RNDr. Jiří Jírovec: Konec kočkování chlapci

To by mohl prezident Pavel vzkázat abolicí komedie zvané Čapí hnízdo. Neveřejné zasedání senátu Vrchního soudu v Praze rozhodlo ve věci ČH. Jaroslav Šaroch napřed Babiše žaloval, soudce osvobodil a Šaroch, poslušen příkazu Pavla Zemana, případu nedovolil vychladnout.

Boží mlýny melou, ale nic z nich nevypadává. Zasedání bylo neveřejné, nic nevíme, ačkoli jasné je, že případ bude pokračovat, protože Babiš je stále šéf hnutí, s preferencemi přes 30 procent. 

Právě včas, jak vojska z dávných kronik, přispěchal místopředseda Sněmovny Jan Bartošek s označením Babiše za bezpečnostní hrozbu. Když se sečte všechno, co se o Babišovi povídá, vyjde z toho tuze škaredý obrázek: komunista, estébák, zloděj, majitel stavení ve Francii, populista s +30 % preferencí, přivandrovalej ze Slovenska. Jo a „omylem“ přiznal, že furt vlastní Agrofert. Suma sumárum dost na šibenici, kdyby to v EU šlo. 

Osvěžme si paměť:

ČH dostalo na několika set miliónový projekt dotaci 50 mega. To je pětina parkúrového koně, kterého nebožtík Kellner věnoval své dceři.

Vše začalo nevinně: bylo zažádáno, schváleno, hejtmany Bendlem a Rathem podepsáno, na EU odesláno, tam schváleno a proplaceno, doma postaveno a pěti prvními lety provozu dotační podmínce vyhověno. 

Jenže Babiš mezi tím vstoupil do politiky a do Sobotkovy vlády. V roce 2015, tedy v polovině jejího mandátu, se jakýsi pan Kapler z tisku dozvěděl, že je cosi s ČH v nepořádku a spěchal to oznámit nebo ohlásit, jak se teď říká udání. Jakousi shodou náhod to bylo v době, kdy preference ČSSD klesaly. Státní zástupce si přečetl noviny a předal věc policii. V normální zemi by nejspíš bylo majiteli ČH oznámeno, že žádost neměla být doporučena a peníze je nutné vrátit. 

Ne tak v naší gubernii. Policie vyšetřovala jako divá, v zápalu věci úspěšně požádala Sněmovnu o zrušení imunity sprostých podezřelých Babiše a Faltýnka. To se stalo těsně před volbami v roce 2017, ale jistě ne za účelem jejich ovlivnění. K tomu by se policie nepropůjčila. Babiš volby vyhrál a Sobotka odešel do zaslouženého zapomnění. 

ČH pokračovalo obviněním Faltýnka a celé Babišovy rodiny. Věřme, že nešlo o likvidaci hnutí ANO 2011. Z nich nakonec zůstal jen Babiš a úřednice Nagyová. Do hry se ještě zapojili Piráti a další, kteří do EU oznámili, že jsme potvory a kradáci unijních peněz, najmě jistý Babiš.

Od doby, kdy bdělý a ostražitý Kapler splnil svou občanskou povinnost, uplynulo 8 (slovy osmi) let, v dubnu 2023 byl soud a nechtěné se stalo skutkem:

Soudce Jan Šott zbývající dva darebáky osvobodil. To vrhalo na náš soudní systém špatné světlo – osm let a nic z toho – a tak Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nařídil, aby se zástupce Šaroch odvolal a cosi se dál došetřilo. Spis prý má celkem 36 000 stránek.

Tuhle šílenou komedii, potlačující všechny principy právního státu, může ukončit věta použitá v titulku.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *