PhDr. Jiří Jaroš Nickelli: Pan ministr Rakušan urazil nás pozůstalé po obětech nacismu

Byli jsme informováni o akci pana ministra vnitra Rakušana o debatách s občany bez cenzury. Jak je všeobecně známo, a pokud vím, existují i videozáznamy, došlo k takové debatě s občany v Karviné.

Pokud jsem viděl videoznáznam jeho debaty a vystoupení pana Jiřího Černohorského s kritikou pana ministra, vyplývá z něho, že pan Černohorský oslovil pana ministra, aby vysvětlil své hlasování ve sněmovně o návrhu resoluce proti adoraci nacismu, kterou podal pan poslanec SPD Foldyna. Jak známo, tato resoluce nebyla schválena, i když obsahovala závažná fakta o jednání v kanadské sněmovně za přítomnosti premiéra Kanady pana Trudeaua. Tam vystoupil pozvaný nacista pan Hunka, granátník nacistické divise Waffen SS „Galizien“, a celá sněmovna a předseda sněmovny mu tleskali vestoje. Následný skandál stál funkci pana předsedy parlamentu Kanady.

Toto v našem parlamentu uvedl pan Foldyna jako podnět pro naši resoluci odmítající adoraci nacismu. A jak se zachovala sněmovna? Tuto resoluci odmítla a proti hlasoval pan premiér Fiala a netečný zůstal (či hlasoval proti? ze záznamu to jasné není, ale netečnost je tam zjevná) pan Rakušan.

Z hlediska nás 360 tisíc rodin pozůstalých po obětech nacismu, k níž náležím, to pokládám za pyramidální exces. 

Navíc pan Rakušan na setkání v Karviné prohlásil, že „si nepamatuje (!), že by něco podobného pan Foldyna ve sněmovně navrhoval“. Co to mělo znamenat?

Takže nejen odpor k resoluci proti nacismu, ale naprostá „ztráta paměti“ při tak závažném hlasování, které by mohlo morálně očistit nejen parlament, ale i vládu od konotací s nacismem. Opak byl pravdou.

Jako pozůstalý po dědečkovi legionáři utýraného gestapem k smrti, a příbuzný dvou odbojářů obětí Osvětimi I, a odbojáře, jemuž Germáni usekli hlavu gilotinou, příbuzný vězně Breslau, jsem uražen postoji pana ministra Rakušana.

Jsem si jist, že se nám pan ministr neomluví, ale jen to sděluji čtenářům. Aby věděli, jak se chová pan ministr k otázce adorace nacismu. Někdo sice může tvrdit, že to pan ministr „tak nemyslel“, ale toto nepřijímám. On je veřejná osoba, zástupce vlády, a musí vážit své skutky a slova v otázce nacismu. Prostě a jednoduše, v nás pozůstalých vyvolal takový hrozný dojem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *