PhDr. Jiří Jaroš Nickelli: Útoky na památníky obětí fašismu a Rudé armády Brno nešlechtí

Již od počátku sametového převratu jsme v Brně nuceni zaznamenávat velké útoky na památky osvobození obětí fašismu a Rudé armády. Začalo to kvaky v brněnském zastupitelstvu nad deskou Rudoarmějce na Moravském náměstí.

Nakonec došlo k jejímu odstranění, a dnešní pomník Rudoarmějce od Fuchse a Makovského z roku 1955, v poloze Palbu stav! je de facto torsem bez určení na místě, přestože Stalinův rozkaz o osvobození Brna si každý může vyhledat v literatuře (např. Hrdlička, Rudá armáda osvobozuje Moravu, Brno 1948 a kopa další literatury).

Tvoří tak ostudný kontrast k památníku osvobození Vídně, kde Rakušané klidně nechali jak Stalinova slova, tak znak SSSR a další atributy. Rakušané tolerantnější, než Brňané… Holt brněnští obrazoborci byli vždy vepředu – podle hesla Poturčenec horší Turka.

Pomník byl rovněž zhanoben proukrajinskými aktivisty malůvkou a nadávkou presidentu V.V. Putinovi… Nikdo nic nevyšetřil, pochopitelně… Magistrát se vždy více staral o ostudnou „maketu siluety Německého domu“, příšerného sídla germánské a později nacistické poroby, jehož vnucená připomínka, vyvolávající masový odpor občanů, stála statisíce z peněz daňových poplatníků – tak daleko jsme to dopracovali v brněnské metropoli. Doupě pangermánů a německého nacismu je magistrátu bližší, než památky osvobození a obětí německého nacismu – co jiného je takzvaný brněnský Meeting s provokačními pochody sudeťáků z Pohořelic do Brna? Každý pozůstalý po obětech nacismu se nad tímto přístupem, farizejsky nazývaným „smíření“, musí otřásat hnusem.

Pojďme dále. Zde je seznam památek osvobození a obětí fašismu Brna napadaných vandalskou verbeží:

  • Pomník Rudoarmějce na Moravském náměstí
  • Pomník padlých rudoarmějců v Králově Poli
  • Pomník tří odbojů na Hybešově třídě
  • Pomník Rudoarmějce v Brně-Šlapanicích
  • Pomník maršála Malinovského
  • Pamětní deska popraveného MUDr. V. Vančury v Židenicích
  • Pomník obětí fašismu na Karáskově náměstí v Židenicích
  • Pomník tankistů v Brně – Obřanech
  • Pomník presidenta Beneše v Brně-Slatině

Seznam určitě není úplný, protože nebylo možné zachytit veškeré útoky vandalů na památníky, případně na hrobové kenotafy bojovníků a obětí proti fašismu. K jednotlivým příkladům je možno uvést následující fakta.

K pomníku „tří odbojů“ na Hybešově třídě lze říci, že před zbouráním to byl důstojný kenotaf odbojů I. války, II. války a odporu (žádný odboj to nebyl) za socialismu. Texty od profesora Ludvíka Kundery byly nejen poetické, ale i historicky přesné. Bohužel se nenašel nikdo z odbojářů, který by se dokázal účinné postavit proti zbourání tak působivého a věcně přesného pomníku. Možná právě proto pomník vadil orgánům?

Případ pomníku na Božetěchově ulici v Králově Poli je tanec dějinami nepolíbených mladých, kteří zahalovali pomník gázou, zatímco fanatik odbrušoval již před tím nenáviděné symboly srpu a kladiva.

Zesnulý badatel V. Schilberger i pisatel této stati nezávisle na sobě zjistili příbuzné pana fanatika dotazy na Fragebogeny v Národním archivu v Praze. A ty promluvily tak, že prapředek dotyčného byl několika násobný nacista – rozuměj člen různých nacisložek. Když pak pan fanatik zastupitel prohlásil, že „hájí dědečka“, bylo vše jasné. Pan zastupitel byl sice vyšetřován, ale byl potrestán směšnou pokutou a po čase se do zastupitelstva opět vrátil… Dnes je pomník, pod jehož patou a v okolí odpočívá na 365 sovětských rudoarmějců, opraven.

Pomník Rudoarmějce ve Šlapanicí utrpěl těžký útok vandala – doslova nekorektně řečeno, prasete, jenž urazil soše rudoarmějce hlavu.

Opět se nic nevyšetřilo, ale z iniciativy místní radnice byl pomník pečlivě opraven a zase slouží pietním akcím.

Pomník maršála Malinovského byl zhanoben dvakrát politím červenou barvou. Busta Rodiona Malinovského, osvoboditele města Brna, byla očištěna a v současnosti je v pořádku.

Pamětní deska českého národního spisovatele a odbojáře MUDr. Vladislava Vančury, umístěná léta bez úhony na domě restaurace U Malchrů v Židenicích byla před několika lety ukradena. Dokládá ji pouze fotografie publikovaná v knize Brněnští občané v boji proti fašismu, (Brno 1981, fotopřílohy). Pro její nápravu se neučinilo nic, pokud je autoru známo.

Pomník obětí fašismu na Karáskově náměstí v Židenicích byl vandaly posprejován, což je obzvláště hanebné, neboť pomník obsahuje přímo reliéf zavražděné oběti nacistů.

Pomník tankistů v Brně-Obřanech si ještě pamětníci z Bílovic nad Svitavou (sousedního katastru pamatují) a ještě donedávna žili devadesátiletí občané, kteří si pamatovali zásah tanku z bílovického polesí, který tak a jeho osádku zničil a zahubil. Dnes má pamětní pylon uražená písmena a je v neudržovaném stavu.

Nakonec uvádím pomníček s bustou presidenta Budovatele Dr. Edvarda Beneše ve Slatině, odhalený roku 1945, jehož busta je v současnosti nenávratně ukradena či odstraněna neznámými pachateli.

Čtenář si o tom všem zajisté učiní úsudek sám.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *