Marek Řezanka: Dokdy to máme marné…

Hlubokým problémem české společnosti, na nějž opakovaně upozorňuji, je její neskutečná atomizace, roztříštěnost. Místo spojování sil jsme tak svědky žabomyších sporů a soubojů velkých eg malých lidí. V případě, že se jedná o budoucnost celé společnosti, je takový stav více než tragický. Je nesnesitelný.

Předsedkyně spolku Učitelská platforma, Petra Mazancová, měla neskonalou potřebu ihned po protivládních protestech útočit na odbory. Na sociálních sítích se tak objevilo následující stanovisko zmíněného spolku:

Ostře se vymezujeme proti akci odborů, která původní záměr učitelské stávky zneužívá a spojuje s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením, a nikdy na demonstraci neměli vystoupit! O programu odborářských protestů jsme nebyli předem informováni, nijak jsme se na něm ani nepodíleli.

Co tedy Učitelská platforma vlastně chce?

Platy požaduje vyšší – ale současně touží stát na jedné palubě s Fialovou vládou. Ta jí přijde nesporně morálnější, demokratičtější a důvěryhodnější než protivládně zaměřený občan známý jako Vidlák, tedy Daniel Sterzik. Ten je zcela neoprávněně titulován jako „proruský kolaborant“.

Neřekl však nic, co by šlo označit za dezinformaci. Pouze si dovolil propojit protest učitelů s oprávněným protestem zemědělců, kteří jsou rovněž Fialovou vládní politikou likvidováni. Navíc velmi zřetelně pojmenoval jeden z hlavních problémů: „Za ceny elektřiny může nenažranost.“

Učitelé si musí uvědomit, že chtějí-li začít prosazovat svoje zájmy, musí zapomenout na pošilhávání po příslušnosti k vládním rádoby elitám – a nesmí jim vadit nálepka „dezoláta“. Budou-li se rvát jen za své vyšší platy, dopadnou jako husité u Lipan, jako sedláci u Chlumce či jako české stavy na Bílé hoře.

Ti, kteří jsou nejednotní, jsou vždy poraženi. Dějiny na toto téma poskytují celou řadu velice názorných příkladů.

Sami za sebe učitelé nezmohou vůbec nic. Šanci mají jen po boku zemědělců, dělníků, lékařů a zdravotních sester, úředníků a dalších státních zaměstnanců, důchodců, matek samoživitelek, lidí handicapovaných atd.

Jak se někdo začne povyšovat nad druhého a ohrnovat nad ním nos, je konec.

Jestliže učitelé začnou tvrdit, že vlastně ani proti Fialově vládě nejsou – a jen by si poníženě přáli dostat z vládního stolu víc drobků, sympatií ve společnosti se nedočkají – a ve svém odporu zůstanou jako pověstný kůl v plotě.

Učitelská platforma by si měla uvědomit, že bez ní se protestující obejdou – ale ona se neobejde bez ostatních složek společnosti. Odbory pak mohou dumat, zda mají větší šanci oslovit lidi v čele s J. Středulou, který v prezidentské volbě podpořil současnou kandidátku STAN do Europarlamentu, D. Nerudovou, nebo s někým, jako je Vidlák, který se s vládní mocí nepaktuje – a nefiguruje jako člen v žádném cizím think-tanku.

Budeme-li se vzájemně kádrovat a štítit se jeden druhého, Petr Fiala se nám bude smát. Dokážeme-li se spojit, smích ho přejde. Je to triviální – a současně účinné. Otázkou zůstává, zda je česká společnost dostatečně vyzrálá, aby tento recept využila ke své záchraně.


Tři pruty Svatoplukovy

Pozn. Naší Pravdy: Autorova slova v jeho článku je třeba zasadit do zlatého rámu. Sotva lze cokoli popsat lépe. Dovolím si jen poznamenat toto.

Ano, sami za sebe učitelé nezmohou vůbec nic, jak správně autor Marek Řezanka napsal. Stávkující učitelé patrně nepochopili knížete Svatopluka, když cosi pravil svým synům o třech prutech.

Znalost dějin, jak vidno, není zrovna silnou stránkou českých pedagogů, jinak by se nechovali jako nevzdělanci, byť s vysokoškolským diplomem kdesi v šuplíku. Ano, je to tragédie, bohužel. Koncem listopadu 1989 na Letné dav 800 tisíc hlav měl jasno, socialismus v čele s komunisty je třeba zlikvidovat. A byli zajedno všichni, počínaje universitními profesory přes učitele, dělníky, zemědělce, pošťáky, kuchařky, uklízečky až po posledního pucfleka. Tož to byla jednota národa! Než se komunisti nadáli, byli uklizeni jednou provždy.

Pokud české hlavy ovládne umělá, tzv. inteligence na internetu, pak dodám již jen jedno: libera nos a malo. Ámen.

Vašek (admin)

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: Marek Řezanka: Dokdy to máme marné…

  1. Ivanka Olga napsal:

    Svázat ty darebáky a vyvézt na náměstí, kde jim vyprášíme kožich!!!

  2. Jan Koňas napsal:

    …obdivuji vaši intelektuální nesmělost. Ale musím uznat, že je těžké poznat rozdíl mezi množinou a podmnožinou.
    Odbory se drze napojily na stávku škol – a reagujete na Vidláka, který byl nastrčený do úlohy spojovacího článku – vyčuranými předáky odborů. Tím se odbory přisály na stávkující učitele a zcela převrátily fakt, že stav našeho školství je takový, že produkuje lidi jako vy.
    …ach jo, přemýšlení v hlubších souvislostech vyžaduje větší odvahu milý sluho systému…

    • admin napsal:

      Pane Koňas, dobrý večer.

      Buď jak buď, jedno je jisté: pokud se protinárodní vládě nevzepře plošně přinejmenším většina společnosti, jako tomu bylo v listopadu a prosinci 1989, pak izolované profesní akce nemají naději uspět. Jinak řečeno, slovy knížete Svatopluka před 1100 lety: jednotlivé pruty zlomit je snadné, avšak pletenec z vícero prutů, už ne.

    • Marek Řezanka napsal:

      Pane Koňasi,

      upřímně – Vašemu textu nerozumím. Nazýváte mě „sluhou systému“, byť jsem to právě já, kdo se tu ve svých statích proti němu pravidelně vymezuje. Od Vás jsem zatím na toto téma nečetl jedinou.
      Ale pojďme k jádru věci: Co si vlastně přejete? Aby lidé raději nestávkovali, aby náhodou nebyli jednou stranou osočeni, že jsou „dezoláti“ – a druhou, že jsou „prosystémoví nastrčenci“? To, že je J. Středula tváří Aspen Institutu Central Europe, asi nemusíme příliš rozebírat. Ani tristní stav naší alternativy. Ale možná se shodneme, že jediný tlak, který má šanci přimět Fialovu vládu k rezignaci, je tlak zdola – tlak generální stávky.
      Abychom se k ní dopracovali, musíme vzít zavděk vším, co se nabízí.
      Neexistuje reálný důkaz, že by Daniel Sterzik byl někým nastrčen. Evidentně se z něho stal terč mainstreamu. Jestli se někdo pokusil do stávky hodit pomyslné vidle, není to Vidlák, ale jistá příslušnice TOP09…
      Stav našeho školství je žalostný. A je na něj potřeba upozorňovat. Protože produkuje lidi typu Bakaláře, tedy Lipavského, nebo M. Mináře.
      Ale nestačí zůstat u školství. Učitelé se v prosazení svých zájmů potřebují spojit s lékaři, dělníky, atd.
      Jaký odpor proti systému vlastně navrhujete Vy? Raději se ničeho neúčastnit a pak poklábosit v hospodě, jak jsou všichni napojení? Děkuji, nechci.
      Mějte se.

      • admin napsal:

        Marku, srdečně Vás zdravím, klidný pozdní večer.

        Vaše slova plně podporuji, jejich vypovídací hodnota je vyčerpávající, netřeba z mé strany jakkoli to doplňovat. Avšak jedno jediné, navzdory všemu, mi přece jen dovolte.

        Tohle by si měl nejen pan Koňas vyslechnout.
        Komentáře netřeba:
        https://nase-pravda.net/2023-12-06-01/

        Resumé: omladina to už začíná chápat, ale co jejich rodiče?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *