Marek Řezanka: Podle metálů poznáte je…

Josef Síkela se může nově chlubit ukrajinským Řádem za zásluhy II. třídy za propagaci ukrajinského státu ve světě. Doplnil tak Jana Lipavského a ukrajinským státním vyznamenáním ověnčené Petra Fialu a Janu Černochovou.

Pan Síkela se okamžitě nechal slyšet, že: „Pomáhat Ukrajině s obranou proti ruskému agresorovi je naší morální i strategickou povinností.“ Pojďme se tedy podívat, jak je to s tou „morální povinností“ pana Síkely doopravdy:

„Ministr Síkela se zasadil o zrealizování zásadně nevýhodné transakce, která ve svém důsledku způsobí českým občanům a podnikům škodu přes 20 miliard korun“, uvedl Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského.

To v souvislosti s nákupem provozovatele plynovodů v Česku NET4GAS. Za transakci český stát zaplatí až osm miliard korun. Pan Síkela tento nevýhodný nákup pochopitelně vysvětlit neumí – tak se drží osvědčeného postupu Fialova kabinetu, který jakkoli pravdivou kritiku nazve „Babišovými výmysly“.

Realitou ovšem je, že morální povinností ministra průmyslu a obchodu by mělo být v prvé řadě myslit na český průmysl a na co nejnižší ceny energií – jak pro občany, tak pro firmy v České republice.

Není to jen případ pana Síkely – jmenovat můžeme další etalony nepoctivosti, z nichž je Fialova vláda složena – a jimiž oplývá:

Vít Rakušan (je vyloženě nepěkné, že ještě žádný metál z Ukrajiny nedostal, když se tolik snaží), Petr Hladík, Zbyněk Stanjura či Vlastimil Válek. Pokud tito lidé tvrdí, že podporují ukrajinský režim z dobroty srdce, je zřejmé, že nemluví pravdu. Dobrota srdce se neslučuje ani s kauzou Dozimetr, ani s kauzou Taxis, ani se jmenováním trestně stíhaného člověka ředitelem IKEMu – a dokonce ani s předraženými nákupy. V takovém případě musíme hledat jiné motivy než humanistické. Kabinet Petra Fialy se zkrátka spoléhá na pomoc USA. Na to, že když bude dobře sloužit cizím zájmům, zvítězí, i když většina národa bude tvrdě proti němu. A že čachry (Dozimetr a podobně) dostanou zelenou – a žádný kritik si nedovolí o nich ani špitnout – což bude důkazem ryzí demokracie – ostatně jako na Ukrajině, kde se nesmí psát o korupčních kauzách či spojitosti V. Zelenského s kauzou Pandora Papers.

Jsem bytostně přesvědčen, že takovýto kabinet si většina z nás nezaslouží. Zbavme se tedy této tvrdě asociální a nekompetentní vlády dříve, než se ona zbaví nás – jako volů, a navíc korunovaných.


Vládní dobrota

Že to má být česká vláda
(plná signálů a pózy)?
Zatímco lid doma strádá,
ministři si řády vozí.

Fiala i Černochová
vyznamenáním se chlubí.
Jak že se k nám vláda chová?
Že jí máme plné zuby.

Pořád zní jen: Ukrajina.
Občan vládu nezajímá:
Na něj vláda zapomíná,
Čechům ať je klidně zima.

O morálce potom žvaní
Síkela, jenž firmy ničí:
Plynovody draze shání
tenhle dobrák v zahraničí.

Transakce je nevýhodná:
Naše dobro že tak hájí?
Máme klystýr vypít do dna,
než budeme zcela v háji?

Musí nám být jasné zcela:
O morálce tohle není.
Proč to tedy vláda dělá?
Chce mít k čachrům posvěcení…

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *