Marek Řezanka: Kabinet kuriozit a čím dál užší prostor

Denně se za působení Fialova kabinetu
dostáváme na tenčí a tenčí led.

Zbyněk Stanjura, smutný rekordman v zadlužování českého státu, co se týče výše dluhu i tempa zadlužování, se nechal slyšet, že…

by se mu líbil návrh Národní ekonomické rady vlády (NERV), který počítá s drastickou změnou Zákoníku práce:

Prosazení výpovědní lhůty bez udání důvodu

Potom stačí, když se zaměstnanec svému šéfovi znelíbí, například svými názory – a může si s celou listinou práv a svobod – nu, doplňte si sami, jak s ní může naložit. Je úplně jedno, jaký je to odborník, jakých dosahuje kvalit – či jak byl do té doby hodnocen.

Ministerstvo školství pro změnu testuje pokusný balónek v podobě zrušení známkování – nejprve v nejnižších třídách, samozřejmě. Ať je dosavadní známkovací systém jakkoli nedokonalý, vyjadřuje určitou míru objektivního hodnocení – správné se blíží jedničce, chybné pětce. Pokud budou známky nahrazeny slovním hodnocením, může být i žák, který úlohu spočte správně, pokárán za úpravu, která naopak bude oceněna u žáka, který úlohu nevyřešil, ale podepsal se krasopisně. Jinak řečeno – při hodnocení vzroste význam a podíl subjektivního pohledu na hodnoceného, a naopak klesne podíl jeho předvedených schopností a znalostí.

Co mají tato na první pohled rozdílná opatření společné? Zužování prostoru pro svébytnost – a snahu každého kontrolovat a činit ho na systému více a více závislým. Zaměstnanec se bude bát, aby nebyl vyhozen, jak za časů Pecolda a Nedobyla (Sňatky z rozumu, Vladimír Neff), a žák se bude snažit co nejvíce se zalíbit svému učiteli, aby získal co nejlepší slovní hodnocení. V obou případech bude jedno, jaký výkon dotyčný odvede – posuzovat se bude ideologicky. Tato hrozba je značná.

Nedobyl, odkud berete ta svinská jména! (Sňatky z rozumu 1968):

Hlavně tedy, že vláda nakupuje stíhačky, na které zřejmě je stále dost.

Máme zde propadák v podobě spuštění digitálního způsobu podávání přihlášek na střední školy. Ministr Jurečka, proslulý svým sociálním i lidským cítěním, vymýšlí, jak zredukovat sociální dávky na minimum. Asi, aby si vláda kromě stíhaček mohla opatřit i torpédoborec na zuřivé traktoristy a další občany, kterým tečou nervy, kam se český stát pod Fialovým kabinetem ubírá.

Jednotliví ministři pak patrně soutěží o virtuální cenu Zlatá dýka v zádech. Víta Rakušana s jeho spotem proti Fialovi mocně dohání Martin Dvořák (týmový kolega ze STANu), který se v době silné krize Evropské unie nemůže dočkat přechodu na euro.

Přituhuje, kam se podíváme:

V oblasti svobody slova, v ekonomické sféře, v sociální oblasti. Naše společnost nyní opravdu nevzkvétá. Řítí se do záhuby – za mocného přidávání pomyslných pesticidů. Pro většinu z nás je tak méně a méně snesitelnější v takovém státu žít.

Osobně se domnívám, že levnější i rozumnější řešení, než měnit většinu občanů, je změna vlády – která už dávno není nic jiného než kabinet těch nejvypelichanějších vycpanin široko daleko.


Vyplněno

Ať se jdou vycpat, mnohý z nás si říká,
když slyší vládu, co je pro ni „vpřed“.
Vycpán je dávno, což je šlamastyka,
Fialův celý vládní kabinet…

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *