Valerij Pjakin: Otázka-Odpověď ze dne 18.9.2023

V úvodu se V. Pjakin věnoval 8. Východnímu ekonomickému fóru ve Vladivostoku ve dnech 10.-13. září. Mnohé delegáty zasáhlo vystoupení V. Putina ohledně zvýšení úrokové sazby ruské Centrobanky na 13 %.

Putin ve svém vystoupení pochválil ředitelku CB RF za její politiku. Pjakin zdůraznil ZÁSADNÍ skutečnost: zavedením úrokové sazby CB RF ve výši 13 % jakýkoli rozvoj ekonomiky NENÍ možný. Správně zaznělo, že ještě donedávna byly úrokové sazby centr. bank na Západě jen malé nebo dokonce nulové, či v některých případech až záporné, což se odráželo ve vysoké životní úrovni, v silné sociální politice na pozadí silných ekonomik. Nyní však, jakmile byly úrokové sazby zvednuty i na Západě, se situace zhoršuje už i tam. Byť ani zdaleka ne tak hrozivě, jako je tomu v Rusku.

Pjakin se dotkl zásadní otázky: PROČ se zvedají úrokové sazby dost podstatně už i na Západě, po desítkách let prosperity jejich ekonomik? Proto, že probíhá přeformátování světové ekonomiky, přesun center řízení světa do dvou center: do Íránu a do Číny. Špatná situace v Rusku spojená s vysokou úrokovou sazbou je navíc zhoršená i tím, že Rusko skoro všecko nakupuje na Západě, domácí výroba spotřebního zboží skoro neexistuje. Politika CB RF pod vedením Nabiullinové se tak stává velkou podporou sankční politiky Západu vůči Rusku. Jinak řečeno, Nabiullinová činí vše, aby ruský člověk žil bez spotřebního zboží.

Ostatní již ve videu:

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Rozhovory, Z Ruska se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *