JUDr. Jiří Vyvadil: Americký jestřáb doporučuje Putinovi jaderné bombardování Ukrajiny

Tak jak válka pokračuje (a samozřejmě, že je to válka), množí se i z americké scény hlasy podporující ve svých důsledcích Rusko, a tím i Putina.

Ještě je v paměti výzva nestora americké realistické školy Henryho Kissingera, který svého času napomohl uzavření strategického partnerství mezi USA a Čínou a který doporučoval smírné řešení mezi Ruskem a Ukrajinou, ale i Ruskem a NATO na základě spravedlivého kompromisu.

Progresivističtí západní jestřábi zuřili. Nedávno bývalý prezident Donald Trump se hlásil do služby jako možný zprostředkovatel míru, řka, že kdyby byl stále prezidentem, žádný konflikt s Putinem by se nekonal. O tom je asi leckdo přesvědčen, protože Trump je jediným americkým prezidentem po roce 1945, který nikdy nezahájil válku. Další Američan, známý novátor a multimiliardář Elon Musk vyvolal záchvaty zuřivosti Zelenského, když prohlásil, že Ukrajina zvítězit v konfliktu nemůže, bude se muset vzdát nadobro některých území a bude se muset s tím smířit.

Byť nikoliv tak známý, ale zjevně odborně vysoce fundovaný přední vojenský analytik Dan Goure napsal nyní pro portál The National Interest chladnou a klasicky americky jestřábí analýzu, že pokud chce Vladimír Putin zvítězit, musí přistoupit k jadernému bombardování Ukrajiny.

Dr. Dan Gouré je viceprezidentem think-tanku Lexington Institute pro výzkum veřejné politiky. Gouré má zkušenosti s veřejným sektorem a federální vládou USA, naposledy sloužil jako člen přechodného týmu ministerstva obrany v roce 2001. Učí na Universitě Johna Hopkinse, Georgetownské universitě, Institutu Zahraniční služby, Kolegiu Národní války a dalších a dalších.

Tím spíše je překvapivé, že svými názory jednoznačně podává pomocnou ruku momentálně válečném nepříteli USA č. 1 Rusku. Nuže stručně autorův článek: Pokud Putin vybombarduje Ukrajinu, Rusko by mohlo vyhrát válku.

Poté, co selhal ve svém počátečním úsilí o dosažení hlavního převratu proti Ukrajině a v následné kampani za okupaci území na východě a jihu této země, ruský prezident Vladimir Putin přišel na způsob, jak vyhrát tím, že se zdá, že prohraje. Jeho nedávné kroky, oznamující částečnou mobilizaci a uskutečnění referend na okupovaných územích o jejich připojení k Rusku, jsou předzvěstí použití jaderných zbraní proti Ukrajině.

Pokud budou ukrajinští vojáci, vyzbrojeni řadou západních zbraní, pokračovat v protiofenzívě, budou představovat hrozbu pro ruskou vlast v podobě nově získaných území. Putin odpoví tím, že udělá to, před čím opakovaně varoval, že udělá: použije jaderné zbraně. Ať už je takové použití proti cíli na Ukrajině nebo jen demonstrační výstřel, účinky by byly stejné. Takový krok by nepochybně podkopal západní podporu Kyjeva, vzhledem k tomu, že Spojené státy a NATO jsou si prakticky jisté, že nebudou reagovat v naturáliích. Mohlo by to také vést ke zhroucení aliance NATO. Putin by v podstatě mohl vyhrát prohrou.

Západní lídři a obranní experti dlouho zvažovali možnost, že v případě, že by její konvenční kampaň proti Ukrajině selhala, Moskva by se uchýlila k použití jaderných zbraní. Tato možnost se nyní stala virtuální jistotou. Putin zdvojnásobil konvenční válku, kterou nemůže vyhrát, pokud se zachová současná korelace sil. Západ zahajuje průmyslovou a vojenskou expanzi, která dále vychýlí strategickou rovnováhu proti Rusku. Rusko již muselo hledat pomoc u nejslabších spojenců – Íránu a Severní Koreje. Částečná mobilizace neposkytne ruské armádě prostředky ke zvrácení situace na bojišti a zhorší opozici vůči Putinovi doma. Ale eskalací může Putin dosáhnout vítězství jak v zahraničí, tak doma.

Ruská jaderná doktrína výslovně uvádí, že pokud konvenční agrese proti Rusku ohrožuje existenci národa, ospravedlnilo by to použití jaderných zbraní. Definice toho, jak daleko by konvenční útok musel postupovat, aby překročil tuto hranici, nebyla nikdy jasná.

Putin takovou existenční hrozbu formuloval ve svém projevu oznamujícím částečnou mobilizaci. Zopakoval své tvrzení, že cílem Západu při podpoře Ukrajiny je zničit Rusko a ohrozit všechny ruské lidi. Putin dal jasně najevo, že je přípustné, aby Moskva použila jaderné zbraně, aby ochránila územní celistvost národa, která by nyní zahrnovala zabavené části Ukrajiny.

Co udělá NATO a Západ, pokud Rusko odpoví na úspěšnou konvenční ofenzívu Ukrajiny jadernou zbraní? Je prakticky jisté, že NATO by neodpovědělo ekvivalentním jaderným krokem.

Každý, kdo hrál v posledních několika desetiletích ve válečných hrách USA nebo NATO na vysoké úrovni, jako jsem hrál já, ve kterých druhá strana použila jaderné zbraně proti nám, si uvědomil, že je nesmírně obtížné přimět Washington, mnohem méně alianci NATO, aby reagoval v naturáliích, i když jsou cílem takového útoku americké síly nebo jednotky NATO. Pokud útok není masivní, týmy zastupující vládu USA a země NATO se téměř vždy rozhodnou pro intenzivnější konvenční kampaň nebo ustoupí.

Kdyby Putin použil jadernou zbraň proti Ukrajině, západní možnosti by byly ještě omezenější. Ukrajina není členem NATO a není chráněna jaderným deštníkem aliance. Západní lídři by považovali odpověď použitím jaderné zbraně za nepochopitelnou. Jak se vyjádřil jeden zkušený bývalý americký vládní úředník a vyjednavač pro kontrolu jaderných zbraní ohledně toho, jak by Washington reagoval na ruský jaderný výbuch: „Nevěřím, že by Spojené státy učinily eskalační krok. Určitě by nereagovaly jadernými zbraněmi.“ Můžete se vsadit, že Putin to ví.

Západní lídři, především americký prezident Joe Biden, slíbili, že budou reagovat na ruské použití jaderných zbraní zdvojnásobením své podpory Ukrajině, poskytnutím více a lepších konvenčních zbraní, rozšířením ekonomických sankcí proti Rusku a pokusem získat globální společenství, aby z Ruska udělalo vyvrhelský stát. To bylo Bidenovo varování v jeho nedávném projevu k Valnému shromáždění OSN.

Západ by se v podstatě snažil pokračovat přesně ve strategii, která by vedla k Putinovu použití jaderných zbraní. To je definice šílenství: dělat stejnou věc znovu a očekávat jiný výsledek.

Poskytnutí dalšího západního vojenského vybavení Ukrajině, včetně více odpal. zařízení HIMARS, raket dlouhého doletu, pokročilých bezpilotních letounů, těžkých obrněnců a dokonce i stíhaček F-16, zajistí, že Ukrajina bude moci ruskou armádu zadržet. Ale válku to neukončí.

Ve skutečnosti by pravděpodobná reakce Západu hrála Putinovi přímo do karet. Jeho počáteční jaderné použití by se setkalo s méně než přiměřenou reakcí, což by demonstrovalo slabost Západu. Moskvě by prošlo použití jaderné zbraně, ukázala by, že odstrašování nemá smysl, a rozhodla by se v budoucnu znovu použít jaderné zbraně. Putinovo štěstí doma by se jistě zlepšilo. Tvrdil by, že je ruským vůdcem, který se postavil Západu a prošlo mu použití jaderné zbraně k obraně vlasti.

Putin věří, že válka na Ukrajině je nezbytná pro porážku existenční hrozby pro Rusko, kterou představuje expanze NATO a jeho úsilí o vytvoření klientského státu na Ukrajině:

V této souvislosti je použití jaderných zbraní oprávněné. Totéž platí o riziku západní eskalace. Jak Putin prohlásil v rozhovoru v roce 2018, první použití jaderné zbraně by dávalo smysl, i kdyby vyvolalo globální katastrofu. Koneckonců řekl: „Proč potřebujeme takový svět, když tam není Rusko?“ Vůdce, který je ochoten jít za okraj propasti a bránit vlast, získá v Rusku hluboký respekt, nebo lépe řečeno strach. To by mělo být pro Putina dost dobré.“

Ruku na srdce. Četli jste zajímavější názor? Pro papeže Františka, jsou rozhodující oběti, pochopitelně. Pro zřejmě celoživotního vojenského analytika – je rozhodující vojenská porážka či vítězství, opět pochopitelně. Je zjevné, že vítězství Ukrajiny by uvedlo celou východní Evropu do období krvavých barevných revolucí a další rozval Ruska.

Asi tak.


Pozn. Naší Pravdy:

Ruský prezident Putin by měl pochopit zásadní věc: tím, že v květnu 2014 před více než 8 lety odmítl uznat samostatnost Donbasu, tedy vyčlenění z Ukrajiny na základě tehdejšího referenda, učinil naprosto kardinální historickou chybu, kterou nedávným referendem již napravit nelze. A proto jediným správným řešením bude stáhnout ruská vojska zpět na území Ruské federace, aby se předešlo atomové apokalypse. JINÉ ŘEŠENÍ ZA SOUČASNÉHO STAVU VĚCÍ TOTIŽ NEEXISTUJE.

Existuje historická paralela se současnou tragédií na Ukrajině z r. 1917. Proto byl Uljanov-Lenin doslova geniální, když Rusku během I. sv. války neuvěřitelně pomohl tím, že uskutečnil VŘSR, aby hned na druhý den, 8. listopadu 1917, podepsal Dekret o míru bez anexí (žádné připojení cizích území) a kontribucí (žádné poválečné platby vítězným mocnostem ve válce). Málokdo dnes chápe, co to tehdy pro Rusko znamenalo, jaká to byla NEUVĚŘITELNÁ úleva pro zcela zničené a vyčerpané Rusko. Tohle v dějinách dokázali jen a pouze bolševici.

Současná oligarchická moc v Rusku na takové velkorysé hrdinství přistoupit nedokáže, protože touha ruské oligarchie po nezřízeném zisku převažuje nad vlastenectvím a sociálním cítěním, bohužel. Rusko nikdy nemůže porazit Západ jeho zbraněmi, jediným východiskem ze současné těžké společenské krize nejen v Rusku je SOCIALISMUS, protože kapitalismus jak v Rusku, tak i na Západě, alternativu válce nabídnout NEDOKÁŽE. Ostatně, Karibskou krizi zažehnal Sovětský svaz právě proto, že tam byl socialismus, jenž raději ustoupil Západu, aby zachránil lidský rod.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *