Erik Best: Čas na řízení nezaměstnanosti

Nízká nezaměstnanost je jedním z přetrvávajících důsledků devalvace České národní banky z let 2013 až 2017 a šéfové firem nechtějí ani uvažovat o tom, že by bublina na trhu práce mohla někdy prasknout.

Málokdy průmysloví magnáti veřejně promluví, aniž by od vlády požadovali zvýšení kvót pro cizince z třetích zemí na obsazení volných míst. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj přičetl „zablokovaný trh práce“ populismu. Jedním dechem však spolu s dalšími zástupci byznysu varuje před devastujícími dopady vysokých cen energií. Předák odborů Kovo Roman Ďurčo prohlásil, že vyšší platby za navrhovanou regulovanou část ceny energií v příštím roce byly poslední kapkou, která přiměla jeho svaz k připojení se k pondělní stávce.

Energeticky náročné podniky již krachují a další budou nepochybně následovat. Bez včasného řízení nezaměstnanosti budou ti samí podnikatelé, kteří nyní volají po dovozu levných Mongolů, brzy požadovat státní dotace za to, že nebudou propouštět Čechy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Ekonomika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *