Kdy skončí manipulace a lhaní o Ukrajině?

Tisíce lidí se shromáždily v sobotu 24. února v Praze na Staroměstském náměstí při akci na podporu Ukrajiny. Prezident Petr Pavel účastníkům shromáždění na zaplněném Staroměstském náměstí v Praze mimo jiné řekl:

Podporovat Ukrajinu znamená podporovat svou vlastní bezpečnost a zabránit tomu, aby zvítězilo vidění světa ruského prezidenta Vladimira Putina. Premiér Petr Fiala v prohlášení označil Putinův režim za zrůdný.

Putin podle ministra zahraničí Jana Lipavského rozpoutal vůči Ukrajině před dvěma lety neokoloniální válku a ruské snahy měnit státní hranice silou musí být v zájmu svobodného a demokratického světa odraženy.

Podívejme se tedy podrobněji, jak to je s tou vychvalovanou demokracii na Ukrajině, a hlavně s popíráním toho, že na Ukrajině žádný nacionalismus neexistuje.

Je důležité si připomenout, že současná situace na Ukrajině nevzešla pouze z ruského vojenského zásahu během tzv. speciální operace v únoru před dvěma lety. Konflikt začal již po událostech na Majdanu v roce 2014, kdy tehdejší prezident Porošenko inicioval občanskou válku proti některým svým občanům. Tento fakt je často opomíjen v dnešním narativu, což je v rozporu s obdobím, kdy česká média ještě usilovala o objektivní zpravodajství, jak dokládají titulky a články z té doby před zavedením cenzurních směrnic.

23.2.2014 Eurozprávy.cz. Kyjev přitvrzuje: Parlament zrušil jazykový zákon, hrozí protesty menšin. Ukrajinský parlament dnes velkou většinou hlasů zrušil platnost jazykového zákona z roku 2012, který povoloval užívání druhého jazyka v regionech, kde žije víc než desetiprocentní národnostní menšina. Proruské a ruskojazyčné obyvatelstvo žije především na průmyslovém východě země, který je Janukovyčovou domácí půdou, a na jihu, převážně na Krymu.

7.8.2014 Novinky.cz. Ukrajinská armáda ostřelovala centrum Doněcku, zasažena byla nemocnice. Centrum východoukrajinského Doněcku se ve čtvrtek ocitlo pod mohutnou dělostřeleckou palbou armády. Podle hlášení z místa přišlo množství lidí o život nebo bylo zraněno. Ukrajinský server Cenzor informoval, že střed města je zčásti poničen. Radnice uvedla, že byla zasažena i nemocnice. Ukrajinská armáda a dobrovolnické prapory se ocitly na okraji města na počátku týdne. Ve čtvrtek se ozývala střelba prakticky ve všech městských částech. Těžké ostřelování začalo už v noci. Předchozí noc mělo zase útočit ukrajinské letectvo, Kyjev však nálet popřel

11.5.2014 Novinky.cz. Ukrajinští vojáci v Krasnoarmijsku ukončili násilně referendum a stříleli do davu. V ukrajinském Krasnoarmijsku probíhající nedělní referendum, které mělo rozhodnout o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti na východě země, ukrajinští vojáci násilně ukončili a podle agentury AP začali střílet do davu. Na místě jsou oběti. Střety v neděli probíhaly i na jiných místech. Agentura AP uvedla, že na místě před radnicí v Krasnoarmijsku, který leží asi 30 kilometrů severozápadně od Doněcka, jsou nejméně dvě oběti, podle agentury Reuters jde o jednoho mrtvého a jednoho zraněného. Podle ITAR-TASS gardisté obsadili hlasovací středisko, které poté bylo předčasně násilně uzavřeno. Do davu, který se srotil před budovou, pak vojáci začali pálit.

8.8.2016 Denik.cz. Válka udělala z Ukrajiny velkoobchod s nelegálními zbraněmi. Válka na východě země vedla k nekontrolovanému rozmachu nelegálního obchodu se zbraněmi. Dnes jsou jich údajně na prodej miliony. Od začátku konfliktu v roce 2014 se více než zdvojnásobil počet zločinů s použitím zbraní. Další zbraně se pašují z Ukrajiny do krizových oblastí na Blízkém Východě a do Evropy, kde zvyšují obavy z teroristických útoků. Přesto většinu zbraní pro černý trh obstarávají příslušníci ukrajinské armády a zhruba čtyřicítky dobrovolnických praporů, které většinou nepodléhají armádnímu velení.

13.8.2014 Aktuálně.cz. Ukrajinská armáda je jako dobyvatel. Pálí i do škol.

Doněck připomíná válečný Stalingrad. Mezi jeho obyvateli je stále více těch, kteří nenávidí vládu v Kyjevě. Aktuálně.cz vylíčili proč. Nechceme žít v zemi, která nás zabíjí, říkají. Ukrajinská armáda, a zvláště jednotky domobrany se podle nich chovají na východě Ukrajiny jako dobyvatelé. Rabují obchody i sklady s potravinami. Například ukrajinskou armádou obklíčený Luhansk se podle Lytovčenka podobá vybombardovanému a vypálenému městu Stalingrad za druhé světové války.

Jenomže Stalingrad srovnal se zemí německý wehrmacht, zatímco Luhansk – a nyní i ostřelovaný Doněck – ničí naše vlastní armáda, dodává Lytovčenko.

Ukrajinská armáda se chová ve vlastní zemi jako bezohledný dobyvatel, který ničí celé městské čtvrti. „Do lidí se tím zasévá nesmiřitelná nenávist na celá desetiletí“, varuje bývalý náčelník generálního štábu generál Jiří Šedivý.

17.10.2014 aktuálně CZ napsaly: Nášivky nacistů ovládly Kyjev. Noví banderovci vycenili zuby. Konflikt na východě Ukrajiny porodil novodobé banderovce. Ukrajinští radikální nacionalisté, kteří bojují proti těm proruským, se hlásí k tradici Ukrajinské povstalecké armády nechvalně známého Stepana Bandery. A jsou ve stejné situaci jako jejich předci – vzhlíží k třetí říši a bojují za nezávislost na Moskvě. Někteří měli za opaskem pistole, někteří na hrudi vyznamenání za nedávné boje proti separatistům. Všechny spojovala nášivka s takzvaným vlčím hákem a nápis Azov.

21.10.2014 Novinky.cz. Ukrajinští vojáci ostřelují Doněck kazetovou municí. Ukrajinští vojáci používají proti civilním čtvrtím ve městě Doněck kazetovou munici, která je mnohde ve světě zakázaná. V úterý to uvedla organizace Human Rights Watch. Důkazy jsou podle HRW přesvědčivé, kazetová munice se přinejmenším v říjnu používá hojně. „I když u spousty útoků nebylo možné jasně určit, kdo je zodpovědný, v případě několika útoků ukazují důkazy jasně na ukrajinské vládní síly“, uvedla organizace HRW.

Kazetová munice byla podle ní použita i při útoku z 2. října, při němž byl zabit švýcarský pracovník Mezinárodního výboru Červeného kříže Laurent DuPasquier.

5.8.2017 idnes.cz. Malí táborníci na Ukrajině cvičí na válku, velí jim ostří hoši z Azova. Místo koupání a hraní volejbalu stovky dětí ve válkou rozštěpené Ukrajině strávily léto rozborkou a sborkou útočných pušek kalašnikov a zdokonalováním se v umění války. Poté, co vražedný konflikt na východě vstoupil do třetího roku, se někteří rodiče starají o to, aby jejich děti byly připraveny bojovat proti proruským separatistům. Členové dobrovolnického praporu Azov, kteří prosluli krajně pravicovými názory a válčením na východní frontě, vypracovali pro děti dvoutýdenní polovojenský program. Výcvik, který se zaměřuje na bojové sporty a tělesná cvičení, je prosáknut nacionalistickými idejemi. Velitelé Azova důrazně odmítají obviňování z neonacismu. Znak jednotky se ovšem výrazně podobá heraldickému znaku vlčí hák (Wolfsangel), který za druhé světové války používaly nacistické divize.

13.11.2018 Česká televize. Ukrajinští nacionalisté pořádají polovojenské tábory. S kalašnikovy tam zacházejí i osmileté děti. Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v posledních letech upozorňují na zapojování dětí do bojů na východě Ukrajiny. Během zvláštních polovojenských táborů se pod vedením radikálních ukrajinských nacionalistů i osmileté děti učí, jak protivníky zabíjet. Tábory podporuje stát. Jen letos poslalo tamní ministerstvo mládeže a sportu na jejich pořádání v přepočtu skoro tři a půl milionu korun.

„Nikdy nemiřte na lidi. Povstalce – malé zelené mužíčky a okupanty z Moskvy – ale za lidi nepovažujeme“, nabádá účastníky vedoucí tábora Jurij Čerkašin.

Přestože tábory i jejich organizátoři opakovaně čelili obvinění ze šíření rasismu a násilí, na jejich dvoutýdenní polovojenský kurs pro děti přispívá i stát. I proto, že právě dobrovolníci z řad nacionalistů sehráli po roce 2014 na východní frontě v bojích s proruskými povstalci klíčovou roli.

Stěpan Bandera

3.1.2019 idnes.cz. Kyjevem šel dav s pochodněmi. Slavil narozeniny nacionalisty Bandery. Asi pět tisíc Ukrajinců pochodovalo na Nový rok ulicemi Kyjeva se zapálenými pochodněmi. Příslušníci nacionalistických politických stran Svoboda, Pravý sektor a Národní sbor tak slavili 110. výročí narození Stěpana Bandery, jednoho z vůdců ukrajinského národního hnutí na západní Ukrajině za druhé světové války.

Všechny tyto články popisují období vzrůstajícího ukrajinského nacionalismu, a to z období, kdy na území Ukrajiny nebyl žádný voják Ruské federace.

Když dnes někdo poukáže na tyto kontexty, může být rychle označen za ‚dezoláta‘, ‚proruského švába‘, nebo ‚dezinformátora‘, kteří údajně šíří Putinovu propagandu. Ironií je, že ti, kdo jsou nejvíce proti Rusku, někdy používají psaní ‚Rusko‘ se dvěma ‚S‘, neuvědomujíce si, že právě fašismus je jedním z nejvíce odsuzovaných jevů mezi Rusy.

Přestože jsou tato fakta již dlouho známá, Fialova vláda se pokrytecky tváří, jako by problém nacionalismu na Ukrajině neexistoval. Evropa hnědne, a česká vláda tím, že tyto problémy ignoruje, k tomuto procesu přispívá, nebo je dokonce její součástí. (Pozn. Naší Pravdy: výborné video k Ukrajině ještě před vpádem Ruska na Ukrajinu – viz ZDE)

Příspěvek byl publikován v rubrice Kauza Ukrajina, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *