či naopak vystříhány, postavila obžaloba své dva odborné posudky.

Soud s odvoláním plně nesouhlasí

Předsedkyně odvolacího senátu Městského soudu v Praze Hana Chaloupková v odůvodnění zrušení předchozího osvobozujícího rozsudku uvedla, že sice nesouhlasí ve všem s odvoláním státního zástupce proti původnímu verdiktu, avšak první instance by se měla některými souvislostmi případu znovu zabývat.

Mgr. Hana Chaloupková v červnu tohoto roku také pravomocně odsoudila za “popírání genocidia” PhDr. Josefa Skálu, Vladimíra Kapala a Ing. Juraje Václavíka v rozhlasové debatě o Katyňském masakru.

K odvolání státního zástupce se na stránkách společenství PRAK vyjádřila i sama Martina Bednářová.

Státní zástupce cílí na uznání viny

Státní zastupitelství pro učitelku českého jazyka původně žádalo podmíněný trest a pětiletý zákaz práce s dětmi. Nyní se domáhá vyslovení viny s tím, že od uložení trestu by bylo možné upustit, pokud by žena projevila nad svým skutkem lítost.

„Vybočila z řádného výkonu učitelství, relativizovala válečnou agresi a nepravdivé informace vydávala za pravdivé“, shrnul státní zástupce Aleš Cimbala, podle nějž poslední dva důvody spadají pod trestní řízení. Dodal, že výrok o vině by měl výchovný efekt.

Podle obhajoby věc před trestní soud nepatří

Právní zástupce Martiny Bednářové se vyjádřil, že věc nepatří před trestní soud: Trestní právo není lék, kterým lze léčit neduhy této společnosti. Mgr. Martina Bednářová k tomu sdělila:

Když jsem přesně před 30 lety promovala na Filozofické fakultě UK, složila jsem akademický slib, přísahala jsem při něm na žezlo, že se cituji „budu s neúnavnou pílí věnovat humanitním studiím ne pro špinavý zisk, ale proto, aby byla šířena pravda“.

Dnes z úst pana státního zástupce opakovaně zaznívala slova dezinformace a lež. /…/ Dezinformace neexistují. Existuje pouze jakési sdělení a toto sdělení lze za předložení relevantních důkazů buď potvrdit, a pak je to pravda, nebo vyvrátit, a potom je to lež.

“Požadování vyjádření lítosti je inkviziční praktika ze středověku”, vyjádřila se serveru Reportéři on-line spisovatelka a členka společenství PRAK spisovatelka Lenka Procházková, která kauzu monitoruje od samého počátku. “Obžaloba k této praktice sahá pravděpodobně z důvodu nedostatku důkazů.”

Společenství PRAK na podporu nyní nezaměstnané učitelky založilo v květnu tohoto roku transparentní účet, kam lidé poslali již stovky tisíc korun a podpůrné vzkazy.


PEVNĚ STOJÍM ZA PANÍ UČITELKOU, MGR. MARTINOU BEDNÁŘOVOU!
NAŠE VĚC JE SPRAVEDLIVÁ! ZVÍTĚZÍME!
PRAVDA VÍTĚZÍ!

Mgr. Marek ADAM
(kolega – učitel)

Učitel českého jazyka a dějepisu gymnázia v Soběslavi Mgr. Marek Adam, vedoucí Sekce strážců míru Okresní rady KČP Táborsko, Dr. Edvarda Beneše ▬ Bývalá učitelka pražské Základní školy Na Dlouhém Lánu Mgr. Martina Bednářová.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *