Erik Best: Dolar jako zbraň a dedolarizace

Bude to zřejmě jenom náhoda, že se rozhovor Tuckera Carlsona s Vladimirem Putinem objevil právě ve chvíli, kdy G7 jednala o plánech na využití zmrazených aktiv ruské centrální banky coby zástavy pro nový dluh na pomoc Ukrajině.

Pokud by Rusko v době splatnosti dluh neuhradilo, ruská aktiva by byla za účelem jeho krytí zabavena. Putin Carlsonovi řekl, že používání dolaru jako nástroje zahraniční politiky je jednou z největších strategických chyb USA. Podle Putina to vede k tomu, že země hledají způsoby vlastní ochrany, dokonce i spojenci USA snižují své dolarové rezervy.

Poselstvím bylo, že využívání dolaru jako zbraně vede k dedolarizaci. A Putin není jediný, kdo o tom mluví. Jan Fingerland z Českého rozhlasu na dané téma napsal reportáž v květnu loňského roku. Pro Českou republiku, pohlcenou debatou o přijetí eura, je diskuze o dedolarizaci globálního finančního systému nežádoucím rozptýlením. Možná by prezident Petr Pavel mohl v některém z nadcházejících projevů vysvětlit, proč to pro Čechy není relevantní.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *