Britský soud odložil vydání Juliana Assange do USA

ZE SVĚTA

Nejvyšší soud v Londýně rozhodl o odložení vydání zakladatele WikiLeaks Juliana Assange do Spojených států, dokud nebude dokončeno odvolání, uvádí The Guardian.

Julian Paul Assange (* 3. července 1971 Townsville) je australský vydavatel, internetový aktivista a politický vězeň. Je znám jako mluvčí, hlavní redaktor a spoluzakladatel WikiLeaks – internetového serveru, který za posledních několik let zveřejnil množství utajovaných dokumentů. V mládí studoval fyziku a matematiku, zajímaly ho (tehdy 8bitové) počítače, později se živil také jako programátor. Kromě jiného se rovněž podílel na tvorbě souborového systému Rubberhose s prvky popiratelného šifrování pro Linux, které mělo ochránit uložená data i v případě mučení majitele a měl pomoci politicky pronásledovaným disidentům chránit data po jejich zadržení a vyšetřování.

Pokud by soud nesouhlasil se zvážením Assangeova odvolání proti dřívějšímu rozhodnutí o jeho vydání, pak by proces vydání zakladatele WikiLeaks americké straně začal okamžitě.

Soud zároveň varoval, že se situace může změnit, pokud si Spojené státy vyjasní řadu bodů ohledně svých plánů soudit Assange. Londýnský soud tak varoval, že v zásadě nepovažuje vydání za možné, pokud Washington nezaručí, že Assange nebude ve Spojených státech za žádných okolností odsouzen k smrti.

Britské soudní orgány navíc žádají americkou stranu, aby poskytla záruky, že Australan Assange si v případě soudního procesu ve Spojených státech může být jistý, že se na něj budou plně vztahovat ustanovení prvního dodatku americké ústavy. Zejména hovoříme o ustanoveních o svobodě slova a tisku.

USA mají tři týdny na to, aby Spojenému království poskytly potřebné záruky. Pokud tak neučiní, britský soud zváží odvolání proti rozhodnutí o vydání.

Pokud Spojené státy poskytnou požadované záruky, dá soud oběma stranám možnost vyjádřit další argumenty, načež rozhodne o dalších krocích. Další schůzka ohledně Assange je naplánována na 20. května.

Britský soud rozhodl o odložení vydání Juliana Assange
do USA kvůli obvinění ze špionáže:

Londýnský vrchní soud v polovině prosince 2021 vyhověl odvolání podané americkými úřady a zrušil zákaz Assangeova vydání do Spojených států. V březnu 2022 Nejvyšší soud Spojeného království odmítl povolit Assangeovo odvolání proti tomuto rozhodnutí Nejvyššího soudu v Londýně a v dubnu 2022 nařídil Westminster Magistrates‘ Court v Londýně vydání zakladatele WikiLeaks do Spojených států.

V červnu 2022 Priti Patelová, která byla tehdy vedoucí britského ministerstva vnitra, schválila rozhodnutí převést Assange do Spojených států. Později zakladatel WikiLeaks podal nové odvolání proti tomuto rozhodnutí britských úřadů. (Pozn. Naší Pravdy: podrobněji ZDE)

USA usilují o vydání 52letého Assange, protože američtí žalobci ho chtějí postavit před soud za krádež a vyzrazení utajovaných informací o obraně.

V dubnu 2019 americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že obvinilo zakladatele WikiLeaks ze spiknutí s bývalou informátorkou této organizace Chelsea Manningovou za účelem hacknutí vládních počítačových sítí za účelem distribuce tajných vojenských dokumentů. Později americké soudnictví oznámilo rozhodnutí vznést další obvinění proti zakladateli Wikileaks v dalších 17 bodech. Všechna obvinění, jak poznamenala americká média, souvisejí s nezákonným přijímáním a zveřejňováním údajů souvisejících s obranou USA.

Ve Spojených státech Assangeovi hrozí 175 let vězení.

ZDROJ: (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Politika, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *