Sociální politika v Rusku se hroutí

SOCIÁLNÍ KRONIKA

Průvodčí vstoupili do stávky

Zaměstnanci ruských železnic podrobili kritice vedení za nucenou sedmidenní práci v týdnu a za nízké mzdy.

Skromné ​​platy podle stávkujících způsobily hromadné propouštění kolegů. Stávkující k tomu uvedli:

Ti, kteří pracují nepřetržitě, dostávají 50 tisíc rublů za měsíc. (Pozn. Naší Pravdy: 12 500 Kč) Aniž by vůbec měli jakkýkoli nárok na odpočinek.

Jedna ze stávkujících dále uvedla:

Po návratu ze sedmidenní nepřetržité služby na trati mě vedení nasadilo na novou týdenní směnu bez nároku na odpočinek. Další žena omdlela desátý den nepřetržité práce a zhroutila se. Aby si zaměstnanci odpočinuli, začali si brát nemocenskou.


Dostala jsem složenku
za byt a rozplakala se

Nájemné se od konce loňského roku zvýšilo a ovlivnilo každodenní život.

Nejen já, ale i mnoho mých blízkých musí šetřit na tom nejdůležitějším, abych mohla uhradit energie. S třesoucíma se rukama pokaždé otevírám poštovní schránku, čekám na další platbu a uvědomuji si, že částka tam bude ještě větší.

Jsem matka dvou dětí. Vychovávám sama 17letého syna a 14letou dceru. Můj bývalý manžel pomáhá, jak může. Dříve, před tímto rekordním zvýšením tarifů za služby, jsem to zvládala, i když vydělávám velmi málo. Měla jsem dost peněz na živobytí a na potřeby svých dětí. Ale když jsem dostala poslední složenku s výší nájemného, jen jsem pohlédla a hned se rozbrečela. Musela jsem zaplatit pojednou o 5 tisíc rublů více. Jak jen si teď vystačím se svými 29 300 rubly měsíčně! (Pozn. Naší Pravdy: 7 300 Kč) Pracuji v obchodě jako prodavačka. Prudce zvýšené nájemné mne doslova omráčilo. Když jsem dostala složenku, dala jsem se do usedavého pláče. Neumím si představit, kde vezmu peníze navíc na bydlení.

Všechny mé příjmy jdou hlavně mým dětem. Kromě platu dostávám příspěvek na dceru – 13 tisíc rublů (3 250 Kč). Nedostávám peníze na svého syna, protože je mu již 17 let, ačkoli jeho status je „student školy“. To je systém přidělování dávek u nás v Rusku. Už nemám peníze. V průměru utratíme za jídlo 10-15 tisíc rublů měsíčně (2 500-3 750 Kč). Každý měsíc splacím 10 tisíc rublů (2 500 Kč) za půjčku, vzala jsem si ji minulý rok. O prázdninách jsme s dětmi odjeli do Petrohradu a po nich jeli na prázdniny na tábor. Chápete, jsem matka a chci, aby moje děti měly šťastné dětství a možnost někam jít. Nemyslím si, že cestování po Rusku, včetně jihu, by mělo být luxusem, mělo by být pro lidi dostupné. (Pozn. naší Pravdy: paní si zřejmě plete pojmy s dojmy. V režimu, který vládne v Rusku, není pro lůzu místo, natož aby ještě dokonce rajtovala kamsi na jih k Černému moři. Bejvávalo ještě do Gorbačova!)

Svým dětem ve škole platím jídlo sama. Na osobu to dává 2 000 rublů (500 Kč) – celkem tedy 4 000 (1 000 Kč) každý měsíc. Samozřejmě, že nekupujeme oblečení a boty, vybavení a to vše každý měsíc. Oblečení a boty si dovolíme jednou za sezónu. Vše nejen podle potřeb, ale hlavně dle možností. Na podzim jsem dětem koupila boty a péřovou bundu na zimu. Je dobře, že v mém obchodě si můžete koupit potraviny domů se slevou.

Před novými tarify jsem samozřejmě předvídala možné zvýšení účtů za energie a myslela jsem si, že se nájemné zvýší asi o tisíc rublů. Oproti mým očekáváním ale částka v platebním příkazu narostla mnohem více. Dříve jsem si vůbec nestěžovala, ale nyní došlo k obrovskému nárůstu – pět tisíc rublů! Slíbili 9 %, měla to být asi tisícovka. Vše mám rozpočítáno na kopějky, a teď pojednou musím zaplatit takové peníze jen za komunální služby! Zaplatila jsem 13 977 rublů (3 500 Kč), i když před měsícem to bylo 9 100 (2 300 Kč). Jen samotné topení stálo 7 500 rublů (1900 Kč). Nevím, co mám teď dělat.

Elvira BUCIJEVOVÁ, Jekatěrinburg

ZDROJ: ZDE a ZDE (překlad Naše Pravda)


Pozn. Naší Pravdy
Bylo by docela zajímavé se zeptat zmíněných Rusek, koho volily do parlamentu a koho za prezidenta. Ostatně, ty příští prezidentské volby proběhnou v Rusku již onedlouho, 17. března 2024.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *