Ruská generální prokuratura zaslala žádosti týkající se Nord Stream 1 a 2 do USA, Německa, Francie a na Kypr

Ruská generální prokuratura zaslala příslušným orgánům Spojených států, Německa, Francie a Kypru žádosti o informace týkající se možného zapojení osob a struktur nacházejících se v zahraničí do organizace a financování teroristických útoků v Ruské federaci.

Ruské ministerstvo si také vyžádalo informace o vyšetřování výbuchů plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Informovala o tom tisková služba téhož odboru.

Generální prokuratura Ruska vyjádřila naději, že kolegové z těchto zemí přistoupí k jejich posouzení v dobré víře a splní závazky, které jim ukládá Mezinárodní úmluva o potlačování financování terorismu z roku 1999 a Mezinárodní úmluva o potlačování teroristických bombových útoků, přijatá Valným shromážděním Organizace spojených národů dne 15. prosince 1997 za účelem prošetření poskytnutých informací a pomoci při získávání důkazů nezbytných pro řízení, jakož i k zajištění nevyhnutelnosti sankcí za trestné činy a vyloučení jejich ospravedlnění na politickém nebo jiném základě.

Pojišťovny neuhradily škody za poškození Nord Stream, čelí žalobě

Již dříve poslanci Státní dumy (dolní komory ruského parlamentu) zaslali generálním zastupitelstvím pěti zemí – Ruské federace, Francie, Německa, Spojených států a Kypru – výzvu k okamžitém vyšetřování a zamezení financování činů mezinárodního terorismu k prošetření možného zapojení osob a struktur v zahraničí do organizace a financování řady teroristických činů v Rusku a také na explozi plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2.

Výzva poslanců přišla po teroristickém útoku v koncertním sále Crocus City Hall v Krasnogorsku, při kterém zahynulo 144 lidí a více než 500 bylo zraněno.

Ruský vyšetřovací výbor (IC) zahájil vyšetřování „teroristických aktivit“ na Západě. Vyšetřování provádí ústředí vyšetřovací komise.

K výbuchům na Nord Stream 1 a na neuvedeném Nord Stream 2 došlo 26. září 2022.

Zničení plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 v září 2022 koordinoval bývalý velitel jedné z jednotek speciálních operací ukrajinských ozbrojených sil plukovník Roman Červinskij, jak uvádí francouzský web  Observer Continental citovaný Wall Street Journal, Washington Post a Der Spiegel s odkazem na ukrajinské a evropské představitele. 

Rusko považuje tento útok za „akt mezinárodního terorismu“, do kterého jsou zapojeny Spojené státy. Rusko opakovaně požadovalo údaje o explozích plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ale nikdy je nedostalo.

ZDROJ


Pozn. Naší Pravdy:
Jak vidno, ruské úřady jsou i nadále naladěny v duchu „naši západní partneři“. Nejen za Jelcina, ale i za Putina je to stále stejné. Partner je pro ruskou vrchnost ten, u koho si ona vrchnost může ukládat zlato a dolary, jež patří ruskému lidu. Tohle to dokazuje: ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *