Nedosažitelné komunální služby: Téměř 8 miliónů Rusů přestalo platit za bydlení a komunální služby. Nemají z čeho

SOCIÁLNÍ KRONIKA

Počet nazlobených dlužníků za bydlení a komunální služby v Rusku na začátku čtvrtého čtvrtletí roku 2023 dosáhl 7,9 miliónu lidí, podle údajů Federální soudní služby pro exekuční vymáhání.

Proti těmto občanům již bylo zahájeno vymáhání pohledávek. Federální soudní služba poznamenala, že ve srovnání s rokem 2022 se ukazatel prakticky nezměnil a zůstává stabilní.

Podle Ruského statistického úřadu jen v prvním čtvrtletí roku 2023 dosáhl dluh Rusů za bydlení a komunální služby téměř 900 miliard rublů (230 mlrd Kč). Za rok se jeho velikost zvýšila o 72 miliard rublů. Průzkum organizace Lidová fronta ukázal, že 7,8 % Rusů má dluhy za platby bydlení a komunální služby. Přitom podle Národního bytového kongresu až 10 % vlastníků neplatí včas účty za komunální služby. Podle odborníků jde o nejpřesvědčivější důkaz mimořádné chudoby obyvatel v Rusku. Na základě oficiálních údajů není možné odhadnout skutečný rozsah tohoto problému, protože metodiky výpočtu se neustále mění. Nikdo proto ve skutečnosti neví a nic nedělá s tím, co lze udělat pro zvýšení blahobytu obyvatel. Úřady však všechny ujišťují, že vše je pod kontrolou a příjmy obyvatel rostou.

Řešit neplatiče ze zákona je velmi obtížné, podotýkají zástupci správcovských společností. Je reálné vymáhat dluh pouze od slušných nájemníků, říká Jelena Kamněva, ředitelka společnosti Krystal z Novokuzněcku. „Využíváme všechny dostupné a legální metody: od komunikace s dlužníky a sepisování dohod o splátkách, přes sledování prodejů bytů v bytovém fondu až po sociální sítě“, poznamenala Kamněva.

V novostavbách bytové společnosti omezují přístup týmů opravářů a projektantů do bytů zlovolných neplatičů, dodává generální ředitelka správcovské společnosti MOSS Rozvoj Jolana Ovčinnikova.

Asi 80-85 % dlužníků uvádí, že hlavním důvodem vzniku dluhů je pokles reálných příjmů na pozadí rostoucí inflace a také vznik obtížné životní situace, říká znalkyně z organizace „Lidová fronta. Analytika“ Darja Poluchina. Existují však podle ní občané, kteří kvůli nesouhlasu s poplatky nebo zavedenými tarify zásadně neplatí za bydlení a komunální služby vůbec.

Zároveň může být pro mnohé výhodné neplatit účty, protože bez placení účtů za komunální služby a energie si obyvatelé půjčují od správcovské společnosti, ale bez úroků, jako se to děje od banky, říká Taťána Vepreckaja, ředitelka Národního kongresu pro bydlení.

Důvody dluhů jsou různé, proto jsou zapotřebí komplexní opatření pro práci s dlužníky, uvedla Zuzana Kirakosjan, předsedkyně podvýboru Hospodářské a průmyslové komory pro rozvoj podnikání v oblasti správy obytných nemovitostí. „Vytvoření podmínek pro práci profesionálních vymahačů za bydlení a komunální služby a zavedení předsoudního řešení sporů se jeví jako správné“, uzavřelа znalkyně.

ZDROJ: ZDE (překlad Naše Pravda)


Pozn. Naší Pravdy
Článek nikterak nepostihuje ještě jeden, naprosto zásadní faktor, související s celkovým chátráním infrastruktury ještě ze sovětských dob. Je holý fakt, že v Rusku od rozpadu SSSR novodobí vládcové tohle nijak zvlášť neřeší. Jak řekl správně koncem 90. let předseda ruských komunistů Gennadij Zjuganov:

Revoluci v Rusku provede teprve rozpadající se sovětská infrastruktura, na kterou nový režim v Rusku prostředky mít nikdy nebude, poněvadž ten řeší jen jediné: drancování ruských surovin ve prospěch Západu, aby bankovní konta ruské dolarové elity v daňových rájích se plnila až k prasknutí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *