Erik Best: Jaká je česká politika vůči Izraeli?

Premiér Petr Fiala na proizraelské demonstraci v Praze dne 1. listopadu sdělil, že Benjaminu Netanjahuovi v Tel Avivu přislíbil, že jeho země má naši „plnou podporu“ a že Česká republika bude „hlasem Izraele v Evropě“.

Fiala zatím neřekl nic, co by šlo proti tomuto tvrzení, ovšem ČR ve čtvrtek hlasovala jinak než Izrael o pěti rezolucích ve Zvláštním výboru pro politické otázky a otázky dekolonizace při OSN, včetně té, která by „odsoudila osídlovací aktivity na Okupovaném palestinském území“. To byla práce ministra zahraničí Jana Lipavského z Pirátů, který nikdy nedeklaroval, že ČR bude „hlasem Izraele v Evropě“.

V programovém prohlášení vlády se pouze uvádí, že „budeme rozvíjet (své) tradiční strategické partnerství s Izraelem, zejména v oblasti bezpečnosti, vědy, výzkumu a inovací“. Nová Obranná strategie ČR přitom Izrael vůbec nezmiňuje. Vládní koalice by měla svoji politiku vůči Izraeli zcela jasně formulovat dříve, než se stane kamenem úrazu, a to jak na domácí, tak na mezinárodní úrovni.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *